• Etusivu
  • Palvelut

Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?

Sari Nieminen
Päivitetty 16.12.2024
sähkölaitteiden-paloturvallisuus-tarkastukset-taloyhtiössä-1920x1080

Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.

Miten usein lakisääteinen paloturvallisuustarkastus tulisi tehdä?

Asuinrakennuksiin ja niihin palo- ja henkilöturvallisuuden kannalta rinnastettaviin kiinteistöihin on hyvä suorittaa palotarkastus 5 vuoden välein. Pelastuslaitos valvoo kerros- ja rivitalojen turvallisuutta, jossa tavoitteena on tukea asuintalojen turvallisuustyötä ja auttaa parantamaan asumisen turvallisuutta.

Valvontatarve arvioidaan taloyhtiön tekemän palo- ja poistumisturvallisuutta ja häiriö- ja onnettomuustilanteisiin sekä väestönsuojeluun varautumista koskevan itsearvioinnin avulla. Itsearvioinnin voi tehdä aina halutessaan, kuitenkin vähintään silloin, kun pelastuslaitos sitä edellyttää.

Pelastuslaitos toimittaa taloyhtiön vastuuhenkilölle (yleensä hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä) kirjeen, jossa annetaan ohjeet itsearvioinnin tekemiseen.

Pelastussuunnitelma tulee laatia ja pitää ajan tasalla

‍Pelastuslaki velvoittaa taloyhtiöitä laatimaan pelastussuunnitelman asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Pelastussuunnitelman yksi keskeisimmistä ohjeista liittyy toimintaan tulipalossa − asukkaiden on tiedettävä, miten toimitaan, kun tulipalo on omassa kodissa tai naapurin asunnossa.

Suositus on, että pelastussuunnitelman vaarojen ja riskien arviointi päivitetään vuosittain. Vastuu pelastussuunnitelman laadinnasta on taloyhtiön hallituksella.

Info

Info

Paloturvallisuus tarkastuksessa tulee esittää seuraavat asiakirjat:

  • Pelastussuunnitelma ja muut turvallisuuteen liittyvät asiakirjat (poistumisturvallisuusselvitys, poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma, turvallisuusselvitys, vaarallisten kemikaalien vähäisestä teollisesta käsittelystä ja varastoinnista tehtävä ilmoitus, nestekaasun vähäisestä teknisestä käytöstä, käsittelystä ja varastoinnista tehtävä ilmoitus, räjähdyssuojausasiakirja ja yleisötapahtuman pelastussuunnitelma)
  • Huolto- ja kunnossapito-ohjelmat (alkusammutuskalusto, palovaroittimet, palovaroitinjärjestelmät, automaattiset paloilmoitin- ja sammutuslaitteistot, automaattiset palo-ovet, poistumisreittien merkitsemiseen ja valaisemiseen käytettävät järjestelmät, savunpoistolaitteet, väestönsuojan koneet ja laitteet)
  • Määräaikaistarkastuspöytäkirjat (automaattiset paloilmoitin- ja sammutuslaitteistot, ilmanvaihtolaitteet, tulisijat ja savuhormit, sähkölaitteistot, öljy- ja polttoainesäiliöt)
  • Todistus sisusteiden syttyvyysluokasta

Minkälaisten kiinteistöjen sähköjärjestelmät on tarkastettava?

Määräaikaistarkastuksia on tehtävä yli 35 ampeerin (A) sulakkeilla varustetuille liike-, toimisto-, teollisuus- ja maatalousrakennuksille sekä näitä laajemmille sähkölaitteistoille. Asuinrakennuksia velvoite ei varsinaisesti koske. Määräaikaistarkastus vaaditaan kuitenkin sellaisille asuinrakennuksissa sijaitseville yli 35 A sulakkeilla suojatuille laitteistoille, jotka eivät ole asuintiloja, kuten esimerkiksi liiketilat, toimistot ja julkiset tilat.

Kuinka usein määräaikaistarkastus tulee suorittaa?

Sähkölaitteistot jaetaan sähköturvallisuuslaissa niiden tarkastusvaatimusten sekä kunnossapito-ohjelmaa koskevien vaatimusten osalta laitteistoluokkiin.

Sähköautojen yleistyminen tuo usein muutoksia laitteistoihin: Type2-Teho-Autolatausasemien myötä taloyhtiön tai omakototalonkin sähköpääsulaketaso tarvitsee päivitystä: omakotitaloissa 3 x 25A sähkövirta nostetaan yleensä 3 x 35A tai jopa 3 x 63A, jolloin edellytetään 10 vuoden määräaikaistarkastus. Taloyhtiöissä vastaavasti muutos on 3 x 200–250 Ampeerista 3 x 315–500 Ampeeriin tarkastusvälin ollessa tällöin 10 vuotta.

Taloyhtiö on vastuussa omasta laitteistostaan

Taloyhtiön paloturvallisuudesta ja varautumisesta vastaa taloyhtiön hallitus. Lainsäädännöllinen tausta velvoitteille ja vastuille pohjautuu pääosin Pelastuslain 379/2011 vaatimuksiin ja Valtioneuvoston asetukseen 407/2011.

Vastuulla on varmistaa paloturvallisuuslaitteiden ja -varusteiden sekä väestönsuojien säännöllinen huolto ja toimintakunto. Lisäksi laitteistot tulee huoltaa laitevalmistajan ohjeistuksen mukaisesti pääsääntöisesti joka vuosi. Huoltoväli vaihtelee kuitenkin laitteiston mukaan.

Säännölliset huollot varmistavat turvallisuuden

Vuosittain tapahtuu n. 2500 sähköpaloa johtuen viallisista tai puutteellisista sähkölaitteista tai niiden kytkennöistä. Vanhemmissa kiinteistöissä sähköjärjestelmien kunto tulisikin kartoittaa jo hyvissä ajoin ennen saneerausikää vaaratilanteiden välttämiseksi.

Säännöllisillä huolloilla parannetaan kiinteistön sähkö- ja paloturvallisuutta. Vanhat sähkökeskukset, johdotukset ja kytkennät on hyvä tarkastuttaa, sillä järjestelmien osat saattavat menettää ominaisuuksiaan ikääntyessään.

Kiinteistöjen sähköpääkeskukset tulisi olla aina toimintakunnossa ja paloturvallisia. Varmin keino selvittää sähkökeskusten kunto on tehdä lämpökamerakuvaus, joka paikallistaa luotettavasti mahdolliset ongelmakohdat. Tarkastuksen yhteydessä keskukset tulee myös puhdistaa ajansaatossa kertyneestä paloherkästä pölystä.

Luotettavan ammattilaisen toimesta säännöllisesti suoritettu huoltotarkastus varmistaa, että taloyhtiön sähköjärjestelmät ja -laitteistot ovat kunnossa ja toimivat kuten pitääkin.

Palvelut
sähkökeskus
sähkö
taloyhtiön hallinnointi
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

joku soittaa ovikellua
Tiedätkö kenelle avaat ovesi?
Taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä on keskeinen osa asumismukavuutta ja turvallisuutta. Monet asukkaat luottavat siihen päivittäin, avatessaan ovensa vierailijoille. Kuitenkin harva pysähtyy pohtimaan, miten hyvin ovipuhelinjärjestelmä oikeasti toimii.Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja vanhat ovipuhelinjärjestelmät voivat jäädä jälkeen nykypäivän vaatimuksista. Esimerkiksi videopuhelumahdollisuudet ja älykkäät ratkaisut ovat nykyaikaisia standardeja, jotka voivat parantaa merkittävästi taloyhtiön turvallisuutta. On tärkeää tarkastella, vastaavatko taloyhtiön järjestelmät nykyajan tarpeisiin.
20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
20209_66348.jpg
Älä ota turhia riskejä sähköautoa ladatessa
Sähköautojen lataaminen on aihe, joka herättää paljon kysymyksiä ja keskustelua. Monet meistä ovat tottuneet ajatukseen, että auto tankataan bensiiniasemalla, mutta sähköautojen myötä tämä on muuttumassa. Sähköautojen lataaminen on erilaista, ja se vaatii uudenlaista ajattelua ja tietoa. Miten se tulisi tehdä turvallisesti?Sähköautojen lataaminen on helppoa ja kätevää, mutta se vaatii myös tiettyjä varotoimia. Vaikka sähköauton voisi teoriassa ladata tavallisesta pistorasiasta, se ei ole suositeltavaa. Tavallinen pistorasia ei ole suunniteltu kestämään sähköauton latauksen aiheuttamaa jatkuvaa kuormitusta, ja vääränlainen lataaminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia.
nainen istuu keittiönpöydän vieressä ja katselee tabilta kodinohjausjärjestelmää
Kotiautomaation käyttökokemuksia
Perinteiseen pohjalaistaloon valittiin nykyaikaisia ratkaisuja helpottamaan jokapäiväistä elämää sekä tulevaisuutta silmällä pitäen. ABB:n toimittama kotiautomaatio ABB-free@home on ollut asukkaiden aktiivisessa käytössä, ja on innostanut asukkaita tekemään itse muokkauksia ja uusia ohjauksia valaistukseen.Katariina Rintala kertoo, kuinka kotiautomaation käyttöönotto ja käyttö on sujunut.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20218_72062.jpg
Etenkin vanhojen kerrostalojen paloturvallisuudessa on kehitettävää
Vantaalaisen kerrostalon rappukäytävässä sytytettiin tahallisesti lastenvaunut. Palavista vaunuista muodostui runsaasti myrkyllistä savua, joka täytti nopeasti porrashuoneen sekä työntyi asuntoihin porrashuoneen ovien kautta. Palomestari Arto Latvalan mukaan rakennuksen vanha paloturvallisuustekniikka hankaloitti pelastuslaitoksen toimintaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton