• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kiinteistöosakeyhtiöt: Mikä se on ja miten se toimii?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
kunnossapitoselvityksen-tekeminen-1920x1080

Kiinteistöosakeyhtiö ei ole itsenäinen yhtiömuoto, vaan siihen sovelletaan osakeyhtiölain (624/2006) säännöksiä. Yhtiö siis toimii, kuten mikä tahansa osakeyhtiö. Sen vuoksi yhtiöstä ei tässä yhteydessä esitetä informaatiota.

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö on asunto-osakeyhtiölain 28-luvun 2 §:ssä tarkoitettu muu osakeyhtiö kuin asunto-osakeyhtiö. Sen yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä rakennusta tai sen osaa ja jonka jokainen osake yksin tai yhdessä toisten osakkeiden kanssa tuottaa oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä yhtiön rakennuksessa olevaa huoneistoa tai muuta osaa rakennuksesta tai kiinteistöstä.

Tällaiseen keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön sovelletaan uuden asunto-osakeyhtiölain säännöksiä. Em. yhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että yhtiöön sovelletaan joko kokonaan tai osittain osakeyhtiö-lain määräyksiä.

Jos keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perusilmoitus on tehty ennen 1.1. 1992, siihen sovelletaan uutta (2010) asunto-osakeyhtiölakia vain, jos tästä on määräys yhtiöjärjestyksessä.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeenomistajat voivat vuokrata omistamiaan osakkeita vastaavat tilat omissa nimissään ja saada vuokratuotot itselleen. "Tavallisessa" kiinteistöosakeyhtiössä vuokranantajana on yhtiö, jolle maksetaan myös vuokra.

Sillä, kumpaa lakia sovelletaan, on lähinnä merkitystä yhtiöjärjestyksen sisällössä. Jos keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia, tulee yhtiöjärjestyksen vastata kaikilta osin asunto-osakeyhtiölain määräyksiä.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on silloin, kun siihen sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia, oltava mm. määräykset yhtiövastikkeen määräämisperusteista sekä siitä, mikä elin päättää yhtiövastikkeen suuruudesta ja maksutavasta.

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20159_44430.jpg
Tukitut venttiilit ovat sisäilman surma
Tamperelainen Asunto Oy Satamakatu 8 omistaa Satamakadun ja Näsilinnankadun kulmassa kolme taloa. Vanhimman Näsilinnankadun puoleisen puutalon on suunnitellut arkkitehti F. L. Calonius vuonna 1876, osittain tiili- ja puurakenteisen piharakennuksen rakennusmestari Heikki Tiitola vuonna 1913 ja funktionalistisen liike- ja asuinkerrostalon arkkitehti Aarne Sarvela vuonna 1932. Vanhimmissa taloissa on ollut alkujaan puulämmitys ja päärakennuksessa keskuslämmitys. Kaikissa taloissa on painovoimainen ilmanvaihto.
Ilmanvaihtokanavien puhdistus omakotitalossa
Mikä tukkii ilmanvaihtokanavia taloyhtiössä?
Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon.Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.
20121_29124.jpg
Parveke ja terassi suojaan talven lumilta ja myrskyiltä
Lasitettu parveke tai terassi voidaan sisustaa aivan uudella tavalla ja tehdä siitä mieluisa ja monikäyttöinen vapaa-ajantila. Lasitus suojaa parveketta ja terassia ja sisustuskin säilyy siistimpänä. Eri vuodenajat näyttävät parhaat puolensa kun on asennettu lasitus parvekkeelle tai terassille. Lasitettu parveke tai terassi on myös hyvä valtti asunnon myynnissä ja vuokramarkkinoilla.Lue lisää parvekelasituksestaTutustu lisää lasiterasseihinJätä yhteydenottopyyntö
pienen pieni wc-allas ja allaskaappi
Putki­remontin yhteydessä uusittava kylpy­huone - hyvä vai huono sijoitus?
Perinteinen putkiremontti on lähivuosina edessä tuhansissa 70- ja 80-luvun kerrostaloissa. Tällöin eteen tulee myös kylpyhuoneen ja sen kalusteiden uusiminen, mikä on monesti asukkaille remontin näkyvin osa. Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta remontti on hyvä sijoitus tulevaisuuteen ja osakkaat voivat olla tyytyväisiä uusittuihin kylpyhuoneisiinsa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton