• Etusivu
  • Energia

Laite, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu tai sähkölasku yllättää

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 12.10.2023
20214_70244.jpg

Lämminvesivaraaja voi käydä liian pieneksi perheen kasvaessa, kun veden käyttötarve lisääntyy. Asumismukavuuden takaamiseksi varaajan koko kannattaa päivittää vastaamaan nykyisiä tarpeita.

Sähkönhinnan noustessa myös käyttöveden lämmitys käy entistä kalliimmaksi. Älyvaraaja on oiva apuri sähkönsäästöön, sillä se "oppii talon tavoille" ja lämmittää vettä silloin kun sille on käyttöä, minimoiden lämpöhävikin.

Kun omakoti-, rivi- tai paritaloa ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maalämpö-, ilma-vesilämpö- tai poistoilmalämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämminvesivaraaja.

Niin kauan kun lämmintä vettä riittää, lämminvesivaraajaa harvoin tulee edes ajatelleeksi. Mikäli haaleat suihkut ovat jokapäiväisiä, lämminvesivaraaja on joko mennyt rikki tai se on mitoitukseltaan liian pieni.

Usein lämpimän veden loppumisessa on kyse siitä, että kulutus on ylittänyt tuoton, ja asia korjaantuu, kun malttaa odottaa veden lämpenemistä. Mikäli tuoton ylittäviä kulutushuippuja on jatkuvasti, kannattaa harkita varaajan vaihtamista suurempaan. Jos lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa, kyse voi olla myös varaajan rikkoutumisesta, jolloin laite pitää joko korjauttaa tai vaihtaa uuteen.

Lämminvesivaraajissa, kuten monissa muissakin laitteissa, on tapahtunut paljon teknistä kehitystä viime vuosikymmeninä. NIBEn teknisen palvelun päällikkö Reijo Pekkonen valvoi HAATO-lämminvesivaraajien tuotantoa jo 1980-luvulla ja on nähnyt kehityksen kulun. Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää. Lisäksi termostaatit ja muut komponentit ovat nykytekniikkaa.

− HAATO-varaajien säiliöiden valmistusmenetelmä on nykyään parempi; ruostumattomasta erikoisteräksestä tehty säiliö peitataan eli happokäsitellään hitsauksen jälkeen. Näin saadaan alkuperäisen teräksen kestokyky ilman hitsaussaumojen yleensä aiheuttamaa heikkenemistä, Pekkonen kertoo.

Älyvaraaja tarjoaa säästöä lämminvesituotantoon

Sähkölämmitteisen talon kokonaissähkönkulutuksesta merkittävä osa kuluu käyttöveden lämmittämiseen. Säästöä sähkölaskuun voi saada paitsi omia vedenkäyttötapoja muuttamalla – yksinkertaisimmillaan suihkuaikaa lyhentämällä – myös älykästä nykytekniikkaa hyödyntämällä.

HAATO HK SC -älyvaraajassa on kaikki perinteisen HAATO-varaajan hyvät ominaisuudet uuteen ohjaukseen liitettynä. Ohjaus seuraa perheen lämpimän veden kulutusta ja lämmittää vettä tarpeen mukaan, jolloin vältytään turhilta lämpöhäviöiltä ja säästetään sähköä. Tavallisesta poikkeavaa, suurempaa kulutusta varten varaajan saa lämmittämään myös heti.

Minkälainen lämminvesivaraaja kannattaa valita?

Kun uuden

lämminvesivaraajan

hankinta on edessä, kannattaa tutustua huolella eri varaajamalleihin ja niiden ominaisuuksiin. Yleisin malli, 300 litran pystymallinen varaaja, ei välttämättä ole omien käyttötarpeiden valossa optimaalisin.

HAATO HK SC -älyvaraaja
HAATO HK SC -älyvaraaja

Jos haluaa vapauttaa tilaa kodinhoitohuoneessa muuhun käyttöön, saunan lauteiden alle mahtuva vaakamallinen varaaja voi olla hyvä ratkaisu. Jos taas lämpimän veden käyttö on vähäisempää, pienempi säiliökoko voi riittää.

Veden laatu voi myös vaikuttaa siihen, minkälaiseen lämminvesivaraajaan päädytään. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu säiliö on yleensä paras ja pitkäikäisin ratkaisu, mutta jos vedessä on tavallista enemmän suolaa tai mineraaleja, kuten esimerkiksi saaristossa usein on, emalipinnoitettu säiliö voi olla tarpeen.

Myös veden korkea kalkkipitoisuus saattaa aiheuttaa ongelmia. Kalkki voi kerääntyä vastusten ympärille kovaksi kerrostumaksi, joka lopulta aiheuttaa vastuksen rikkoontumisen. Tähän helppo ratkaisu on kalkinhajottaja. Se on pieni sähköllä toimiva laite, joka sijoitetaan vesiputkeen ennen varaajaa. Laite hajottaa sähköisesti kalkin kiderakenteen, jolloin kalkki ei pysty tarttumaan pintoihin.

Lisäksi varaajan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Varaaja tulee sijoittaa tilaan, jossa on lattiakaivo.

Lämminvesivaraajan huolto ja hoito

Lämminvesivaraajat ovat melko huolettomia laitteita. Varaajan varoventtiilin koestusta eli testausta ei kuitenkaan saa unohtaa.

− Koska vesi laajenee lämmetessään, pitää joissakin tilanteissa laajentunutta vettä päästä ulos ja silloin se tulee varoventtiilin kautta – kunhan se ei ole tukossa. Koestuksessa venttiiliä avataan hiukan, jolloin putkesta tulee vähän vettä, joka samalla huuhtelee poistoputken ja venttiilin. Näin veden kiinneaineet eivät kovetu putkistoon ja tuki sitä, Pekkonen selvittää.

Muista! Jos asut taloyhtiössä, sen yhtiöjärjestyksestä selviää, kuuluvatko lämminvesivaraajat taloyhtiön huolehtimiin laitteisiin vai jokaisen asunnon omaan kalustoon.

Kompakti varaaja mökille

Kesämökillä sekä lämpimän veden tarve että käytettävissä olevat neliöt ovat usein pienempiä, jolloin kompakti lämminvesivaraaja voi olla optimaalisin valinta.

HAATO HK 35 tuottaa riittävästi lämmintä vettä käsien ja astioiden pesuun tai pikaiseen suihkuun, HAATO HK 100 puolestaan kattaa jo suurimman osan pientalouden käyttövesitarpeesta.

HAATO HK 35−100 -lämminvesivaraajat on tehty suomalaisiin olosuhteisiin ja valmistettu ruostumattomasta erikoisteräksestä, joka kestää määräysten vaatiman 10 barin paineen. Asennus voidaan tehdä joko pystyyn tai vaakaan, ja sähkökytkennät ovat suomalaisen asennusperinteen mukaiset.

HAATO-varaajilla on 5 vuoden takuu.

20214_70243.jpg

Katso lisätietoa HAATO-, METRO- ja NIBE-lämminvesivaraajista ja löydä lähin jälleenmyyjä.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20158_44181.jpg
Lämmöntalteenotto ja maalämpö yhdessä tuovat säästöä
Turun alueella toimiva Eneom Oy esitteli taloyhtiön hallitukselle ehdotuksen uudeksi lämmitysratkaisuksi. Tarjouspyynnössä pyydetyn maalämmön lisäksi yritys tarjosi älykästä lämmön talteenottojärjestelmää, jossa poistoilmasta kerätty lämpö kierrätetään modernin maalämpöpumpun avulla takaisin hyötykäyttöön. Lämpöä ei enää ohjata "harakoille", vaan maalämpökaivoista otettu energia kerätään talteen. Tämä oli laskelmien mukaan ylivoimaisesti energiatehokkain kokonaisratkaisu. NIBE maalämpöpumput ohjaavat lämmitystä, ilmanvaihtoa ja käyttövettä.Maalämpö ja lämmöntalteenotto toivat taloyhtiölle 70 % säästöt – aikaisemmin öljyä kului 50 000 litraa vuodessa, ja nyt 31 asunnon kerrostalon lämmitykseen menee vain n. tuhat euroa kuussa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 6-7 vuotta. Säästö on suuri euroissa, mutta mieltä lämmittää myös iso säästö luonnolle.
tumma seinä kylpyhuoneessa ja valkoiset kalusteet
Pienen kylpyhuoneen ja wc-tilan sisustus – ota vinkit talteen
Pienen kylpyhuoneen tai wc-tilan sisustaminen vaatii erityistä huomiota, sillä tilan optimointi on ensisijaisen tärkeää. Vaikka pinta-ala saattaa olla vain neljä neliömetriä, tunnelma voi olla oikeilla sisustus- ja tuoteratkaisuilla myös avara ja rauhoittava. Laadukkaat materiaalit, kuten kauniit laatat ja harkiten valitut värit, voivat tehdä ihmeitä.
mies istuu polvillaan lattialla ja levittää vesieristettä kylpyhuoneen seinään
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.
20204_64321.jpg
Parkkipaikan kuntokartoitus
Oli kyseessä sähköiseen liikenteeseen varautuminen, lämmitystolppien uusinta tai taloyhtiön infran tarkempi tarkastelu, on parempi ensin tutkia kuin hutkia.Paikallisen energiayhtiön asiantuntijoiden puolueeton raportti kiinteistön sähköverkon kunnosta auttaa tekemään taloudellisesti järkevät ja yhteisöllisesti tasavertaiset päätökset esim. taloyhtiössä. E-kartoitus taipuu myös esim. maatilojen tai liikekiinteistöjen tarpeisiin.E-kartoitus on ESEn asiantuntiijapalvelu taloyhtiöille ja isoille kiinteistöille helpottamaan esim. sähköiseen liikenteeseen siirtymistä.Alati yleistyvä kiinnostus sähköiseen autoiluun tuo haasteensa myös taloyhtiöille: kuinka toteuttaa yhdenvertaisuusperiaatteella mahdollisimman järkevästi ja taloudellisesti mahdolliset latauspisteiden päivitykset?Saatavilla Mikkelin alueella ja pk-seudulla

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton