• Etusivu
  • Piha

Ilkivalta taloyhtiössä – ongelmana töhryä, virtsaa ja rikottuja ikkunoita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20219_72295.jpg

Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.

Valoa ja valvontaa

Pieninkin yhteistyö ilkivaltaa vastaan kannattaa, koska kustannukset tulevat viime kädessä asukkaan itsensä maksettavaksi. Mikäli ilkivallan tekijää ei saada kiinni, lasku tulee taloyhtiön maksettavaksi.

Jatkuva laskujen tulva lankeaa viime kädessä asukkaiden maksettavaksi yhtiövastikkeen muodossa. On siis edullisempaa kerätä roska maasta vaikka se ei olisikaan oma. Siisti ympäristö vähentää tutkitusti ilkivallan tekoja.

Valaisinten lisääminen ja niiden toimivuuden jatkuva huolenpito ovat paitsi tehokas keino ilkivaltaa vastaan, myös maisemoinnin kannalta oiva ratkaisu. Pimeiden nurkkien puute poistaa niin virtsaajat kuin töhrijät ja lisää alueen viihtyisyyttä.

Info

Info

Asukkaiden osallistuminen valvontaan ja raportointi vioista pitävät taloyhtiön tilat miellyttävinä kaikille.

Valvontakameroiden asentaminen yleisiin tiloihin voisi myös olla eräs ratkaisu mutta kuinka moni taloyhtiö on valmis sijoittamaan tekniikkaan jopa tuhansia euroja ja kuinka moni asukas on valmis elämään valvovan silmän alla? Ovien lukitseminen onkin helppo ja yleensä halvin tapa pyrkiä estämään varkaudet ja ilkivalta. Toisaalta se saattaa hetkellisesti lisätä esimerkiksi rikottujen ikkunoiden lukumäärää kun asukkaat unohtavat avaimet kotiin ja sisälle on päästävä, keinolla millä hyvänsä.

Tapauksia riittää

Eräässä taloyhtiössä ulkopuolinen ilkivalta oli osittain saatu kuriin, kun maanantai-aamuisin porraskäytävien ovisyvennykset pestiin painepesurien kanssa. Tällä tavoin ympäristö näytti arkisin siistiltä eikä virtsalammikoita ilmestynyt kuin viikonloppuöisin.

Samaisen taloyhtiön ongelma olikin sisäpuolella. Varastotiloihin murtauduttiin usein vaikka ne sijaitsivat lukkojen takana. Joku, jolla oli avain, pääsi turmelemaan ja varastamaan asukkaiden omaisuutta. Kaikista murroista tehtiin rikosilmoitus ja siitä kerrottiin varastojen ovissa. Valitettavasti nämäkään toimenpiteet eivät poistaneet ongelmaa.

Naapuritalon seinää taasen käytettiin taiteilijauran kehittämiseen. Kerta toisensa jälkeen seinään ilmestyi esimerkiksi tussilla tehty taideteos, joka kuvan tai tekstin muodossa ilmensi tekijänsä olotilaa. Tässä tapauksessa valaistus katkaisi taiteilijoiden urat välittömästi.

Teko seuraa toista

Ilkivallan teko aiheuttaa nopeasti dominopalikka-efektin. Kun töhrylle tai rikotulle ikkunalle ei välittömästi tehdä jotain, on jo seuraava tekijä valmiina iskuun. Taloyhtiöt asukkaineen voivat taistella tehokkaastikin ongelmia vastaan, vaikka se tuntuisikin turhalta. Näin esimerkiksi kiinteistöissä, jotka ovat jatkuvasti ilkivallan kohteina. Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Mikäli kiinteistöä ei edes yritetä pitää siistinä, sille syntyy uhkaava ja epämiellyttävä imago.

Pahimmassa tapauksessa asukkaita muuttaa pois eikä uusia saada tilalle. Kun asiakkaita ei enää ole, alueen palvelujen kannattavuus heikkenee ja lopulta niidenkin on pantava lappu luukulle. Kerran muodostettu mielipide pysyy vankkumattomana pitkään.

Vuosikymmeniäkin aiemmin huonossa maineessa ollut asuinalue tai yksittäinen kiinteistö kärsii huhupuheista ja mielipiteistä, vaikka todellinen tilanne olisikin päinvastainen. Kerran menetettyä mainetta on vaikea saada takaisin.

Info

Info

Turvallisuus taloyhtiössä– Lue lisää

Piha
asuminen
huolto
taloyhtiön hallinnointi
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
lapsi roikkuu telineissä ylösalaisin
Leikkivälineiden kunnonvalvonta: Mitä taloyhtiön on tiedettävä?
EU:n direktiivit määräävät tarkasti, millaisia leikkivälineiden pitää olla ja millaiset alustat niille vaaditaan. Periaatteena on, että jos taloyhtiön pihassa on leikkivälineitä, niiden pitää olla kunnossa – tai sitten ne pitää viedä kokonaan pois. Se, ettei taloyhtiössä asu yhtään lasta tai leikkivälineet seisovat tyhjän panttina, ei vapauta taloyhtiötä leikkivälineiden kunnonvalvonnan velvoitteesta. Vaikka taloyhtiöt olisivat siirtäneet leikkipaikan ylläpidon alihankkijalle, ne eivät omistajina silti välty turvallisuusvastuulta. Eikä vastuu rajaudu vain leikkivälineisiin. Leikkipaikan omistaja on velvoitettu pitämään huolta myös leikkipaikan muiden rakenteiden eli mm. aitojen, pöytien, penkkien ja istutusten turvallisuudesta.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
ihmiset istuvat lattialla rivissä ja katsovat ylöspäin ja ihmettelevät
Uusi pelastuslaki ja palovaroittimet
Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia on edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton