• Etusivu
  • Remontti

Miksi linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa ratkaista myös kellarin kosteushaasteet?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 12.02.2025
sokkelin lämmön ja kosteuden hallinta-1920x1080

Moderni salaojittava lämmöneriste kuivaa kellarin seinän.

Monissa taloyhtiöissä kellaritilat kärsivät kosteudesta, mikä rajoittaa tilojen käyttöä ja voi johtaa home- ja sisäilmaongelmiin. Kosteus voi myös heikentää rakenteita ja vaikuttaa kiinteistön arvoon. Erityisesti vanhemmissa rakennuksissa puutteellinen salaojitus, maaperän kosteus ja virheelliset lämmöneristysratkaisut voivat ylläpitää kosteuden kertymistä kellarin seiniin ja lattiaan.

Linjasaneerauksen yhteydessä on järkevää ratkaista myös nämä ongelmat, sillä putkistoremontti tarjoaa hyvän tilaisuuden parantaa koko rakennuksen energiatehokkuutta ja asumismukavuutta. Salaojittava lämmöneriste on tehokas tapa kuivattaa kellari ja varmistaa, että tilat pysyvät kuivina ja käyttökelpoisina pitkälle tulevaisuuteen.

Kellaritilat parempaan käyttöön linjasaneerauksen yhteydessä

Linjasaneerauksen yhteydessä taloyhtiön kannattaa toteuttaa myös muita peruskorjauksia, jotka parantavat kiinteistön arvoa ja asumismukavuutta. Esimerkiksi kellaritilojen kosteus- ja homeongelmat voidaan ratkaista kustannustehokkaasti samalla, kun tehdään putkistoremonttia.

Monessa kiinteistössä kellaritilat ovat käyttörajoitettuja jatkuvan kosteuden ja siitä aiheutuvien terveysriskien vuoksi. Tämä ei ainoastaan heikennä asumisviihtyvyyttä, vaan voi myös vaikuttaa merkittävästi kiinteistön jälleenmyyntiarvoon. Yksi tehokas ratkaisu maanvastaisten rakenteiden kosteuden hallintaan on perusmuurin ulkopuolelle tai kellarin lattian alle asennettava salaojittava lämmöneriste, joka parantaa sekä rakenteiden kuivumista että energiatehokkuutta.

Ohje

Ohje

Miksi kellari on kostea?

Kellaritilojen kosteusongelmat johtuvat tyypillisesti seuraavista syistä:

  • Puutteellinen tai virheellinen salaojitus
  • Hulevesiä kuten rännivesiä ei ole johdettu pois seinärakenteista
  • Kapillaarinen kosteus nousee maasta rakenteisiin
  • Sisäpuolisen lämmöneriste aiheuttaa kosteuden tiivistyminen seinärakenteisiin

Miten kellarin kosteusongelma voidaan ratkaista?

Rakennusfysiikan lakien mukaisesti kosteus siirtyy lämpimästä kylmään päin. Kellarin seinän ulkopinnassa oleva bitumisively, patolevy tai sen korvikkeet eivät mahdollista kosteuden kulkeutumista pois rakenteen pinnasta.

Teknisesti oikein toimiva ratkaisu näihin ongelmiin on hengittävä ja salaojittava ISODRÄN® lämmöneriste, joka asennetaan perusmuurin ulkopintaan. Näin saadaan toteutettua hengittävä kellarin seinärakenne, joka kuivaa jatkuvasti itse itseään. Samalla rakennuksen energiatehokkuus paranee lisälämmöneristyksen takia.

Korjattaessa kiinteistön salaojitusta ja hulevesijärjestelmää salaojittava lämmöneriste toimii myös seinän viereisenä pystysalaojana johtaen kosteuden vetenä kiinteistön salaojiin. Salaojaremonttia ei nykyään kannata toteuttaa ilman salaojittavaa ISODRÄN® lämmöneristystä.

kaaviokuva veden liikkumisesta talon pohjarakenteissa
20173_48483.jpg

Vältä ongelmat rakenteissa

Salaojittava lämmöneriste poistaa myös patolevyn ja ulkopuolisen lämmöneristeen yhdistelmän aiheuttamat ongelmat rakenteessa. Valitettavan usein yhä edelleen yhdistelmänä tarjotun patolevyn ja lämmöneristeen ongelma on jatkuvasti kosteana pysyvä seinä.

Samoin tällaisen rakenteen yhteydessä käytetyt hengittämättömät lämmöneristeet vettyvät menettäen ajan oloon lämmöneristyskykynsä. Salaojittava ISODRÄN® lämmöneriste pysyy sen sijaan koko talon eliniän hengittävänä ja on vettymätön.

Kellarin lattiasta nouseva kosteus johtuu rakenteesta puuttuvasta kapillaarikatkosta. Ennen 60-lukua tehdyissä rakenteissa ei myöskään tyypillisesti ole käytetty mitään lämmöneristystä.

Linjasaneerauksen yhteydessä joudutaan putkistojen ja viemäreiden uusimisen yhteydessä avaamaan lattiarakenteita. Tällöin ISODRÄN® salaojittavalla lämmöneristeellä kannattaa toteuttaa lisälämmöneristys ja kapillaarikatko yhdellä tuotteella. Tämä ratkaisu korvaa perinteisen ratkaisun, joka koostuu 20 senttimetristä sepeliä ja lämmöneristeestä.

Kustannustehokas ratkaisu

Sepelin käyttöön perustuva kapillaarikatko on myös kallis ja usein teknisesti vaikea toteuttaa. Lattiarakenteessa ISODRÄN® tarjoaa kapillaarikatkon, lämmöneristeen ja hengittävän rakenteen kustannustehokkaasti yhdessä tuotteessa.

Edellä kuvatulla modernilla ISODRÄN® -ratkaisulla kiinteistön kellarin kosteustekniset ongelmat saadaan tehokkaasti ratkaistua. Lopputuloksena saadaan kuiva kellari, jonka lämmöneristyskyky paranee ja asumismukavuus koko talossa paranee. Tämä kaikki näkyy alhaisina käyttökustannuksina ja aikanaan kiinteistön arvossa.

Kuiva kellari parantaa asumismukavuutta

Kellaritilojen kosteudenhallinta ei ole vain rakenteellinen parannus, vaan sillä on myös suora vaikutus asukkaiden arkeen ja asumismukavuuteen. Kun kellari pysyy kuivana, sen käyttömahdollisuudet monipuolistuvat, sisäilman laatu paranee ja koko rakennuksen energiatehokkuus kasvaa.

Kellaritilat hyötykäyttöön
Kuiva kellari mahdollistaa tilojen käytön esimerkiksi varastoina, pyöräsäilytyksenä tai jopa harrastetiloina. Kosteuden ja homeen vuoksi rajoitetut kellaritilat saadaan näin paremmin palvelemaan taloyhtiön asukkaita.

Parempi sisäilma ja terveellisempi asumisympäristö
Kosteus ja home voivat levitä rakenteiden kautta ylempiin asuinkerroksiin, mikä voi aiheuttaa sisäilmaongelmia ja pahimmillaan terveyshaittoja. Kun kellarin kosteusongelmat ratkaistaan, myös rakennuksen yleinen ilmanlaatu paranee.

Energiatehokkuus ja pienemmät lämmityskulut
Kun kellarin seinät ja lattia eristetään tehokkaasti, lämpö ei pääse karkaamaan maaperään. Tämä vähentää koko rakennuksen lämmitystarvetta ja pienentää asukkaiden energiakustannuksia. Samalla kiinteistön hiilijalanjälki pienenee.

Panostamalla kellarin kosteudenhallintaan taloyhtiö voi siis parantaa sekä asukkaiden elämänlaatua että kiinteistön pitkäaikaista arvoa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Remontti
eristys
julkisivu
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
201911_61276.jpg
Kustannustehokas salaojaremontti
Monessa 60- ja 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa mahdolliset salaojat ovat tulleet jo tiensä päähän, eikä hulevesien käsittelystä ole huolehdittu sen ajan rakentamisessa. Maaperään kerääntynyt kosteus on voinut jo vaikuttaa rakenteisiin ja kellareihin on mahdollisesti päässyt kosteutta. Tämä huomattiin myös helsinkiläisessä taloyhtiössä, jossa parkkipaikkaremontin yhteydessä päätettiin uusia vanhat salaojat.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
202212_80365.jpg
Viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa
Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
20163_45700.jpg
Rintamamiestalon ulkopuolisen remontin hinta
Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Tämä lienee fraasi, joka on tuttu vähintäänkin valtaosalle omakotitalon omistajista. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa – niin henkisesti kuin taloudellisestikin.Koska nykypäivän trendinä on uudisrakentamisen volyymin hiljentyminen, keskittyvät suomalaiset nyt kotiensa kunnostamiseen. Mutta, mitä tämä maksaa ja missä järjestyksessä remontit tulisi suorittaa? Entä mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita korjauksissa yleensä tehdään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton