Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesikatto aihealue Seuraava
pvm: 22.2.2024 6:44

Kysymys: Peltikaton kondensio ongelmat

Vesikatto

2005 itsetehty palapeltikatto uusittiin 2021 lukkosauma katoksi jonka teki kattoalan yritys. Katto koolattiin vanhojen ruoteiden päälle, vanha aluskate aukoitettiin. Ensimmäisenä talvena huomasin veden tippuvan räystäslautojen välistä lähelle ulkoseinää, aluskate kondensoi voimakkaasti, kattofirma leikkasi pois aukoitetut vanhat aluskatteet ja ongelma väistyi. Tämä tehtiin vain kylmän vintin alueella, päätalossa on kylmät kissanvintit reunoilla ja eristetty vinokatto osa. 

nyt vesi tuli välipohjasta olohuoneeseen, kovan pakkasjakson jälkeen lauhtuessa. Kissanvinteillä paljastui että villat valuvat vettä, kattotuolit ovat märät koko katon alueella, molemmin puolin harjaa. Vettä pystyi puristamaan villoista reilusti.

peltejä ja aluskate avattiin aluskate pisaroi vettä alapuolelta, koko katon villoitus on märkä. Vinokaton pystyseinät valuttavat veden välipohjaan. Kattofirman insinööri arvioi että uusi parempi tuuletus ja huono höyrynsulku aiheuttavat ongelman, mutta kondensio ongelma ei ole alueella josta vanhan aluskatteen riekaleet jo poistettiin.

eikä 10 vuoden aikana vanha katto ikinä kondensoinut pisaraakaan.

Kattofirman tuli tarkistaa villat huolella. Keskellä kattoa on savuhormi varaavalle takalle. Voiko olla että katon parempi ilmanvaihto on syypää kosteuden ja lämmön parempaan pääsyyn kattorakenteissa?

mistä tällöinen yhtä äkkinen valtava kondension määrä uuden katon alla voi johtua, kun ongelmaa ei ollut vanhan peltikatteen aikana?

Kommentoi:*
Vastaus

Onpa teillä varsin haastavan kuuloinen ongelma. Selvityksen perusteella kattofirman päätelmät ja suoritetut toimet kuulostavat oikeilta. Onko tilanne nyt sitten suurinpiirtein tällainen?:
  • harjakolmioon päädyissä on lisätty tuuletusta (venttiilejä päädyissä tms?)
  • vanha aluskate on jäljellä reiitettynä ainakin noilla vino-osuuksilla
Päätelmä huonosta tai varmaan kokonaan puuttuvasta höyrysulusta voi aiheuttaa ilmavuotojen muodossa lämpimän huoneilman pääsyn sekä vinttihuoneiden katon ja seinien läpi sekä kissanvintin välipohjan kautta yläpohjaan. Tämän seurauksena parannettu tuuletus yläkolmiossa aiheuttaisi kuitenkin liian vaimeaa virtausta vinokaton osuudelta kohti harjaa, jolloinka tiivistyminen pääsee tapahtumaan. 
Toivottavasti vahingollisia vaurioita ei vielä ole syntynyt, mutta "jotain tarttis tehrä".
Jos noiden ilma(höyry)sulkujen aikaan saaminen, kuten arvaan, ei tule kysymykseen, laittaisin itse koneellisen tuuletuksen esim kanavapuhaltimella tuonne yläkolmioon. Jostain on aloitettava, ja sitten vain seuraamaan, miten tilanne kehittyy.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Peltikaton kondensio ongelmat":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Kiitos vastauksesta, aukihan tuo on koko yläkerta otettava heti kun ilmat sallii, sittenhän sen näkee höyrynsulun tilanteenkin samalla. Rakenteiden kuivuttua eristys tehdään vintti iltaa käyttäen sekä sisäpintaan spu Anselmi.Vinokatosta poistetaan myös kaikki vanhat aluskate riekaleet, sillä nyt kameralla tutkien riekaleiden reunat taipuu villoja vasten, sulkien paikoitellen kokonaan ilmaraon.Kattoyritys on jättänyt myös omituisia lautoja harja-räystäs suuntaan villovillojen päälle, ilmenee heidän kuvista joita raporttiin on liitetty, liekö tälläinen hyvän rakennustavan muksista kun on sopimuksella sovittu että villojen kunto ja riittävyys tarkistetaan. Luulisi tuota tarkistuksessa huomattavan puuttuva höyrynsulku... [J575902921]
23.2.2024 19:2Kommentoi:*