• Etusivu
  • Remontti

Mitä osakkaan tulee ottaa huomioon sisustusremontissa

Surraako sisustuskärpänen?

Mariana Ravonius
Päivitetty 11.04.2025
sisustuskärpänen-1920x1080

Oletko tyytyväinen kotisi yleisilmeeseen? Vaivaako sisustuskärpänen aina silloin tällöin vai onko paine jo jatkuvaa?

Joskus vaan saattaa tulla tilanne, että oman asunnon seinät alkavat tuntua tylsiltä. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: vaihtaa asuntoa tai sisustaa nykyistä. Kukaan ei määrittele sinun asuntosi kohdalla, kuinka laajan sisustusremontin teet. Vai onko niin, että sisustusremontillasi onkin taloyhtiölainsäädännössä raamit, joita sinun tulee noudattaa?

Miten osakkeen remontti pitää aloittaa?

Kun käsillä on vanhan asunnon, huoneiston tai yksittäisen huoneen sisustamisesta, on lähtökohta ihan toinen kuin uudisrakentamisessa, jossa ainakin omakotitalon osalta prosessi lähtee jo tilasuunnittelusta edeten rinnan rakenne- ja valaistussuunnittelun kanssa.

Sen sijaan vanhan kohteen sisustusremontti edellyttää usein tarkkaakin perehtymistä siihen, mitä yleensäkään voi ja saa tehdä. Seinää ei siis kannata lähteä purkamaan, vaikka se heppoiselta näyttäisikin, sillä se saattaa kuitenkin olla esimerkiksi ns. kantava rakenne.

Joka tapauksessa aina pitää ja kannattaa keskustella asiasta isännöitsijän kanssa – ainakin ennen kuin leka heilahtaa. Jotkut huoneistokohtaiset "pikkuremontit" edellyttävät etukäteisilmoitusta yhtiön hallitukselle ja varsin usein myös toimenpidelupaa.

Vastuun rajat osakkeen sisustusremontissa

Silloin kun huoneiston remontti vaatii rakennusluvan, tarvitaan tietysti vastaava työnjohtaja. Taloyhtiökohtaisesti voi olla mahdollista, että hallitus tai isännöitsijä edellyttää tätä. Keskustele siis ennakkoon.

Asunto-osakeyhtiölaissa on muutamia kohtia, jotka on hyvä tiedostaa vastuunäkökulmasta. Aivan yksiselitteistä ei ole esimerkiksi laminaatin asennuksessa, jossa osakas poistaa paksun huopamaton ja laittaa tilalle laminaatin. Se voidaan tulkita äänieristystason muutokseksi ja siksi on hyvä tehdä hankkeesta ilmoitus.

Muistaa täytyy myös, että jos ihastuu esimerkiksi komeaan designhanaan, jonka saa vielä halvalla ja osaa jopa itse asentaa, niin vastuu mahdollisista vesivahingoista siirtyy osakkaalle, koska tuote poikkeaa yhtiön tavanomaisesta varustuksesta.

Lue lisää remonttiin liittyvistä vastuista >>

Info

Info

Osakkeenomistajan on haettava toimenpidelupa taloyhtiöltä ja/tai viranomaisilta seuraaviin sisustusremontteihin:

  • Rakenteelliset muutokset: Kantavien seinien purkaminen tai siirtäminen.
  • Kosteiden tilojen remontit: Kylpyhuoneen, saunan tai keittiön vesieristykset ja putkityöt.

Sisustusremontin dokumentointi

Jokamiehenoikeus on vaihtaa kalusteita, valaisimia, mattoja jne. sekä kiinnittää seinälle tauluja, raanuja ja vaikka käkikelloja sekä maalata, tapiseerata, hioa parkettia, käytännössä myös asentaa laminaattia ja tehdä mitä tahansa muuta pintaremonttia.

On kuitenkin aina hyvä kirjata ylös tehdyissä muutoksissa käytettyjen maalien koodit ja kaikki muut vastaavat myöhempää tunnistamista auttavat tuotekirjaukset. Kannattaa myös aina selvittää, minkä tasoisista pintaremonteista täytyy tehdä ilmoitus taloyhtiön isännöitsijälle, joka kirjaa ne taloyhtiön dokumenttipankkiin.

Vastaavasti kuin käytetyn auton myyntiä helpottaa auton säännöllisestä huollosta kertova huoltokirja, myös oman asunnon myynnissä tarkat tuotetiedot saattavat kertoa ostajakandille asunnon hyvästä ylläpidosta ja olla kahden vastaavan tasoisen asunnon valintatilanteessa juuri se kriteeri, jolla ostopäätös tehdään.

Info

Info

Kevyemmillä vaihtoehdoilla uusi sisustus

Jos sisutuksen ehostus tapahtuu pelkästään kalusteita ja tekstiilejä vaihtamalla, ilme saattaa muuttua nopeasti ja ainakin helposti. Muutamalla sadalla eurolla tai ainakin jo parilla tuhannella saakin paljon aikaan. Käytettyjen kalusteiden kauppa on edelleen kovassa nousussa.

Silti voi aina harkita, luottaako omaan makuun vai käyttääkö sisustussuunnittelijaa, jos ei suunnittelijana niin ainakin tiettyjen linjausten ohjaajana.

Poimi Rakentaja.fin sisustusvinkit täältä >>

Remontti
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
202110_73213.jpg
Mittaa kahdesti, leikkaa kerran: vinkit listoituksen tekoon
Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20116_26605.jpg
Juhlaruoka turvallisesti esille
Kesäjuhlissa on oltava tarkkana ruokatarjoilujen kanssa, sillä lämmin sää lisää ruokamyrkytysten vaaraa. Kodin kylmälaitteiden kunto ja säilytyslämpötilat on hyvä tarkistaa etukäteen. Kaikkea ruokaa ei laiteta heti tarjolle, vaan tarjoiluvateja täydennetään kylmätilasta menekin mukaan. Pihajuhlat ovat pilaantuvien ruokien kannalta erityisen haasteellisia.- Ruokien kylmäsäilytyksen kriittisiä vaiheita ovat elintarvikkeiden kotiinkuljetus, kylmäsäilytys ja ruoanlaittoon sekä tarjoiluun liittyvä hygienia. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä löytyy tärkeää tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista. Mikrobiologiset riskit voi eliminoida, kun hallitsee perusasiat, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.
20101_20062.jpg
Julkisivukorjaus Wienerbergeriltä
Esivalmistetut tiilipalkit oli osa onnistunutta julkisivuremonttia Katajanokalla, Helsingissä. Vaihtoehtoja vaurioituneiden aukonylitysten korjaamiseksi oli useita, mutta eri korjaustapoja vertailtaessa Wienerbergerin tehdasvalmisteinen tiilinen aukonylityspalkki osoittautui koekorjausten jälkeen sekä asennusteknisesti että esteettisesti parhaaksi vaihtoehdoksi.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton