• Etusivu
  • Remontti

Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 16.11.2021
20217_71704.jpg

Lakiuudistuksen tavoitteena on ohjata kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan.

Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.

Marraskuussa 2020 voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua huoneistokohtaisilla ja etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen. Vuoden 2022 alusta lähtien hallituksen antaman asetuksen TEM/2021/44 mukaan asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa.

Lakiuudistuksen tavoitteena on ohjata kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan. Lakiuudistus kuitenkin linjaa, että vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirryttäisiin vasta sitä mukaa, kun niissä lain voimaantulon jälkeen tehtävän putkisaneerauksen yhteydessä asennettaisiin asianmukaiset etäluettavat vesimittarit. Velvoite kuukausittaisen erittelyn toimittamisesta koskee näin ollen niitä saneeraus- ja uudiskohteita, jotka ovat saaneet rakennusluvan 23.11.2020 jälkeen.

Energiansäästötalkoisiin kannattaa ryhtyä heti

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus yhdistettynä asukkaiden henkilökohtaisten kulutustottumusten muutokseen tuovat huomattavaa säästöä veden ja energian kulutuksessa. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista.

Vedenmittausjärjestelmän elinkaarikustannus saadaan pienenemään sitä mukaa, kun konkreettista säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Jos vedenkulutuksessa päästään 30 prosentin säästöön, tarkoittaa se kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa.

Koska henkilökohtaiset kulutustottumukset ovat yksi suurimmista syistä korkeaan vedenkulutukseen, kannattaa vedenmittausjärjestelmän valinnassa etäluennan lisäksi huomioida asukkaan mahdollisuus tarkkailla omaa kulutustaan. Matalan kynnyksen vesilaskutukseen siirtymiseen tarjoavat älykkäiden vedenmittausjärjestelmien mahdollistamat ylläpito- ja vesilaskutuspalvelut, jotka helpottavat niin taloyhtiön kuin isännöitsijän kiinteistönhallintaa ja vesilaskutusta.

Asukas voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobile-sovelluksen avulla.
Asukas voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobile-sovelluksen avulla.
Huomio

Huomio

Vertolta kokonaisratkaisu vedenkulutuksen mittaukseen ja vesilaskutukseen

Verto tekee vesilaskutuksesta helppoa vedenmittauksen ja vesilaskutuksen kokonaisratkaisun avulla. VertoLite on kevyt ratkaisu vedenmittaukseen. Järjestelmä on helppo asentaa, koska se pitää sisällään vain vesimittarit ja on heti käyttövalmis. Asukas voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobile-sovelluksen avulla.

VertoBill-palvelun valitsemalla jätät huoneistokohtaisen vesilaskutuksen, maksuvalvonnan ja perinnän Verton huoleksi.

VertoCare takaa, että Verton tutkitusti laadukas asiakaspalvelu vastaa taloyhtiösi asukkaiden vesilaskutukseen liittyviin kysymyksiin.

Tutustu vedenmittauksen kokonaisratkaisuun ja pyydä tarjous nyt!

Kiinnostuitko? Voit jättää yhteydenottopyynnön tästä:


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
20201_62333.jpg
Pystyisitkö säästämään vettä luopumatta mistään?
TESTAA, PYSTYISITKÖ SÄÄSTÄMÄÄN VETTÄ LUOPUMATTA MISTÄÄNVesi on kodin suurin energiasyöppö. Saunaillassa suihkuttelu tulee kiukaan lämmitystä kalliimmaksi. Jo yksikin ruksi on onnitteluiden paikka - sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton