• Etusivu
  • Energia

Maaviileä on edullisin viilennysmuoto taloyhtiöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 26.08.2022
20228_79427.jpg

Cool-IN-viilennysjärjestelmän konvektori voidaan asentaa joko seinään tai kattoon.

Maaviilennys kannattaa hankkia taloyhtiöön samanaikaisesti maalämpöön siirtymisen yhteydessä, sillä tällöin se on toteutettavissa helposti ja kustannustehokkaasti. Maaviileän käyttö on edullista, koska viileyttä siirretään maasta asuntoihin vähäisellä sähkönkulutuksella.

Kun uudiskohteessa tai vanhemmassa talossa siirrytään esimerkiksi kaukolämmöstä tai öljylämmityksestä maalämpöön, energiakaivojen porauksen yhteydessä on mahdollisuus myös energiatehokkaan maaviileän käyttöönottoon.

Cool-IN on viilennysjärjestelmä miellyttävään ja järkevään viilennykseen konvektorilla (puhaltimella) tai uudiskohteissa myös lattiaviilennyksellä. Cool-IN sekä viilentää asuntoja että poistaa kosteutta, mikä parantaa asumismukavuutta ja takaa hyvät yöunet kesälläkin.

Maaviileä voidaan laittaa myös yleisiin tiloihin

NIBEn järjestelmään kuuluu maalämpöpumppu tai -pumput, jotka hoitavat lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuoton. Lämpimän käyttöveden kiertohäviöt ylläpidetään sähkövastusten sijaan kompressorilla, mikä parantaa järjestelmän hyötysuhdetta.

Oikein mitoitetun maalämpöjärjestelmän alhaiset käyttökulut kattavat järjestelmän hankinta- ja korkokulut ilman, että yhtiövastikkeita tarvitsisi korottaa. Keskeisenä osana investointia ovat energiakaivot, joista saadaan oikein mitoitettuina lämpöä ja viileää koko kiinteistön elinkaaren ajan.

Maaviilennys kannattaa hankkia samanaikaisesti maalämpöön siirtymisen yhteydessä, jolloin se on edullisinta ja helpointa toteuttaa. Maaviileän käyttöönotto lisää maalämmön hankintakustannuksia arviolta 2 000–3 000 euroa asuntoa kohden.

– Jäähdytykseen on valmiit jäähdytysryhmät, jotka siirtävät maaviileän keruunesteestä viilennysputkistoon sopivaksi. Viileä neste luovuttaa viileyttä konvektoreissa ja poistaa kosteutta sisäilmasta, kertoo NIBEn tuotehallintapäällikkö Markus Olander.

Halutessa maaviilennys voidaan toteuttaa myös vain osaan asunnoista, jos esimerkiksi kaikki osakkaat eivät koe sitä tarvitsevansa. Se voidaan laittaa myös yleisiin tiloihin, kuten rappukäytävään, kuntosaliin ja pukuhuoneeseen.

Asuntojen määrä tai talon korkeus eivät aiheuta rajoituksia maaviileän käyttöön.

Lue myös: Vaihtaisimmeko maalämpöön? Nämä asiat taloyhtiön on hyvä huomioida

Maaviileän sähkön tarve on minimaalinen

Maaviileä on edullisin viilennysmuoto taloyhtiöön, koska sen toiminta perustuu siihen, että viileyttä siirretään maasta asuntoihin vähäisellä sähkönkulutuksella (kiertovesipumput ja konvektorien puhaltimet). Maaviileän käyttö on myös erittäin vaivatonta.

– Viilennys toimii automaattisesti, joten asukkaan ei tarvitse muistaa laittaa sitä päälle. Konvektori seuraa sisälämpötilaa ja toimii automaattisesti tarpeen mukaan, Olander toteaa.

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20158_44181.jpg
Lämmöntalteenotto ja maalämpö yhdessä tuovat säästöä
Turun alueella toimiva Eneom Oy esitteli taloyhtiön hallitukselle ehdotuksen uudeksi lämmitysratkaisuksi. Tarjouspyynnössä pyydetyn maalämmön lisäksi yritys tarjosi älykästä lämmön talteenottojärjestelmää, jossa poistoilmasta kerätty lämpö kierrätetään modernin maalämpöpumpun avulla takaisin hyötykäyttöön. Lämpöä ei enää ohjata "harakoille", vaan maalämpökaivoista otettu energia kerätään talteen. Tämä oli laskelmien mukaan ylivoimaisesti energiatehokkain kokonaisratkaisu. NIBE maalämpöpumput ohjaavat lämmitystä, ilmanvaihtoa ja käyttövettä.Maalämpö ja lämmöntalteenotto toivat taloyhtiölle 70 % säästöt – aikaisemmin öljyä kului 50 000 litraa vuodessa, ja nyt 31 asunnon kerrostalon lämmitykseen menee vain n. tuhat euroa kuussa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 6-7 vuotta. Säästö on suuri euroissa, mutta mieltä lämmittää myös iso säästö luonnolle.
20213_69209.jpg
Kuntoarvio kertoo korjaustarpeet
Taloyhtiön kiinteistöjen järjestelmällisen ja hallitun kunnossapidon edellytyksenä on tieto kiinteistön nykyisestä kunnosta sekä mahdollisimman luotettava arvio tulevista korjaustarpeista. Huoltovapaita materiaalejahan ei ole olemassa, vaikkakin toiset materiaalit kestävät enemmän kuin toiset. Säännölliset tarkastukset sekä oikein ajoitetut huoltotoimenpiteet lisäävät rakennusosien ikää. Kuntoarvion ansiosta taloyhtiön on helppo ylläpitää näitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.
20223_77349.jpg
Voiko hyvitystä rakennus­virheestä pyytää enää kaupan jälkeen?
On kyse uudesta, 2018 valmistuneesta kerrostaloasunnosta, jossa havaittiin noin puolen vuoden sisään ongelmaa koko huoneiston lattialämmityksessä, mutta rakentaja ei tuolloin tutkinut/korjannut ongelmaa, eikä ongelma tuolloin vielä ollutkaan merkittävä asumisen kannalta.2021 syksyllä havaittiin lisäongelma tähän ongelmaan liittyen, eli kosteusongelma lattian ja seinän liittymässä.Kun rakennusfirma alkoi avata ongelmakohtaa, selvisikin, että oli kyse todella laajasta vesivahingosta, jossa koko lattia jouduttiin aukaisemaan ja piikkaamaan auki, jotta saatiin viallinen vesiputki esiin. Nyt tilanne on, että rakennusfirma korjaa/kuivattaa asunnon lattiaa noin 6 kuukautta.Firma on tässä vaiheessa korvaamassa kaiken, korvausasunnon ja työn + materiaalit, mitä korjaaminen vaatii. Tämä onkin tietysti ok, mutta kuuluuko tämä tapaus siihen, että koska viasta on ilmoitettu kahden vuoden sisään, niin pitäisi voida keskustella asunnon hinnan alennuksesta tai peräti kaupan peruuntumisesta? Uusi asuntohan muuttuu kerta rysäyksellä korjatuksi ja aina säilyy epävarmuus asunnon suhteen.
Entos
Hukkaako ilmanvaihto energiaa pakkaskautena? Vaihda vain tarvittava määrä ilmaa
Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelma ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todelliseen käyttöasteeseen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös kaukolämpölaskut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton