• Etusivu
  • Remontti

Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 04.04.2025
20204_63811.jpg

Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?

Energiatehokkuusdirektiivin tulkinta on johtanut siihen, että monissa niin uudis- kuin saneerauskohteissa on valittu mahdollisimman edulliset, mekaaniset, manuaalisesti luettavat mittarit. Tämä tarkoittaa sitä, että reaaliaikainen mittausdata ei ole ollut käytettävissä tai mittausdataa ei ole voitu hyödyntää laskutuksessa. Tämä ei välttämättä kuitenkaan asetuksen voimaantulon jälkeen tarkoita sitä, että taloyhtiössä on edessä uusi putkiremontti, mikäli huoneistokohtaiseen ja etäluettavaan vedenmittaukseen päätetään siirtyä.

Kun taloyhtiöön on valittu huoneistokohtainen ja etäluettava vedenmittausjärjestelmä, huoneistoihin asennetaan LVI- ja sähkösuunnitelmien mukainen lämpimän ja kylmän käyttöveden mittausjärjestelmä. Järjestelmä sisältää huoneistokohtaiset virtausanturit, huoneistoyksiköt ja huoneistonäytöt sekä talo- tai taloyhtiökohtaisen etäluettavan keruuyksikön. Mittausdata on helposti luettavissa sekä numeraalisessa että graafisessa muodossa selainpohjaisella järjestelmällä. Laskutusta varten mittausdata on helppo siirtää laskutukseen soveltuviin isännöintiohjelmistoihin. Verton vedenkulutustiedon asiantuntijat auttavat tarkistamaan, millaisia muutoksia huoneistokohtaisen ja etäluettavan Verto-järjestelmän asentamiseksi tarvitaan sinun taloyhtiössäsi.

Mitä ottaa huomioon vedenmittausjärjestelmää valitessa?

Valittaessa huoneistokohtaista vedenmittausjärjestelmää kannattaa etäluettavuuden lisäksi kiinnittää huomiota järjestelmän asennuksen ja huollon toimivuuteen sekä toimittajan palveluratkaisuihin järjestelmän koko elinkaaren ajalta. Järjestelmän älyominaisuudet ja mittausdata auttavat myös asukasta kulutuksensa tarkkailussa. Tämän varmistavat niin huoneistonäyttö kuin mobiilisovellus.

20204_63810.jpg

Verto-vedenmittausjärjestelmän takaisinmaksuaika on noin 3-5 vuotta. Verton yli 35 vuoden mittausdata kertoo, että huoneistokohtainen vedenmittaus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella, mikä samalla tarkoittaa 10 prosentin säästöä energiakuluissa. Vedenmittausjärjestelmän valinnalla voi siis vaikuttaa siihen, kuinka pian sijoitettu pääoma alkaa tuottamaan osinkoa. Taloyhtiön tarpeita vastaava vedenmittausjärjestelmä on asukkaille ja omistajalle kannattava energiainvestointi.

Verto-vedenmittausjärjestelmä isännöinnin apuna

Kiinnostuitko, heräsikö kysyttävää? - Ota yhteyttä asiantuntijaan:


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20205_64688.jpg
Onko taloyhtiösi valmistautumassa kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen?
Taloyhtiöt valmistautuvat parhaillaan kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen siirtymiseen ja ovat viestineet asukkaille tulevasta muutoksesta. Muutoksen käytännön vaikutukset ovat kuitenkin asukkaille ja ammattilaisille itselleenkin vielä vieras asia, mutta niihin voi varautua etukäteen. Verto-kohteissa kaiken vesilaskutukseen liittyvän voi jättää Verton huoleksi siirtymällä VertoPro-asiakkaaksi.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton