• Etusivu
  • Remontti

Mitä osakkaan tulee ottaa huomioon sisustusremontissa

Surraako sisustuskärpänen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.11.2024
sisustuskärpänen-1920x1080

Oletko tyytyväinen kotisi yleisilmeeseen? Seuraatko kadehtien ja kaivaten sisustuslehtien esittelyjä julkkisten ja usein myös tavistenkin hohtavan valkoisista ja viimeisen päälle siisteistä ja tyylikkäästi sisustetuista kodeista? Vaivaako sisustuskärpänen aina silloin tällöin vai onko paine jo jatkuvaa?

Joskus vaan saattaa tulla tilanne, että oman asunnon seinät alkavat tuntua tylsiltä. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: vaihtaa asuntoa tai sisustaa nykyistä. Kukaan ei määrittele sinun asuntosi kohdalla, kuinka laajan sisustusremontin teet. Vai onko niin, että sisustusremontillasi onkin taloyhtiölainsäädännössä raamit, joita sinun tulee noudattaa?

Miten osakkeen remontti pitää aloittaa?

Kun käsillä on vanhan asunnon, huoneiston tai yksittäisen huoneen sisustamisesta, on lähtökohta ihan toinen kuin uudisrakentamisessa, jossa ainakin omakotitalon osalta prosessi lähtee jo tilasuunnittelusta edeten rinnan rakenne- ja valaistussuunnittelun kanssa.

Sen sijaan vanhan kohteen sisustusremontti edellyttää usein tarkkaakin perehtymistä siihen, mitä yleensäkään voi ja saa tehdä. Seinää ei siis kannata lähteä purkamaan, vaikka se heppoiselta näyttäisikin, sillä se saattaa kuitenkin olla esimerkiksi ns. kantava rakenne.

Joka tapauksessa aina pitää ja kannattaa keskustella asiasta isännöitsijän kanssa – ainakin ennen kuin leka heilahtaa. Jotkut huoneistokohtaiset "pikkuremontit" edellyttävät etukäteisilmoitusta yhtiön hallitukselle ja varsin usein myös toimenpidelupaa.

Vastuun rajat osakkeen sisustusremontissa

Silloin kun huoneiston remontti vaatii rakennusluvan, tarvitaan tietysti vastaava työnjohtaja. Taloyhtiökohtaisesti voi olla mahdollista, että hallitus tai isännöitsijä edellyttää tätä. Keskustele siis ennakkoon.

Asunto-osakeyhtiölaissa on muutamia kohtia, jotka on hyvä tiedostaa vastuunäkökulmasta. Aivan yksiselitteistä ei ole esimerkiksi laminaatin asennuksessa, jossa osakas poistaa paksun huopamaton ja laittaa tilalle laminaatin. Se voidaan tulkita äänieristystason muutokseksi ja siksi on hyvä tehdä hankkeesta ilmoitus.

Muistaa täytyy myös, että jos ihastuu esimerkiksi komeaan designhanaan, jonka saa vielä halvalla ja osaa jopa itse asentaa, niin vastuu mahdollisista vesivahingoista siirtyy osakkaalle, koska tuote poikkeaa yhtiön tavanomaisesta varustuksesta.

Lue lisää remonttiin liittyvistä vastuista >>

Info

Info

Osakkeenomistajan on haettava toimenpidelupa taloyhtiöltä ja/tai viranomaisilta seuraaviin sisustusremontteihin:

  • Rakenteelliset muutokset: Kantavien seinien purkaminen tai siirtäminen.
  • Kosteiden tilojen remontit: Kylpyhuoneen, saunan tai keittiön vesieristykset ja putkityöt.

Sisustusremontin dokumentointi

Jokamiehenoikeus on vaihtaa kalusteita, valaisimia, mattoja jne. sekä kiinnittää seinälle tauluja, raanuja ja vaikka käkikelloja sekä maalata, tapiseerata, hioa parkettia, käytännössä myös asentaa laminaattia ja tehdä mitä tahansa muuta pintaremonttia.

On kuitenkin aina hyvä kirjata ylös tehdyissä muutoksissa käytettyjen maalien koodit ja kaikki muut vastaavat myöhempää tunnistamista auttavat tuotekirjaukset. Kannattaa myös aina selvittää, minkä tasoisista pintaremonteista täytyy tehdä ilmoitus taloyhtiön isännöitsijälle, joka kirjaa ne taloyhtiön dokumenttipankkiin.

Vastaavasti kuin käytetyn auton myyntiä helpottaa auton säännöllisestä huollosta kertova huoltokirja, myös oman asunnon myynnissä tarkat tuotetiedot saattavat kertoa ostajakandille asunnon hyvästä ylläpidosta ja olla kahden vastaavan tasoisen asunnon valintatilanteessa juuri se kriteeri, jolla ostopäätös tehdään.

Info

Info

Kevyemmillä vaihtoehdoilla uusi sisustus

Jos sisutuksen ehostus tapahtuu pelkästään kalusteita ja tekstiilejä vaihtamalla, ilme saattaa muuttua nopeasti ja ainakin helposti. Muutamalla sadalla eurolla tai ainakin jo parilla tuhannella saakin paljon aikaan. Käytettyjen kalusteiden kauppa on edelleen kovassa nousussa.

Silti voi aina harkita, luottaako omaan makuun vai käyttääkö sisustussuunnittelijaa, jos ei suunnittelijana niin ainakin tiettyjen linjausten ohjaajana.

Poimi Rakentaja.fin sisustusvinkit täältä >>

Remontti
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20117_27155.jpg
Pelastustoimen maksut, palkkiot ja korvaukset
Pelastustoimen kustannuksista vastaa, jollei tässä laissa toisin säädetä, se, jonka velvollisuutena toimenpiteen tai tehtävän suorittaminen taikka siitä huolehtiminen on.
20168_47260.jpg
Ilmanvaihdon ulospuhallettava ilma talteen
Mihin energiaa kuluu?Usein kuvitellaan, että vain silminnähden liikkuva tai ääntä pitävä laite kuluttaa energiaa. Kuitenkin rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän ja sen puhaltimien sähkönkulutus on pieni osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta. Suurin osa energiasta kuluu ulkoa tulevan korvausilman lämmittämiseen. Tätä "näkymätöntä energiahukkaa" on mahdollista pienentää oleellisesti ilmanvaihdon lämmön talteenotolla. Mitä paremmalla hyötysuhteella ilmanvaihtokone lämmittää ulkoa tulevaa ilmaa, sitä vähemmän tarvitaan ostoenergiaa.Kun rakennuksesta tuuletetaan ulos lämmintä ilmaa, sen tilalle tuleva ulkoilma pitää talvella lämmittää. Sillä ei ole merkitystä, miten ilma asunnosta poistuu: tapahtuupa se sitten ikkunatuuletuksella painovoimaisen ilmanvaihdon kanavia pitkin tai huippuimurin imemänä. Kun patterit lämmittävät asuntoa, osa lämmitysenergiasta menee ulkoseinien ja ikkunoiden läpi ulos, mutta suuri kuluu korvausilman lämmittämiseen. Talvipakkasilla raollaan oleva ikkuna vaatii kuuman patterin estämään huoneen jäähtymistä, mutta lämmitetty ilma karkaa saman tien ikkunan yläreunasta takaisin ulos.Tutustu esitteisiin ja oppaisiin
20167_47000.jpg
Salaojittava lämmöneriste ja kosteuseristys yhdessä
Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän-levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton