j8xdmvtw
Yhtiömuotoisen paritalon yhtiöjärjestyksen muuttaminen
Hei, asumme kahden asunnon yhtiössä, paritalossa. Suullisesti ja pöytäkirjoihin on kirjattu ja sovittu että molemmat vastaa omista tonteistaan ja asunnoistaan, sekä niiden huolloista, remonteista ja ylläpidosta. Ainoa asia jonka jaamme naapurin kanssa on vesimittari, joka sijaitsee meidän asunnon puolella teknisessä tilassa, josta tarkastetaan veden käyttöaste asunnoittain.
Kysymys kuuluu;
Kumpi on järkevämpää, tehdä tontinhallinnanjako sopimus (en tiedä miten se tehdään) ja jakaa ihan virallisilla dokumenteilla tontti puoliksi, jolloin asunnoista tulee omat kiinteistönsä VAI kirjata johonkin viralliseen esim. yhtiöjärjestykseen lisäliite jossa tämä sama muuten suullisesti sovittu asia on virallista?
Lähinnä huolestuttaa se jos toinen kiinteistöistä myydään ulkopuoliselle, tai perikunta perii kiinteistön - siitä ei pidetä enää huolta ja yhtäkkiä voi toisen asunnon kulut kuitenkin valua "taloyhtiölle" jonka vuoksi kustannukset valuisivat sitten toiselle osapuolelle, vaikka hänen puolikkaansa olisikin hyvin hoidettu.
5.3.2025 klo 17:30
Tämä on asiantuntijan vastaus.
Mikäli teillä on yhtiömuotoinen paritalo, ymmärrän kyseessä olevan asunto-osakeyhtiö.
Vaihtoehtona hallinnanjakosopimukselle suosittelen kaikkien olennaisten asioiden kirjaamista yhtiöjärjestykseen, eli yhtiöjärjestyksen muuttamista. Yhtiön sääntöihin voidaan kunnossapitovastuuta koskevien määräysten ohella liittää myös kartta yhtiön omistaman kiinteistön alueiden jakamisesta huoneistojen kesken ja osakkaiden hallintaan.
Yhtiöjärjestys sitoo myös seuraavia eli tulevia osakkeenomistajia.
Jos tarvitsette asiantuntija-apua yhtiöjärjestyksen muuttamisessa, ole yhteydessä toimistoomme.

Markus Talvio
Toimitusjohtaja, OTM
LL luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
CEO, Partner, Attorney At Law
11.3.2025 klo 9:46