• Etusivu
  • Palvelut

Mitä tarkoittavat: ennakkovuositarkastus sekä 10-vuotistakuutarkastus?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2024
20221_76567.jpg

Onko sinun taloyhtiössäsi aika suorittaa tarkastus?

Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?

Lähdetään liikkeelle, mitä eri käsitteet tarkoittavat

Ennakkovuositarkastuksen aikana käydään läpi kiinteistön valmistumisen aikaisia luovutusasiakirjoja sekä verrataan niitä toteutuneeseen tilanteeseen. Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla.

Tarkastuksen lopussa laaditaan raportti havaituista puutteista.

10-vuotisvastuutarkastuksessa käydään myös läpi valmistumisajankohtana laaditut luovutusasiakirjat. Poikkeuksena ennakkovuositarkastukseen, kiinteistö käydään 10-vuotisvastuutarkastuksessa otantaluonteisesti läpi.

Tarkastuksessa pyritään löytämään puutteita, joita ei ole voitu havaita niin vastaanottotarkastuksessa kuin takuuaikanakaan. Tarkastuksen jälkeen luovutetaan raportti rakenteista sekä järjestelmistä ilmenneistä puutteista.

<p data-block-key="h87nn">Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla.</p>
Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla.

Etua asukkaalle, osakkaalle sekä koko taloyhtiölle

<p data-block-key="3swzo">Tarkastukset on tärkeää suorittaa, sillä toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.</p>
Tarkastukset on tärkeää suorittaa, sillä toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.

Ensimmäinen tarkastus on niin kutsuttu vastaanottotarkastus, jossa osakas voi reklamoida kaikki havaitsemansa viat sekä puutteet – esimerkiksi maalitahrat, kolhut sekä selkeät puutokset kuten vaikka listat. Mutta osa vioista on kuitenkin sellaisia, jotka vaativat ammattilaisen harjaantunutta silmää. Tällaisia vikoja ovat esimerkiksi ilmanvaihdon ongelmat.

On sitten kyseessä ennakkovuositarkastus tai 10-vuotistakuutarkastus, on tärkeää antaa mahdollisuus myös asukkaille kertoa havaitsemiaan puutteita tai vikoja. Sähköisellä asukaskyselyllä kartoitetaan helposti erilaiset viat sekä puutteet asukkaan näkökulmasta.

Puutteita voi löytyä esimerkiksi piha-alueilta, kylpyhuoneista tai huoneistojen välillä asunnosta toiseen kulkeutuvana meluhaittana.

Viat sekä puutteet kartoitetaan asiantuntevasti sekä raportoidaan selkeästi ammattilaisten toimesta, tällöin ne on helppo reklamoida eteenpäin rakennuttajalle.

Puhuttaessa alle 10-vuotta vanhasta rakennuksesta, pyritään silloin tarkastuksessa löytämään piileviä vikoja: salaojien painumista, rakenteissa olevia puutteita sekä selkeitä rakennusvirheitä, jotka pidemmällä juoksulla voisivat aikaansaada suurempaakin tuhoa. Valitettavasti toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.

10 vuoden kohdalla tapahtuva koko kiinteistön tarkastus on hyvä tapa pitää huolta kiinteistöstä. Tällaisella ennakoivalla kunnossapidolla voidaan laatia myös kunnossapitosuunnitelma (PTS) vastaamaan todellista tilannetta.

Tarkastuksessa on tarkoitus käydä läpi joko koko kiinteistö tai vaihtoehtoisesti sopimuksessa sovitut tarkastelukohteet.

Tarkastuksessa läpikäytäviä keskeisiä osa-alueita ovat rakennetekniikka, LVIA-tekniikka sekä sähkötekniikka.

Palvelut
huolto
huoneisto
kunnossapito
isännöinti
julkisivu
projektinjohto
tuotetietous
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20198_59251.jpg
Muista tarkastaa tiilijulkisivun kunto
Hyvin suunnitellun ja kunnollisista materiaaleista valmistetun tiilirakenteen kestoikä on satoja vuosia, eikä rakenne välttämättä vaadi mitään kunnossapito- tai korjaustoimenpiteitä käyttöikänsä aikana. Julkisivuun liittyvät rakenteet on kuitenkin syytä tarkastaa säännöllisin väliajoin.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
201112_29023.jpg
Saatto- ja vastuskaapeleiden asennukset, tarkastukset ja korjaukset
Räystäskourujen ja sadevesijärjestelmien sulanapito!Jään sulaminen ja uudelleenjäätyminen voi vahingoittaa kattoja ja räystäskouruja.Painavat jääpuikot voivat pudota ja aiheuttaa vahinkoa.Seisova vesi voi valua sisäseiniin ja kalusteisiin.Raychemin itsesäätyvä sulanapitojärjestelmä huolehtii veden virtauksesta räystäskouruissa ja syöksytorvissa varmistaen turvallisen poistumisreitin katolta sulavalle jäälle ja lumelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton