• Etusivu
  • Remontti

Turvallisin mielin kohti talvea - hoida katto kuntoon ajoissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Päivitetty 14.02.2025
201211_32881.jpg

Kehityspäällikkö Jorma Laakkonen esittelee vaijerijärjestelmän toimintaa. Aiemmasta poiketen köyden kiinnityspistettä ei tarvitse vaihtaa, vaan kiinnityspisteiden ylitys tapahtuu vaivatta pienellä heilautuksella. Tämä vähentää riskitilanteita katolla työskenneltäessä.

Talvi on vuodenajoista se, joka asettaa kiinteistön kuin kiinteistön koetukselle. Viime vuosina olemme saaneet lukea otsikoista valitettavia lumenputoamisuutisia, jotka ovat osaltaan saaneet alan toimijat kiinnittämään entistä enemmän huomiota niin asuin- kuin työolosuhteidenkin turvallisuuteen. Kun kiinteistön katto on kaikin puolin kunnossa, ovat huollot ja lumenpudotukset toteutettavissa helposti ja turvallisesti. Lopulta tämä näkyy myös kiinteistön omistajien kukkaroissa, kun ongelmilta vältytään ja tarpeelliset kausityöt(lumenpudotukset) saadaan tehokkaasti suoritettua.

Eroon näennäisturvallisuudesta

Työturvallisuus katoilla lähtee olemassa olevien turvajärjestelmien kunnosta ja varusteiden tarkoituksenmukaisuudesta. Tärkeää on myös huomioida, että turvavarusteet tarkistetaan säännöllisesti. Jos huoltotöitä tehdään kahdeksankerroksisen talon katolla, ei riitä, että töitä tekevällä on rautainen ammattitaito. Turvallisuusedellytykset on syytä asettaa myös ympäristölle ja toimintaperiaatteille.

– Suomesta löytyy valitettavan paljon vaarallisia kattoja. Tyyppiesimerkkinä näistä mainittakoon sellaiset katot, joissa on olosuhteiden pakosta tehtävä töitä, mutta esimerkiksi turvaköysien kiinnittäminen kiinteistön omaan turvajärjestelmään on mahdotonta. Monesti turvajärjestelmää ei edes ole olemassa. Toisaalta on myös kattoja, joille on asennettu kaikennäköistä, mutta ne eivät palvele tarkoitustaan. Selkeät linjat ja ratkaisut ovat tältä sektorilta puuttuneet. Tämä näennäisturvallisuus, jota kattoturvajärjestelmienkin osalta on harjoitettu, tulisi nyt saada uusille urille. Kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Tämä edellyttää myös tilaajalta valveutuneisuutta. Ei luonnollisestikaan riitä, että hyvät järjestelmät asennetaan katolle, jos asennus tehdään väärin. Ammattimainen osaaminen ja vastuullisuus ovat tässä avainasemassa, kertoo toimialajohtaja Petri Perta Icopal Katto Oy:stä.

Osaamista ja ohjeita

Kiinteistönomistajan vastuu ja velvollisuus on tarjota turvalliset puitteet niin asukkaille kuin kiinteistössä asioivillekin. Puitteet eivät kuitenkaan sellaisenaan takaa turvallisuutta, vaan huomiota pitää kiinnittää myös työtekijöiden asennoitumiseen ja ammattitaitoon.

– Ammattitaidon merkitys näissä töissä korostuu olipa sitten kysymys asennus- tai huoltotöistä. Icopal Katto Oy:n osalta turvallisuus lähtee selkeistä toimintaperiaatteista. Turvallisuudesta ei tingitä. Esimerkkiä näytetään jo esimiestasolla. Kun työmailla toimitaan toisinaan jopa vaarallisissa olosuhteissa, ei huolimattomuuteen ole varaa. Selkeä ohjeistus siitä, kuinka olemassa olevien kattoturvajärjestelmien kanssa tulee kiinteistössä toimia ja mitä katolla työskennellessä tulee huomioida, on osa järjestelmän asentajan vastuualuetta. Lumenpudottajat eivät ole suinkaan ainoa katolla toimiva työryhmä, vaan mm. ilmanvaihto- ja nuohoustöitä joudutaan usein hoitamaan katolta käsin, lisää Perta.

<p data-block-key="nolla">- Kattoon kiinnitetty vaijerijärjestelmä on sen verran korkealla, että liikkuminen on vaivatonta eikä järjestelmän käyttö esty talvellakaan, kertoo toimialajohtaja Petri Perta.</p>
- Kattoon kiinnitetty vaijerijärjestelmä on sen verran korkealla, että liikkuminen on vaivatonta eikä järjestelmän käyttö esty talvellakaan, kertoo toimialajohtaja Petri Perta.
<p data-block-key="okk3m">Myös kulmiin löytyy ratkaisu, joka mahdollistaa vaivattoman liikkumisen. Pääte ja kulmapisteet merkitään erikseen, jotta ennestään tuntemattomalla katolla asiointi on mahdollisimman turvallista.</p>
Myös kulmiin löytyy ratkaisu, joka mahdollistaa vaivattoman liikkumisen. Pääte ja kulmapisteet merkitään erikseen, jotta ennestään tuntemattomalla katolla asiointi on mahdollisimman turvallista.

Kattohuolto kuuluu kalenterivuoteen

Olipa kyseessä sitten minkä tyyppinen katto tahansa, on kattohuolto syytä suorittaa hyvissä ajoin ennen talvea. Riskitekijät kasvavat mitä lähemmäs tätä lumista vuodenaikaa mennään.

– Taloyhtiö tilaa huoltoliikkeen edustajan paikalle normaalisti, kun jotain on jo tapahtunut. Tyypillisesti kyse on esim. lumenpudotuksista johtuvista vauriosta kuten pinnoitteiden irtoamista tai iskuista johtuvista rei`istä. Vahinkoja toki sattuu ammattilaisellakin. Oleellista kuitenkin on, että mikäli näin käy, vauriot myös korjataan ja luonnollisesti viipymättä. Tilaajan tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että kaikki toimenpiteet mitä katolla tehdään, on tehty ammattilaisen toimesta. Näin ennen talvea on tarpeen muistuttaa, että lumenpudottamisen osalta tekijöissä on laaja kirjo ja epäammattimainen toiminta tulee taloyhtiölle väistämättä kalliiksi, kertoo kehityspäällikkö Jorma Laakkonen Icopal Katto Oy.stä.

201211_32925.jpg
<p data-block-key="mgteo">Kattoturvajärjestelmien lisäksi merkittävässä roolissa on asianmukaiset varusteet.</p>
Kattoturvajärjestelmien lisäksi merkittävässä roolissa on asianmukaiset varusteet.

Säännöllisellä huollolla katolle huomattavasti lisää käyttöikää

Kattohuolto mielletään tyypillisesti yksittäisten toimenpiteiden suorittamiseksi, mutta kyse on ennen kaikkea kokonaisuudesta. Helpoin ja varmin tapa varmistaa huollon säännönmukaisuus on solmia sopimus ammattilaisen kanssa. Huoltokäynti sisältää katon siivoamisen irtoroskista, katteen sekä läpivientien ja kattoturvajärjestelmien kunnon tarkastuksen.

– Kiinteistön ylläpitokulttuuri on asunto-osakeyhtiöiden osalta toistaiseksi vielä uusi asia. Esimerkiksi vesikaton huoltotarvetta ei mielletä todelliseksi. Totuus kuitenkin on, että säännöllisellä huollolla voidaan lisätä katon käyttöikää jopa 30 %. Katon huoltosopimus on taloyhtiölle vain muutaman sadan euron juttu, joten kyse ei ole rahasta vaan nimenomaisesti siitä, että näinkin pieni kuluerä koetaan valitettavasti tarpeettomana, täydentää Laakkonen.

Icopal Oy
Remontti
katto
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201311_37064.jpg
Taloyhtiöt ja kiinteistönomistajat, vaatikaa lumenpudottajalta takuu!
Parin viime vuoden lumiset talvet houkuttelivat lumenpudotusalalle monenlaisia yrittäjiä. Kun lunta tuli pitkään ja paljon, palveluita ostettiin sieltä mistä saatiin eikä palveluntarjoajan ammattitaidon ja vastuun perään osattu vielä kysellä. Jäljet ovat alkaneet paljastua pikkuhiljaa: kirveillä, lapioilla ja vasaroilla hakatut reiät ovat tehneet pahaa jälkeä kattojen vedeneristyksissä. Virheisiin varautuminen kannattaa: katon ennakkotarkastus ja takuu varmistavat, ettei taloyhtiö tai kiinteistön omistaja itse joudu maksajaksi lumenpudottajien tekemistä vaurioista.– Jos katolta löytyy aiempien talvien lumenpudotusten jäljiltä reikiä, on ensiarvoisen tärkeää saada ne mahdollisimman nopeasti korjattua ja ehkäistä rakenteiden lisävauriot, Icopalilta opastetaan. - Hankalimmissa tapauksissa on syytä tehdä rakenneavaus ja tutkia onko homevaurioita jo syntynyt. Pieniä paikkauksia ehtii tehdä niin pitkään, kun katoilla ei ole lunta, mutta suuremmat remontit jäänevät tulevaan kevääseen. Vaikka katto vaatisikin laajempaa korjausta, Icopal voi silti ottaa hoidettavakseen lumenpudotuksen ja myöntää työlle takuun. Icopalin huolto korjaa tarkastuksessa havaitun vaurion väliaikaisella paikalla ja pysyvä korjaus tehdään keväällä lumien sulettua.Tarkastuksen ja korjaamisen tärkeyden korostaminen ei ole vain myyntimiesten puhetta, vaan kyse on todellisesta riskistä. Esimerkiksi Espoossa lumenpudottajien tekemistä rei’istä aiheutuneet homevauriot ajoivat alakoulun oppilaat evakkoon remontin ajaksi tänä syksynä. Pahimmillaan pitkään sateille alttiina olleen vaurioituneet katon korjauskustannukset nousevat satoihin tuhansiin euroihin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rautanet –ketju valitsi Icopalin vuoden 2008 tavarantoimittajaksi
Icopal on valittu vuoden 2008 tavarantoimittajaksi Rautanet – ketjun kevään ostopäivillä. Palkitsemisen perusteena on toiminnan jatkuva ja ansiokas kehittäminen yhteistyössä Icopalin, Rautanettien ja Starkin kesken. Icopal on osoittanut kiitettävää halukkuutta toiminnan kehittämiseen ja lisäarvon tuottamiseen asiakkaille.Palkinnon jakoi Rautanet -kauppiaiden edustajana kauppias Jaakko Koivisto, sekä Starkin edustajana Avainasiakaspäällikkö Harri Lepistö.– Tämä on hieno tunnustus sekä pitkäjänteiselle yhteistyölle, että loistavalle aluemyyntiorganisaatiollemme, toteaa myyntijohtaja Esa Mäki Icopalista. – Vuoden 2008 tavarantoimittaja -palkinto osoittaa, että yhteistyökykyinen asenne ja aito kiinnostus kumppanuussuhteiden kehittämiseen johtaa hyviin asioihin, Mäki lisää.Rautanet -ketju on vuonna 1998 perustettu rautakauppaketju, joka muodostuu itsenäisistä rakennustarvikekauppaa harjoittavista liikkeistä. Ketjuun kuuluu lähes 100 alan liikettä maanlaajuisesti. Ketjun jäsenkauppiaat toimivat tiiviissä yhteistyössä Starkki Oy Ab:n kanssa tukeutuen hankinnoissaan Starkkiin ja sen tavarantoimittajiin. Rautanet on kuitenkin oma erillinen ketjunsa, jossa ketjupäätösten teko kuuluu kauppiaille ja jonka valikoima ja konsepti poikkeavat huomattavasti Starkin vastaavista.
20099_18700.jpg
Icopalin Fastlock Uni-valokatteiden tuotevalikoima laajeni värillisillä valokatteilla
Icopal on laajentanut Fastlock Uni – valokatteiden tuotevalikoimaa värillisillä valokatteilla. Ammattikäyttöön tarkoitetut värilliset valokatteet sopivat erityisesti julkisten kohteiden kattamiseen. Sopivia käyttökohteita ovatkin muun muassa kauppakeskukset, julkiset rakennukset, urheilustadionit, päiväkodit, koulut jne. Värillinen Fastlock Uni soveltuu erityisen hyvin kohteisiin, joissa yrityksen tai yhteisön imagovärien esiintuominen on tärkeää.Mikäli valmiista värivalikoimasta ei löydy asiakkaan tarpeisiin soveltuvaa sävyä, saa Fastlock Uni – valokatetta sävytettynä myös asiakkaan toivomiin väreihin. Runsaiden värimahdollisuuksien ja monipuolisuutensa ansiosta Fastlock Uni soveltuukin lukemattomiin eri käyttötarkoituksiin.Fastlock Uni – valokate on valmistettu kestävästä polykarbonaatista, joka kestää hyvin säänvaihteluja. Icopal Oy myöntääkin tuotteelle 10 vuoden kestävyystakuun.
Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
Naantalin asuntomessujen kohde Villa Pinta
Kuparin värinen peltikatto oli ykkösvalinta Kati Jensenin messutaloon – ”Se on moderni ja näyttää hyvältä”
Naantalin asuntomessujen isoin kohde, 301 kerrosneliön Villa Pinta näyttää mukautuvan lähes saumattomasti ympäröivään maisemaan. Modernin ekopuutalon vetonaula ei kuitenkaan ole pelkkä puinen rakenne vaan pellin hyödyntäminen, unohtamatta lähes 100 neliön suuruista kattoterassia.
paperi jolle rastitettu tehtäviä ja minitalo sen päällä
Tarvitaanko pienessä taloyhtiössä isännöitsijää?
Minut valittiin isännöitsijäksi vuosi sitten vuosikokouksessa. Yhtiössämme on 3 paritaloa, siis 6 asuntoa yhteensä. Yhtiökokouksessa valittu isännöitsijä on perinne 70-luvulta, jolloin rakennukset valmistuivat. Asukkaat ovat lähes kaikki alkuperäisiä, keski-ikä on korkea ja kukin vuorollaan on nimetty isännöitsijäksi. Kun luin Kiinteistöliiton sivuilta isännöitsijän vastuista, totesin, että yhtiön ajatus isännöitsijästä on vanhanaikainen: isännöitsijä on henkilö, joka pitää yhteyttä huoltoyhtiöön ja parhaan kykynsä mukaan hoitelee yhtiön asioita. Kellään yhtiössämme ei kuitenkaan ole sellaista osaamista, että voisi ottaa vastuuta pihan liukkaudesta aiheutuvista onnettomuuksista, valvoa remontteja, vastata vaikkapa väärin remontoitujen kohteiden vesivahingoista jne.Onko isännöitsijän vastuu pienessäkin yhtiössä samanlainen kuin isossa kerrostalossa? Onko isännöitsijä ylipäänsä valittava näin pienessä yhtiössä? Voiko isännöitsijän korvata jollakin muulla nimikkeellä, jossa ei ole vastaavia virallisia vastuita, mutta johon kuuluisi yhteydenpito huoltoyhtiöön? Ja isot päätökset tehtäisiin asukkaiden kokouksessa, jolloin toivottavasti ketään ei voitaisi haastaa oikeuteen tehdyistä virheistä. Tarvitaanko isännöitsijää pienessä paritaloyhtiössä? Ulkopuolisen isännöitsijän käyttö tuntuisi näin pienessä yhtiössä liioittelulta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton