• Etusivu
  • LVI

Pesivätkö virukset ilmanvaihtosuodattimissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.04.2020
20204_64355.jpg

Ilmansuodattimien vaihto on hieman yli vuosi sitten siirtynyt taloyhtiöiden hallitusten vastuulle. Usea taloyhtiö onkin tehnyt huoltoyhtiön kanssa sopimuksen suodattimien vaihdosta, jotta suodattimet tulevat vaihdetuiksi tarpeeksi usein. Korona epidemian aikana moni kiinteistönhuolto- ja taloyhtiö on kuitenkin sopineet ilmansuodattimien vaihdon lykkäyksestä. Ilmavirran kulkiessa suodattimen läpi, suodatin vangitsee ilmasta epäpuhtaudet. Pelkona on korona viruksen pesiminen ilmanvaihtosuodattimissa, aiheuttaen näin vaaraa suodatinta vaihtamaan tulleelle huoltohenkilölle.

Mikä on loppujen lopuksi haitallisempaa, vaihtaa suodattimet vai lykätä niiden vaihtoa pandemian takia?

Vaihtaakko suodatin vai ei?

Tätä ongelmaa on yritetty selvittää muun muassa Eurajoen Kiinteistöpalvelussa. Toimitusjohtaja Iiro Kovanen tähdentää, että asiassa edetään varovasti ja Kovasen mukaan joitain suodattimen vaihtoja on lykätty myös tulevaan kesään. Pelkona on juuri ollut työntekijöiden turvallisuus ja terveys. Kovasen haastattelema Rauman sairaalan kiinteistön toimitusjohtaja Teemu Björninen oli suositellut Kiinteistöpalveluiden työntekijöille ilmansuodattimien vaihtamista täysin peittäviä suojavarusteita käyttäen.

Onko suodattimen vaihtaminen riski?

Helsingin yliopiston mikrobiologianprofessorin Per Sarisin mukaan virukset ja bakteerit voivat aivan hyvin tarttua suodattimen kautta huoltohenkilöön, joka sitä vaihtaa. Mitä enemmän suodattimessa pöllyää pölyä ja koskettaa likaista puolta suodattimesta, sen enemmän saa bakteereita, viruksia ja homeitiöitä päällensä ja keuhkoihinsa. Tosin suurin osa viruksista on jo inaktivoituneita, mutta suodatuksen viime vaiheessa tulleet voisivat teoreettisesti olla vielä infektiivisiä.

Professori Saris kertoo esimerkkinä legioonalaistaudista, joka leviää tehokkaasti ilmastoinnin kautta, jolloin sitä löytyy varmastikin myös suodattimista. Legioonalaistauti on kuitenkin Suomessa harvinainen ja usein ulkomailta tuotu. Tällä hetkellä kuitenkin koronaviruspandemia puhuttaa varsinkin huoltohenkilökuntaa. Mikrobiologian professori Per Saris muistuttaakin suodattimien vaihtajia käyttämään hyvää suojautumista, vähintäänkin hengityssuojaimin ja hanskoin. Myös suodatin tulee hävittää asianmukaisesti.

20204_64356.jpg

Mitä ovat asukkaan riskit?

Hengitysliitto on linjannut tiedotteessaan toimimattoman ilmanvaihdon mahdollisista haitallisista vaikutuksista asukkaisiin, ja toimivan ilmanvaihdon todennäköisesti vähentävän altistumisriskiä. Likaisissa poistopuolen suodattimissa siis piilee haittoja myös asukkaille, mutta ehdottomasti suurempana vaarana asukkaille ovat homeet, lika ja pöly, kuin virukset ilmanvaihtosuodattimessa.

Virukset kuolevat pinnoilla nopeammin, ja esimerkiksi COVID-19 virus saattaa selvitä pinnoilla yli 3 vuorokautta, mutta tartuntavaaraa se aiheuttaisi vain muutamia tunteja (tutkimus julkaistu: The New England Journal of Medicine). Toisaalta pöly taas ei häviä suodattimesta itsestään ja sinne kerääntyessään saattaa aiheuttaa asukkaille esimerkiksi allergiaoireita.

Kannattaa siis huolehtia suodattimien puhtaudesta ja suodattimien säännöllisestä vaihtamisesta, mutta aina pitää huolta tarvittavasta suojautumisesta vaihdon yhteydessä.

Lähteet: Helsingin yliopiston mikrobiologian laitos, Hengitysliitto, Terveyskirjasto.

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20233_80997.jpg
Ehkäise kiinteistö­vahinkoja ja säästä vakuutus­maksuissa
1,7 litraa minuutissa ja 1000 euroa kuukaudessa – huomaamatta jääneen vesivuodon hintalappu on suuri sekä taloyhtiölle että ympäristölle. Nykyteknologiaa hyödyntävä vedenseurantapalvelu säästää taloyhtiöiden aikaa ja rahaa vaihtamalla vuotojen manuaalisen etsimisen automaattisiin hälytyksiin.
20197_59187.jpg
Uusi avustus ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi – asetusluonnos lausunnoille
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla otettaisiin käyttöön avustus valtion tuella rakennettujen ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi väestöltään vähenevillä seuduilla. Avustusta voitaisiin myöntää vuosina 2020-2022 yhteensä 25 miljoonaa euroa, josta 5 miljoonaa vuonna 2020.
20215_70667.jpg
Älykäs ilmanvaihto on osa energia­tehokasta ja mukavaa asumista
Tarpeenmukainen ilmanvaihto on sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta lisäävä tekijä. Automatisointia helpottavat ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut anturit ja etäohjaus tuo helpotusta isännöitsijän työhön.Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. Kun ilmanvaihto valjastetaan älykkäällä automatiikalla, siitä saadaan vielä enemmän hyötyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton