• Etusivu
  • Remontti

Etenkin vanhojen kerrostalojen paloturvallisuudessa on kehitettävää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.02.2025
20218_72062.jpg

Vantaalaisen kerrostalon rappukäytävässä sytytettiin tahallisesti lastenvaunut. Palavista vaunuista muodostui runsaasti myrkyllistä savua, joka täytti nopeasti porrashuoneen sekä työntyi asuntoihin porrashuoneen ovien kautta. Palomestari Arto Latvalan mukaan rakennuksen vanha paloturvallisuustekniikka hankaloitti pelastuslaitoksen toimintaa.

Pelastuslain (379/2011) mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää mitään tavaraa.
– Jos taloyhtiössä ei ole hissiä ja lastenvaunujen kantaminen on vaikeaa, niin ne on syytä säilyttää esimerkiksi ulkoiluvälinevarastossa – ei koskaan rappukäytävässä. Myös taloyhtiön ulko-ovet on syytä lukita kutsumattomien vieraiden varalta ja tuhopolttoriskin pienentämiseksi, toteaa Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.

Lastenvaunujen sisältämä kangas ja muovi riittävät palaessaan muodostamaan porrashuoneen täydeltä myrkyllisiä palokaasuja. Savuiseen porraskäytävään ei saa koskaan mennä, sillä savu on hengenvaarallista. Kerrostaloissa oikea tapa toimia on pysyä omassa huoneistossa, sillä se on suunniteltu omaksi palo-osastokseen. Tärkeintä on sulkea porrashuoneeseen johtava ovi, hälyttää apua numerosta 112, siirtyä esimerkiksi parvekkeelle odottamaan apua ja ilmaista pelastajille sijaintinsa, vaikka huutamalla.

Paranneltavaa löytyy

Vanhoista taloyhtiöistä puuttuvat usein nykyaikaiset savunpoistomahdollisuudet sekä riittävät pelastustiet. Korjaamalla nämä asiat esimerkiksi saneerauksen yhteydessä voidaan parantaa huomattavasti turvallisuutta.

Vanhojen kerrostalojen porrashuoneissa on yleensä vain 0,5 - 1 neliömetrin kokoinen luukku savunpoistoon, jonka tulee olla rakentamismääräysten mukaan helposti avattavissa.
–Tämä helposti avattavuus on kuitenkin suhteellista, sillä usein se tarkoittaa ylimpään kerrokseen kapuamista ja savun seassa toimimista luukun aukaisemiseksi. Tällöin savunpoistoon ja ihmisten pelastamiseen kuluu arvokkaita minuutteja, toteaa Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen. Suositeltavaa olisikin, että porrashuoneista löytyisi aina alhaalta avattava savunpoistoluukku.

Kerrostaloissa poistumisreittinä on usein porraskäytävä ja varareittinä parveke, josta pelastuslaitoksella tulee olla mahdollista pelastaa esimerkiksi puomitikasauton avulla. Etenkin näin talvella on tärkeää kiinnittää huomiota pelastusteiden kuntoon ja niiden vapaana pitämiseen.

Väliaikainen pysäköiminen pelastustiellä voi tuntua houkuttelevalta parkkipaikkojen vähyyden vuoksi, mutta näin ei tule koskaan toimia.
– Pahimmassa tapauksessa harmittomalta tuntunut pysäköinti voi viedä jonkun hengen, kun pelastuslaitos ei pääse ajamaan riittävän lähelle rakennusta ja pelastamaan parvekkeelta, toteaa Karttunen.

Palovaroitin oltava jokaisessa asunnossa

Palovaroitin on aina yksinkertainen ja edullinen keino lisätä taloyhtiöiden paloturvallisuutta. Lainsäädännön mukaan palovaroittimet eivät ole pakollisia porrashuoneissa, mutta niiden hankinta on erittäin suositeltavaa – aikaisin saatu ilmoitus tulipalosta antaa aina toiminta-aikaa pelastautumiselle sekä alkusammutukselle.

– Asunnoissa palovaroittimet ovat kuitenkin aina pakollisia, muistuttaa Keijonen. Lain mukaan jokaisen asukkaan tulee huolehtia, että oman asunnon palovaroitin on toimintakunnossa ja niitä on riittävä määrä.

E1 Suomen Rakentamismääräyskokoelma. 2011. Saatavissa: www.finlex.fi/data/normit/37126/E1_2011-fi.pdf
Lähde: Suomen Palopäällystöliiton tiedote 29.12.2017

Remontti
taloyhtiön hallinnointi
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

joku soittaa ovikellua
Tiedätkö kenelle avaat ovesi?
Taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä on keskeinen osa asumismukavuutta ja turvallisuutta. Monet asukkaat luottavat siihen päivittäin, avatessaan ovensa vierailijoille. Kuitenkin harva pysähtyy pohtimaan, miten hyvin ovipuhelinjärjestelmä oikeasti toimii.Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja vanhat ovipuhelinjärjestelmät voivat jäädä jälkeen nykypäivän vaatimuksista. Esimerkiksi videopuhelumahdollisuudet ja älykkäät ratkaisut ovat nykyaikaisia standardeja, jotka voivat parantaa merkittävästi taloyhtiön turvallisuutta. On tärkeää tarkastella, vastaavatko taloyhtiön järjestelmät nykyajan tarpeisiin.
20225_78081.jpg
Ilmainen virtuaalitapahtuma älykotiasioista: Mukana Jamie Hyneman
Viime vuonna maailman kestävimmäksi valittu yritys, Schneider Electric, tarjoaa ilmaisen virtuaalitapahtuman, jossa käsitellään muun muassa älykotijärjestelmiä. Tapahtuman avaa Myytinmurtajista tuttu Jamie Hyneman, joka tulee kertomaan uusista innovaatioista ja kestävästä kehityksestä. Webinaarin älykotiosio on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita älykotijärjestelmän mahdollisuuksista helpottaa arjen rutiineja ja säästää samalla energiaa. Virtuaalitapahtuman juontaa Mikko Kuustonen.
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
kolme kerrostaloa talvisen kadun varrella. lunta on aurattu talojen seinustalle todella paljon
Rakennuksen omistajan eli taloyhtiön velvollisuudet
Taloyhtiön turvallisuus ei ole vain tekninen tai hallinnollinen kysymys, vaan se liittyy suoraan asukkaiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Viime vuosina taloyhtiöiden turvallisuuteen on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Tämä johtuu osittain lainsäädännön muutoksista, mutta myös kasvavasta tietoisuudesta ja ymmärryksestä turvallisuuden merkityksestä.Onnettomuudet, kuten tulipalot ja vesivahingot, voivat aiheuttaa vakavia seurauksia sekä ihmisille että omaisuudelle. Lisäksi kyberturvallisuuden merkitys on korostunut digitalisaation myötä, kun yhä useammat taloyhtiöt hyödyntävät digitaalisia järjestelmiä ja palveluita.Mitä lainsäädäntö edellyttää taloyhtiöiltä?
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20206_65187.jpg
Ovipuhelinjärjestelmän voi toteuttaa nyt osittain langattomasti
Ovipuhelintekniikka on mennyt aimo harppauksin eteenpäin, eikä saneerauskohteissa enää ole väliä, päästäänkö käyttämään vanhoja putkituksia vai ei. Nykyaikainen IP-tekniikka tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa ovipuhelinjärjestelmä myös osittain langattomasti. Tarvitaan vain toimivat internetyhteydet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton