• Etusivu
  • Osakas

On linjasaneerauksen aika – mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.04.2025
202211_80131.jpg

Linjasaneerauksen ei tarvitse olla ikävä kokemus. As Oy Säästörastiin linjasaneeraus toteutettiin kaikinpuolin onnistuneesti.

Linjasaneeraus sanana nostaa monelle kylmän hien pintaan tai vähintäänkin epämukavan tunteen. Tiedossa pölyä, auki revittyä keittiötä ja kylpyhuonetta, tavaroiden pakkaamista, purkamista, väliaikaista asumista jossain muualla – epämukava tunne ei siis välttämättä ole mitenkään ihmettelyn aihe. Mutta onko linjasaneerauksen pakko olla tällaista, voisiko sen toteuttaa niin, että hyvä mieli säilyy sekä asukkaalla että tekijällä ja koko taloyhtiöllä?

Mistä syntyy onnistunut putkiremontti?

Jokainen putkiremontti on yksilöllinen

Koska harvat taloyhtiöt ovat keskenään identtisiä, myös putkiremonttien kohdalla samanlaisuus on enemmänkin jonkinlaista utopiaa. Huolimatta erilaisuudestaan, on jokaisen linjasaneerauksen onnistuminen mahdollista kulkemalla läpi kahdeksan yksinkertaista vaihetta.

Vaihe 1: Mistä on kyse?

Kaiken a ja o on kommunikaatio. Selkeä ja avoin viestintä ennen remontin alkua, sen aikana ja remontin päättymisen yhteydessä antaa turvallisen tunteen asukkaalle siitä, että tämä linjasaneeraus ei nyt ollutkaan niin kammottava asia miksi se mielletään.

Niin kutsuttu asukasinfo järjestetään taloyhtiön asukkaille noin 1–3 kuukautta ennen remontin alkua. Infossa heille kerrotaan, mitä linjasaneerauksessa on suunniteltu tehtäväksi ja mitä tullaan tekemään. Samalla heille annetaan myös tiedot yrityksistä, joita projektissa on mukana sekä infopaketti jossa remonttikokonaisuus on puettu sanoiksi. Tilaisuudessa ei tarvitse olla vain kuunteluoppilaana, vaan asukkailla on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Tärkeää on, että asukkaat kokevat tulevansa kuulluksi ja heillä on selkeä taho, johon ottaa tarvittaessa yhteyttä. Infotilaisuutta seuraa huoneistokatselmus.

Vaihe 2: Huoneistokatselmus asunnossa ennen putkiremonttia

Huoneistokatselmuksen voi katsoa olevan remontin kannalta se kaikkein tärkein tilaisuus. Tässä tapaamisessa käydään läpi remontin laajuus juuri kyseisen asukkaan asunnossa. Tapaamisessa kerrotaan suojauksesta, tyhjennyksestä, putkireiteistä, materiaaleista, itse aikataulusta, loppusiivouksesta sekä asukkaan omista vaikutusmahdollisuuksista. Palvelumyyjä vastaa mieleen juolahtaviin kysymyksiin. Linjasaneerauksen aikajanalla huoneistokatselmus ajoittuu pidettäväksi noin 1–1,5 kuukautta ennen varsinaisen remontin alkua.

Vaihe 3: Esitettyjen toiveiden huomioiminen

Huoneistokatselmuksen aikana asukas voi esittää omia toiveitaan putkiremontin yhteyteen. Jos toiveita on esitetty, ottaa urakoitsijan myyjä yhteyttä ja läpikäy yhdessä asukkaan kanssa muut remonttitoiveet sekä lisätöiden tilauksen. Nämä mahdolliset lisätoiveet otetaan huomioon aikataulua suunniteltaessa ja sovittaessa.

<p data-block-key="iryyt">Remonttityöt tehdään aina huolella ja toisen omaisuutta kunnioittaen. Siitä syystä esimerkiksi kohteen pintojen suojaus on tärkeää.</p>
Remonttityöt tehdään aina huolella ja toisen omaisuutta kunnioittaen. Siitä syystä esimerkiksi kohteen pintojen suojaus on tärkeää.

Vaihe 4: Huoneistokohtaiset tiedot huoneistokorttiin

Jokaisesta taloyhtiön huoneistosta tehdään oma huoneistokorttinsa. Huoneistokortti pitää sisällään juuri ne kyseiseen huoneistoon liittyvät tiedot remontista: asiakkaan kanssa sovitut pintamateriaalit, lisätyöt sekä linjasaneeraukseen liittyvät työt. Huoneistokortti toimii kyseisessä asunnossa työskentelevien työohjeena. Myös kustannukset pysyvät kurissa.

Vaihe 5: Itse remontti

Yleensä varsinainen fyysinen remonttityö kestää taloyhtiössä noin puolesta vuodesta vuoteen, vastaavasti yhdessä asunnossa muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen tekotavasta riippuen. Remontin aikana ja sen edetessä urakoitsija pitää huolen asukkaille tiedottamisesta hyvissä ajoin. Näin tiedot asukkaita haittaavista asioista sekä elämiseen vaikuttavista muutoksista tulee kaikille tietoon ajoissa. Työn valmistuminen ajallaan kertoo tekijöiden ammattitaidosta.

Vaihe 6: Varmistetaan laatu

Laadunvarmistustyötä tehdään koko remontin ajan niin että paikalla on myös tilaajan edustaja. Luovutuspäivänä asuntoihin jaetaan virhe- sekä puutelistat, joita asukas saa täyttää viikon ajan. Näin huolehditaan siitä, että mahdolliset viat sekä puutteet tulevat huomatuksi.

Vaihe 7: Tarvitaanko viimeistelyä?

Jos tarkastuskierroksella on havaittu, tai asukas on ilmoittanut löytäneensä puutteita remontin toteutuksessa, tehdään asuntoon saadun listan mukaiset korjaukset. Lisäksi jos urakoitsijalla on omia korjauksia tiedossa, huolehditaan ne samalla.

<p data-block-key="byatq">Tarkistuskierroksella tehdään vielä havainnot mahdollisista korjaustarpeista. Huoneisto luovutetaan takaisin asukkaalle siistissä kunnossa.</p>
Tarkistuskierroksella tehdään vielä havainnot mahdollisista korjaustarpeista. Huoneisto luovutetaan takaisin asukkaalle siistissä kunnossa.

Vaihe 8: Valmista tuli!

Tieto on valtaa ja voimaa – etenkin putkiremontissa. Koko projekti on dokumentoitu ja kaikki työvaiheet sekä tarvikkeet on jäljitettävissä myös myöhemmin mikäli tarvetta ilmenee. Lisäksi ajantasainen tieto helpottaa kaikkia osapuolia. Remontin aikana ovatkin asukkaat saaneet tietoa tulevasta niin infotilaisuuksissa, tapaamisissa, postiluukkuihin jaettavissa tiedotteissa sekä taloyhtiön ilmoitustaululla – kuten on yhteisesti sovittu.

Osakas
putkiremontti
linjasaneeraus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201310_36504.jpg
Taloyhtiön linjasaneeraushanke
Linjasaneeraushanke koostuu useammasta vaiheesta. Projekti alkaa tarveselvityksestä, jossa määritetään nykyinen tila ja korjaustarve. Hankkeen valmisteluvaiheessa selvitetään hankkeen laajuus ja toimenpiteet ja tätä seuraa suunnitteluvaihe, jossa laaditaan työohjeistus kohdetietoihin perustuen. Itse toteutusvaihe käsittää varsinaisen työn suorittamisen ja valvonan ennen työn hyväksyntää eli vastaanottoa ja takuuaikaa.
20113_24789.jpg
Taloyhtiöiden putkiremontteihin
Suomen rakennuskannasta noin 80 % on rakennettu 1960-luvun jälkeen. 1960 – luvun rakennuksia on korjattu jo jonkin aikaa, mutta 1970- ja 1980-lukujen suurten rakennuskantojen korjaukset ovat nyt käsillä. Tämä osaltaan tarkoittaa, että myös putkiremonttien tarve lisääntyy jatkuvasti.
Todella täyteen ruostunut viemäriputki
Putkiremontin tekotapa vaikuttaa moneen asiaan
Kaikella materialla on elinkaarensa - niin myös rakennuksilla ja sen tekniikalla. Kaukonäköinen kiinteistön omistaja huoltaa kiinteistöään jatkuvasti ja varautuu tuleviin korjauskustannuksiin ennakolta. Asunto-osakeyhtiöissä varautuminen on usein vähäistä. Niinpä kun perusparannuksen luontoinen korjaus tulee välttämättömäksi, joudutaan se rahoittamaan joko lainalla tai osakkeenomistajien varoilla. Esimerkiksi putkiremontti maksaa satoja euroja per neliö ja on taloyhtiölle iso investointi. Silloin on hyvä miettiä tarkkaan, kenellä ja miten remontin teettää, jotta urakoitsija tekisi työn pitkäkestoisella rakennustavalla ja kantaisi vastuun työnsä jäljestä vielä takuuajan jälkeenkin.
IDO Glow Art TurboFlush
Kylpyhuoneen onnistuneet ratkaisut muunneltavia
Taloyhtiöiden korjaushankkeet mielletään normaalisti osakkaita henkisesti ja taloudellisesti koetteleviksi kokonaisuuksiksi. Näin ollen päätös toteuttamisesta harvoin tulee yksimielisesti. Kyseenalaistajia taloyhtiön päätökselle sekä valitulle toteutusmallille löytyy lähes aina. Pääosin tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Mitä minä remontista hyödyn? Onko remontti todella tarpeen? Missä minä asun remontin aikana? Nämä kysymykset ovat hyvin inhimillisiä ja muistuttavat siitä, että varsinkin putkiremontti tulee todella lähelle osakkaita ja asukkaita.
aukirevitty huoneisto jossa putket ovat näkyvillä
Näin teet onnistuneen putkiremontin eli linjasaneerauksen taloyhtiössä
Tarve putkiremontille ilmenee yleensä jos jokin vahinko tai ongelma ilmestyy taloyhtiöön. Tästä hallitus saa usein sysäyksen korjausprosessin käynnistämiseen. Miten tällainen suuri linjasaneerausprojekti viedään läpi kunnialla ja mitä kaikkea siihen yleensä liittyy? Siitä kertoo linjasaneerauksen pitkäaikainen ammattilainen arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen.
20212_68575.jpg
Kun vesivahinko kohtaa
Perheessä vietettiin leppoisaa sunnuntai-iltaa, kun olohuoneen puolella istuskellut isäntä höristeli korviaan oudolle, lorisevalle äänelle. Isäntä lähti etsimään äänen alkuperää ja löytyihän se – keittiöstä. Rouva oli laittanut astianpesukoneen päälle ennen lähtöään saunaan. Nyt vettä oli laminaatilla ja isännällä kova kiire.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton