• Etusivu
  • Remontti

Piha-alueen asfaltin hoito-ohjeet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.11.2011
201111_28419.jpg

Asfaltin kestoikä piha-alueilla on 10–50 vuotta riippuen liikennemääristä, raskaan kaluston kuten jäteautojen ja huoltokaluston käynneistä, ja siitä kuinka hyvin päällystettä hoidetaan ja huolletaan. Tyypillisiä asfalttipäällysteessä näkyviä vaurioita ovat halkeamat, painumat, kohoumat sekä ajoneuvoista valuneiden polttoaineiden ja öljyjen aiheuttamat rapautumat.

Lisää aiheesta...

Asfaltti on kestävä ja helppohoitoinen

Asfalttipäällyste on kestävä, helppo huoltaa ja pitää puhtaana. Se on lähes pölyämätön materiaali. Siksi se on erinomainen ratkaisu pihojen, pihateiden ja pysäköintialueiden päällystemateriaaliksi.

Asfaltti kestää suuria puristuspaineita, mutta venyttäviä tai taivuttavia voimia se ei mielellään ota vastaan. Siksi päällysteen alapuolisilla rakenteilla on sen kestävyydelle suuri merkitys. Talven kylmyys tekee asfalttirakenteesta joustamattoman, mikä voi aiheuttaa siihen vaurioita. Myös routa voi saada aikaan päällysterakenteen rikkoutumia. Samoin raskaat ajoneuvot sekä usein toistuvat liikeradat rasittavat päällysteen pintaa ja sen alusrakenteita.

Myös mekaanisesti asfaltti on kestävää. Kumipyörien kulutusta asfaltti kestää hyvin. Sen sijaan nastarenkaat yhdessä vaikeiden sääolojen kanssa voivat aiheuttaa asfaltin kulumista. Piha- ja pysäköintialueilla tämä on kuitenkin vähäistä pienien liikennemäärien ja nopeuksien ansiosta.

Asfaltti ei syty palamaan helposti, mutta kun kyseessä ovat suuret lämpötilat voi asfalttimassan sisältämä bitumi syttyä palamaan. Palo ei kuitenkaan yleensä leviä asfaltissa spontaanisti.

Asfaltti kestää suuria puristuspaineita, mutta venyttäviä tai taivuttavia voimia se ei mielellään ota vastaan. Siksi päällysteen alapuolisilla rakenteilla on sen kestävyydelle suuri merkitys. Talven kylmyys tekee asfalttirakenteesta joustamattoman, mikä voi aiheuttaa siihen vaurioita. Myös routa voi saada aikaan päällysterakenteen rikkoutumia. Samoin raskaat ajoneuvot sekä usein toistuvat liikeradat rasittavat päällysteen pintaa ja sen alusrakenteita.

Pidä pinta puhtaana

Asfaltin pinta tulee pitää mahdollisuuksien mukaan puhtaana. Likaantunut pinta voidaan puhdistaa esimerkiksi painepesurilla kuitenkin vaurioittamatta päällysteen pintaa. Talvella lumi ja talven jälkeen asfaltin pintaa kuluttava hiekoitussepeli tulee poistaa päällystetyltä alueelta huolellisesti.

Öljy- ja polttoainevuodot tulee siivota asfaltin pinnalta mahdollisimman pian pois. Tähän paras keino on imeytysturve, jota saa myös imeytysmattoina. Öljy ja polttoaineet vaurioittavat asfaltin rakennetta. Lisäksi öljyinen asfaltin pinta on turvallisuusriski sateella, kun öljy ja vesi muodostavat liukkaan pinnan asfaltin päälle. Suuriin polttoainevuotoihin tulee reagoida nopeasti, jottei haitallinen aine pääse asfaltin läpi maaperään tai pohjaveteen.

201111_28420.jpg

Vesi kuluttaa asfalttipäällysteen alapuolisia rakenteita. Siksi myös asfaltin kunnon kannalta on tärkeää, että sen kuivatusjärjestelmät, kaivot, hulevesijärjestelmät ja salaojat toimivat, ja että pintavedet kulkeutuvat oikeisiin paikkoihin, pois rakennusten seinien vierestä.

Tilaa korjaustoimet ajoissa

Jos asfaltin pinnassa on halkeamia, lohkeamia, painumia, kohoumia tai muita vaurioita, ota yhteyttä NCC:n ammattilaisiin. Asfaltin pintaan muodostuneet vähäiset halkeamat paikkaamme bitumilla. Isommat vauriot poistamme kokonaan päällystämällä alueen uudella asfalttikerroksella. Jos asfalttipäällysteen alapuolisten rakenteiden kunto ja laatu ovat heikot, on asfalttipäällysteen huoltamisen kannalta kannattavaa korjata myös pohjarakenteiden ongelmat. Siten saavutetaan pitkän aikavälin säästöjä, kun päällystettä ei tarvitse korjata niin usein.

Lisää aiheesta...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20236_82197.jpg
Viikon kysymys: Miten saada asia yhtiökokouksen esityslistalle?
Mitä tarkasti ottaen tarkoittaa asoy laissa ( 6 luku 6§ ) tarkoitettu sanonta, että osakkeenomistajalla on oikeus saada ko lainmukainen asiansa yhtiökokouksen päätettäväksi, kunhan hän ilmoittaa asiastaan riittävän ajoissa?Mitä se edellyttää hallitukselta tai isännöitsijältä esimerkiksi kokouskutsua ajatellen?Meidän yhtiössämme hallituksen kanta on ettei hallituksen "velvollisuus" ole erikseen ennen yhtökokousta kysyä osakkailta asiaansa ytiökokouksen käsittelylistalle. Päääasia on, että kokouskutsu esittelylistoineen lähetetään ajoissa.
katukuva helsingistä. kadunvarrella näkyy eri aikakausina rakennettuja betonisia kerrostaloja. Tienviereen on parkkeerattu autoja
Autopaikkojen jako ja käyttäminen?
Taloyhtiössämme on 12 asuntoa. Jokaiseen asuntoon kuuluu autokatos ja autolämmityksen käyttö siellä veloituksetta. Toisen tallin päädyssä on neljä sähköpaikkaa, sekä toisessa kaksi ja molemmissa yksi ilman sähköä. Joissakin asunnoissa on kaksi autoa, olemme vasta kesällä 2019 tulleet tähän asuntoon ja meillä on kaksi autoa. Minä saan autoni katokseen ja vaimoni pitää autoaan ulkona juuri siinä paikalla missä ei ole sähköä. Toisella naapurilla on myös kaksi autoa ja käyttää katosta ja toista sähköpaikkaa, mutta toinen naapuri, jolla on yksi auto käyttää katosta ja on lunastanut toisen sähköpaikan heillä käyville vieraille, vaimoni ottaisi kyllä tämän paikan, mutta naapuri ei luovu siitä, hänen mukaansa vieraat ovat jo tottuneet siihen paikkaan, paikka maksaa 20 € vuosi. Voisinko minäkin lunastaa vierailleni autopaikan yhtiöstä?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Valtioneuvoston asetus väestönsuojista sekä niiden laitteista ja varusteista
Sen lisäksi, mitä pelastuslaissa säädetään, rakennuksen omistajan tulee huolehtia siitä, että väestönsuojan koko, rakenne ja sijainti täyttävät Valtioneuvoston asetuksen mukaiset vaatimukset.Väestönsuojista pelastuslaissa...
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20236_82063.jpg
Yhteisen raja-aidan leikkaaminen?
Meillä on naapurin kanssa yhteinen n. 15 vuotta sitten istutettu tuija-aita. Pisimmät tuijat ovat nyt kasvaneet n. 3,5 m korkuisiksi ja varjostavat voimakkaasti omaa pihaamme aidan pohjoispuolella siten, että osa istutuksistamme on kuollut valon puutteeseen. Haluaisimme leikata aidan 2,5 m korkuiseksi, jolloin se antaisi ihan riittävän näkösuojan, koska tonttimme sijaitsevat tasamaalla. Naapuri haluaisi kuitenkin pitää aidan nykyisen korkuisena.Miten asiassa pitäisi menetellä? Onko olemassa mitään rakennussäädöstä tai -määräystä aidan maksimikorkeudesta?
20209_66332.jpg
Säästä energiaa ilmanvaihdon avulla
Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu. Ilmanvaihtokoneiden nykyaikainen tekniikka, tehokas lämmöntalteenotto ja automatisointi tekevät Vallox ilmanvaihdosta laadukkaan kokonaisuuden, joka edesauttaa energiansäästötavoitteisiin pääsyä. Samalla se huolehtii talon ja asukkaiden hyvinvoinnista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton