• Etusivu
  • Osakas

Ohjeet yhtiökokouskutsun tekemiseen

Sisältää yhtiökokouskutsun mallipohjan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Yhtiökokouskutsu on tärkeä asiakirja, joka osakkeenomistajien tulee saada vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Tässä artikkelissa käsitellään yhtiökokouskutsun vaatimuksia, toimitustapoja ja sisältöä asunto-osakeyhtiölain mukaan. Opit, mitä kokouskutsussa on mainittava ja kuinka varmistat, että kutsu täyttää lain edellytykset.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan jokaiselle osakkeenomistajalle on toimitettava kirjallinen yhtiökokouskutsu. Kutsu on toimitettava kaikille niille osakkeenomistajille, joiden postiosoite on yhtiön tiedossa tai sähköpostitse niille, jotka ovat ilmoittaneet yhtiölle sähköpostiosoitteen kutsun toimittamista varten.

Kutsuaika ja toimitustapa

Kutsu on toimitettava osakkaille viimeistään kaksi viikkoa ja aikaisintaan kaksi kuukautta ennen yhtiökokousta. Vaikka yhtiöjärjestyksessä määrättäisiin lyhemmästä kutsuajasta, on noudatettava lain mukaista kahden viikon kutsuaikaa. Kutsun toimittamisella tarkoitetaan kirjeen jättämistä postiin tai sähköpostin lähetysajankohtaa. Kutsun perilletulon ajankohta ei siis ole tässä ratkaiseva.

Erityisvaatimukset yhtiöjärjestyksessä

Jos yhtiöjärjestyksessä vaaditaan, että kokouskutsu lähetetään kirjattuna kirjeenä, on yhtiöjärjestyksen määräystä noudatettava. Jos useampi henkilö omistaa yhdessä osakehuoneiston, on kokouskutsu lähetettävä jokaiselle osakkeenomistajalle elleivät he ole ilmoittaneet yhtiölle yhteistä edustajaa.

Kutsun sisällön vaatimukset

Kokouskutsussa on mainittava yhtiön nimi, koollekutsuja, kokousaika ja -paikka ja kokouksessa käsiteltävät asiat. Kutsussa on ilmoitettava myös missä ja milloin kokousasiakirjat ovat osakkeenomistajien nähtävänä.

Info

Info

Yhtiöjärjestyksen muutosehdotukset

Huomioi, että jos yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen muuttamista, on kutsussa mainittava myös muutoksen pääasiallinen sisältö (muutosehdotus). Hallituksen ehdotus kokonaisuudessaan on tällöin hyvä olla myös tämän kokouskutsun liitteenä.

Kunnossapitotarveselvityksen esittäminen

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin; sekä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdat. Varsinaisessa yhtiökokouksessa on siis esitettävä myös ns. kunnossapitotarveselvitys.

Esityslista ja kokousasiakirjat

Yhtiökokouskutsuun voidaan myös liittää ehdotus kokouksen esityslistaksi. Kutsussa tulee olla selkeästi esillä kaikki käsiteltävät asiat, jotta osakkaat voivat valmistautua kokoukseen asianmukaisesti.


Yhtiökokouskutsun mallipohja

[Taloyhtiön nimi]
Yhtiökokouskutsu

Päivämäärä: [Päivämäärä]
Aika: [Kokouksen päivämäärä ja kellonaika]
Paikka: [Kokouksen paikka, esim. taloyhtiön kokoushuone tai etäyhteysosoite]

KUTSU YHTIÖKOKOUKSEEN

Asunto-osakeyhtiön [Taloyhtiön nimi] osakkeenomistajat kutsutaan yhtiökokoukseen, joka pidetään [päivämäärä] klo [kellonaika]. Kokous pidetään [paikka] tai etäyhteyksien kautta.

KOKOUKSEN ESITYSLISTA:

Kokouksen avaaminen

Pöytäkirjantarkastajien valinta

Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Vahvistetaan edellisen kokouksen pöytäkirja

Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen esittely

  • Hallituksen esitys tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta

Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja isännöitsijälle

Taloyhtiön yhtiövastikkeiden määrääminen

  • Hallituksen esitys yhtiövastikkeen suuruudeksi ja jakautumiseksi

Investointisuunnitelmat ja merkittävät kunnossapitotyöt

  • Käsitellään mahdolliset perusparannukset, korjaukset ja tulevat investoinnit

Hallitusjäsenten valinta

  • Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten valinta tai erovuoroisten hallituksen jäsenten valinta

Muuta käsiteltävää

  • Osakkaiden esittämät asiat, jotka ovat saapuneet ennen kokousta
  • Mahdolliset aloitteet tai ehdotukset, jotka on hyväksytty kokouskutsussa käsiteltäviksi

HENKILÖKOHTAINEN KUTSU

Jos osakas ei voi osallistua kokoukseen henkilökohtaisesti, voi hän valtuuttaa toisen osakkaan tai henkilön edustajakseen kirjallisella valtakirjalla. Valtakirjat on toimitettava yhtiölle ennen kokousta.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset kokoukseen pyydetään tekemään viimeistään [ilmoittautumispäivämäärä] mennessä sähköpostitse osoitteeseen [sähköpostiosoite] tai puhelimitse numeroon [puhelinnumero].

Lisätiedot
Lisätietoja kokouksesta ja käsiteltävistä asioista voi kysyä taloyhtiön isännöitsijältä [isännöitsijän yhteystiedot].

Tervetuloa!

[Taloyhtiön nimi]
Hallitus

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

kaksi ihmistä seisoo ikkunan edessä ja katsovat ulos. Ympärillä asunto remonttikunnossa
Kunnossapito- ja muutostyöilmoitus
Asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 7 §:n mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai käyttämiseen.Käytännössä yleensä vain tavanomaiset tapetointi- ja maalaustyöt jäävät ko. säännöksen ulkopuolelle. Hallituksen tai isännöitsijän on annettava viipymättä tieto ilmoituksesta toiselle osakkeenomistajalle, jonka osakehuoneistoon tai sen käyttämiseen kunnossapitotyö voi vaikuttaa. Ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi riittää, että ilmoitus toimitetaan osakkeenomistajan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen.Kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa yhtiölle ja toiselle osakkeenomistajalle ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista tarpeellisista ja kohtuullisista kuluista.Ilmoituksessa on oltava tiedot, joiden perusteella voi arvioida, noudatetaanko kunnossapitotyössä hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta vahinkoa tai haittaa. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa ehtoja työn toteuttamiselle, jos se on tarpeen vahingon tai haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi.On huomioitava, että toinen osakkeenomistaja tai taloyhtiö ei voi estää kunnossapito- tai muutostyötä ainoastaan remontin aikaisesta haitasta johtuen, vaan haitan on oltava tässä mielessä "pysyvää".
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
Kädessä suurennuslasi ja henkilö tutkii sillä sopimuspaperia
Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?
Havaintojen mukaan vain pieni osa, arvioilta noin viidennes taloyhtiöstä, on teettänyt lain hengen mukaisen selvityksen. Laki velvoittaa kuitenkin taloyhtiöitä selvittämään, mitkä ovat ne kunnossapitotarpeet, jotka seuraavan viiden vuoden aikana aiheuttavat taloyhtiölle merkittäviä kustannuksia. Miten asia on hoidettu taloyhtiöissä?
201810_55118.jpg
Hallituksen kokouksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
Sopimuksen teko
Taloyhtiön toimintakertomus
Suurin osa taloyhtiöistä voi noudattaa kirjanpitolain ja -asetuksen säätämiä helpotuksia pienille kirjanpitovelvollisille, mutta tästä huolimatta taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus. Toimintakertomuksessa tulee olla tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jotka yleensä annetaan erillisellä vastikerahoituslaskelmalla.
20224_77702.jpg
Kylpyhuone liikunta­esteisille - tutustu arkea helpottaviin erikois­ratkaisuihin
Jos taloyhtiössä on iäkkäämpiä tai liikuntarajoitteisia asukkaita, arkea helpottavia tuotteita voi valita kylpyhuoneeseen osakasmuutoksena esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. IDOn valikoimasta löytyy niin tavallista korkeampia wc-istuimia kosketusvapaalla huuhtelutoiminnolla, ergonomisia kyynärtukia kuin pyörätuolin käytön huomioivia pesualtaitakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton