• Etusivu
  • Remontti

Sisäilman yllättävä vihollinen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
20196_58621.jpg

Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.

Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä

Mikäli ulkoseinän läheisyydessä tai nurkassa tuntuu kylmää vetoa, on tilanne syytä tarkistaa. Vuotokohta voi olla silmin havaittavissa, mutta se saattaa sijaita myös pintamateriaalin alla, jolloin lämpökamerakuvaus tai tiiviysmittaus on tarpeen. Ilmavuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, joka osaltaan lisää rakennuksen lämmityskustannuksia.

Ilmavuotojen seurauksena myös sisäilman laatu saattaa heiketä. Epäpuhtaudet ja hajut kulkeutuvat asuntoon virheellisesti korvausilman tullessa osittain vuotokohtien kautta. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit alkavat muodostamaan rakenteisiin hometta, josta seuraa oireita tilojen käyttäjille. Lisäksi alueilla, joilla on todettu olevan radonriski, maaperästä sisätiloihin nouseva radioaktiivinen kaasu aiheuttaa merkittävän terveyshaitan asukkaille.

Tilanteen kartoittamisessa ongelmakohdat selvitetään kuntotutkimuksen avulla, jonka jälkeen laaditaan korjaussuunnitelma. Lähtökohtana korjaamisessa on rakojen tiivistäminen huolellisesti siten, että vuotokohdat tulevat kauttaaltaan umpeen. Käsiteltävä väli puhdistetaan ja täytetään massalla, jonka jälkeen asennetaan saumanauha yhdessä vedeneristesivelyn kanssa. Vaihtoehtoisesti vuotokorjauksissa luotettava menetelmä on käyttää sulkuainetta, joka muodostaa yhtenäisen ja tiiviin pinnan asennettavan alustan päälle. On kuitenkin huomioitava, että jokaisen kohteen vuotokorjaukset tulee suunnitella tarkemmin aina tapauskohtaisesti. Menetelmästä riippuen korjauksessa käytettävät tuotteet kannattaa valita huolella, jotta varmistutaan lopputuloksen laadusta.

Remontti
kosteudeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20173_48483.jpg
Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella
Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.
20208_66159.jpg
Säästä korjauskuluissa ja käytä monitoimista eristettä
Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.
Kellarin maanvarainen lattia korjattu uudella betonikerroksella ja eristetty isodtän-levyllä
Rakennatko tai saneeraatko maanvaraista lattiaa? Varmista, ettet tee näitä virheitä!
Maanvaraisten lattioiden käyttö alkoi yleistyä erityisesti 1900-luvun alkupuolella, kun rakennustekniikat kehittyivät ja betonista tuli suosittu rakennusmateriaali ja se alkoi korvata luonnon kivistä tehdyt perustukset. 1950-luvulta lähtien kellarittomien rakennusten alapohjissa on käytetty maanvaraista laattaa. Maanvaraiset lattiat ovat olleet erityisen suosittuja alueilla, joilla on vakaat maaperäolosuhteet ja vähän pohjaveden aiheuttamia ongelmia.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy.Usein märkätiloissa ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.
20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
20204_64133.jpg
Kosteusvaurio, aina terveyshaitta?
Terveys on olennainen asia ihmiselle. Sen vuoksi on tärkeää, että asunnossa tai muussa oleskeluun tarkoitetussa tilassa ei ole terveyshaittaa aiheuttavia tekijöitä. Asia, terveyshaitta, tulee silloin tällöin esille selvitettäessä esim. asunnon tai muun tilan luovuttajan vastuuta tilassa myöhemmin havaitusta kosteusvauriosta.Kosteusvaurion mahdollisuutta pyritään usein selvittämään ennen ostopäätöksen tekemistä suoritettavilla ulkoisilla havainnoinneilla ja mittauksilla. Kosteusvaurion havaitsemisen jälkeen niiden mahdollisesti aiheuttamaa terveyshaittaa voidaan pyrkiä selvittämään materiaalien ja sisäilman analyyseillä. Kaikki mittaukset ja analyysit on suoritettava huolellisesti ja asiantuntevasti väärien tulkintojen välttämiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton