vbtk3p73
Remonttihyvitys taloyhtiön saneerauksessa
Taloyhtiössämme on alkamassa putkisaneeraus. Osakkailla oli mahdollisuus tehdä tässä yhteydessä kylpyhuoneremonttia, edellyttäen että kylpyhuoneet ovat valmiit ennen saneerauksen alkua. Remonteissa otettiin keittiöstä tilapäiset vesisyötöt, uudet putket koteloitiin katon sisälle ja saneerauksessa ne olisi vain tarkoitus kytkeä uusiin vesiputkiin. Yhtiön putkisuunnittelija huolehti että jokaisen urakoitsija toimii samalla lailla. Yksi osakkaista maksoi yhtiölainansa jo etukäteen pois, muut lyhentävät vastiketta. Hänelle korvattiin putkitöiden osuus. Nyt hallitus oli päättänyt että kahdelle muulle remonttia tehneelle osakkaalle putkia ei korvata vaan heidän tulee maksaa ne itse (sekä muita yhtiölle kuuluvia esim vessanpöntöt, löytyneiden kosteusvahinkojen kuivausta ym) ja hakea jälkikäteen yhtiöltä hyvitystä saneerauksen jälkeen, esimerkiksi pienempi yhtiölainaosuus. Eikö tämä päätös syrji osakkaita? Kaikki eivät tee remonttia ja saavat tällöin maksaa täyttä rahoitusvastiketta. Nämä kaksi osakasta eivät saisi hyvitystä samalla tavalla, kun laina-aika on 20 vuotta ja jos asunnon myisi tänä aikana, menisi hyvitys uuden omistajan hyväksi. Voiko hallitus edes tehdä tällaista päätöstä että vasta saneerauksen jälkeen päätetään mitä ja kuinka paljon ja millä tavalla hyvitetään osakkaalle taloyhtiölle kuuluneista kuluista? Eikö tämä vaatisi yhtiökokouksen? Kirjanpito oli jättänyt näiden osakkaiden laskut hoitamatta kuukauden verran eräpäivän yli, ja vasta siinä vaiheessa hallitus pääsi koolle kun laskut oli pahoin myöhässä. Nyt maksuaikaa ei käytännössä ole ollenkaan, jos laskun maksaisi itse. Voiko edes tehdä päätöstä missä velvoitetaan osakasta maksamaan yhtäkkisesti omasta pussista 7000 euron lasku yhtiön kuluista? Ja yhtiö korvaa jotain takaisin heti ja jotain ehkä jälkikäteen jollain tavalla. Eikö yhtiön tulisi ottaa lainaa näiden hoitoon, osakastahan ei voi velvoittaa ottamaan omaa lainaa yhtiön projekteihin. Kyse ei ole kuitenkaan satasista vaan useamman tuhannen euron laskuista mitä ei nyt korvatakaan tässä vaiheessa. Yhtiö sai oman laskun kummaltakin osakkaalta sille kuuluvista asioista. Omat osuutensa remontista osakkaat olivat jo maksaneet suoraan urakoitsijoilleen.
22.5.2025 klo 18:52
Tämä on asiantuntijan vastaus.
Taloyhtiö ei tietenkään voi velvoittaa osakasta maksamaan omasta pussistaan 7.000 euron laskua, jos kyse on yhtiön kunnossapitovastuun vuoksi syntyneistä kustannuksista, eikä korjauskustannusten syynöä ole osakkaan huolimaton toiminta.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous päättää enemmistöpäätöksellä uudistusta varten osakkeenomistajalta perittävän yhtiövastikkeen alentamisesta, jos osakkeenomistajan huoneistossa aiemmin tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia.
Sama koskee kunnossapitoa varten perittävän yhtiövastikkeen alentamista, jos osakkeenomistajan aiemmin tekemä työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia.
Alennusta laskettaessa otetaan huomioon yhtiölle tuleva säästö ja osakkeenomistajan yhtiövastikeperusteen mukainen maksuvelvollisuus. Alennuksen enimmäismäärä on näistä se pienempi.
Yhdenvertaisuuden osalta totean, että asunto-osakeyhtiölain mukaan kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella.
Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.
Jos haluatte asiassa juristiemme apua ja neuvoja, olkaa yhteydessä niin sovitaan toimeksiannosta. Olemme tarvittaessa puolellanne.

Markus Talvio
Toimitusjohtaja, OTM
LL luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
CEO, Partner, Attorney At Law
9.6.2025 klo 10:41