• Etusivu
  • Osakas

Anna mielipiteesi kuulua yhtiökokouksessa!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.12.2020
202012_67986.jpg

Taloyhtiöiden yhtiökokoukset ovat mielenkiintoisia prosessiltaan. Juuri kukaan ei halua hallitusvastuuseen, mutta aika moni haluaa silti ottaa vahvastikin kantaa yhtiön asioihin ja niiden hoitoon. Hyvä tietysti niinkin, mutta miten toimisi kaikkein parhaiten akseli isännöitsijä-hallitus-asukkaat?

Yhtiökokouksilla on tietty asialista, jonka mukaan kokous viedään läpi puolessa tai kolmessa tunnissa. Isännöitsijä laatii esityslistan yhdessä hallituksen kanssa. Valveutunut osakas huolehtii, että häntä askarruttavat tai huolestuttavat asiat käsitellään kokouksessa joko omana kohtanaan tai kohdassa muut asiat. Esityslistaan voidaan toki kirjata kaikki olennaisen tärkeät asiat omiksi kohdikseen. Esityslista on siis se vaihe, jossa asukas varmistaa, että pääsee esittämään oman mielipiteensä kokouksessa. Ja kun asia on esityslistassa, on sille kirjattava myös päätös asian hoitamisesta tai jatkokäsittelystä.

Yhtiökokouksen kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu toimitetaan osakkaille ja tarvittaessa myös vuokralaisille yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty, kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta. Kokouskutsu on laadittava kirjallisesti, mutta se voidaan myös toimittaa osakkaan yhtiölle ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Osallistumisvastuu

Kokouksiinhan ei ole pakko osallistua, mutta jos ei osallistu, niin kyllä siinä sananvaltakin menee. Jos taas haluaisi osallistua, mutta on jostain syystä esteellinen, voi aina antaa valtakirjan jollekin, jonka kanssa ajatukset yhtiön tilasta ja hoidosta ovat yhteneväisiä.

Parasta vaikuttamista – hallitustyöskentelyn sijasta – on seurata asioita, lukea tiedotteet ja tutustua virallisiin kokousasiakirjoihin jo ennakkoon sekä käydä vuoden varrella vuoropuhelua isännöitsijän ja hallituksen jäsenten kanssa.

Ihan hyvinhän voi käydä myös ns. piha- tai saunaparlamenttia ja jos näyttää, että on joitain asioita – korjaustoimenpiteitä tai vaikkapa saunavuoroihin liittyvää – joista ollaan useamman osakkaan ja/tai asukkaan kanssa samaa mieltä, saattaa tämä mielipide yhtiön vastuuhenkilöiden tietoon käsittelyn varmistamiseksi.

202012_67987.jpg

Ammattitaitoinen isännöitsijä, aktiivinen hallitus ja oikealla tavalla mielipiteensä esiin tuova osakas on se kolminaisuus, joka on hyvä lähtöpinta toimivalle asukasyhteisölle. Talo rakenteineen ja tekniikoineen on vain pelkkä ulkokuori, asumisviihtyvyyden pitäisi aina olla ykkösasia.

Uudistunut asunto-osakeyhtiölaki selvensi myös yhtiökokouskäytäntöjä

Yksi lakiuudistuksen tavoitteista oli, että yhtiökokouksen järjestämistä ja päätöksentekoa sekä osakkeenomistajien yksimielistä päätöksentekoa helpotetaan.

Osa yhtiökokoukselle kuuluvista taloyhtiön asioista on sellaisia, jotka tulee vuosittain käsitellä varsinaisessa yhtiökokouksessa joka on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, vaikka yhtiöjärjestyksessä muuta ilmoitettaisiinkin.

Ammattitaitoinen isännöitsijä, aktiivinen hallitus ja oikealla tavalla mielipiteensä esiin tuova osakas on se kolminaisuus, joka on hyvä lähtöpinta toimivalle asukasyhteisölle. Talo rakenteineen ja tekniikoineen on vain pelkkä ulkokuori, asumisviihtyvyyden pitäisi aina olla ykkösasia.

Varsinaisessa yhtiökokouksessa on kokoukselle esitettävä

  1. tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnan tarkastuskertomus;
  2. hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti huoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin sekä
  3. hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdat.

Lisäksi varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä

  1. tilinpäätöksen vahvistamisesta;
  2. taseen osoittaman voiton käyttämisestä;
  3. vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle;
  4. talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä, jos tämä kuuluu yhtiökokoukselle;
  5. hallituksen jäsenten, tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan valinnasta, ellei asunto-osakeyhtiölaista ja yhtiöjärjestyksestä muuta johdu;
  6. muista asioista, jotka yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluvat varsinaiselle yhtiökokoukselle.
202012_67988.jpg

Yhtiökokous on tilaisuus jossa asioista päätetään

Pääosa yhtiökokouksista menee yleensä sujuvasti – kiitos hyvän ennakkovalmistelun ja tiedottamisen. On valitettavasti myös kokouksia, joissa etukäteisinfo on ontunut ja silloin kokous saattaa kestää jopa 2-3 tuntia, kun hyvin valmisteltu ja johdettu kokous menee läpi 1-1½ tunnissa.

Kokousajan venymiseen vaikuttaa valitettavan usein se, että osakkaat ja asukkaat eivät ole tutustuneet ennakkoon kokousaineistoon ja siksipä tilinpäätös ja budjetti joudutaan kenties käymään läpi rivi riviltä sen sijaan, että keskityttäisiin tiettyihin pääkohtiin ja nimenomaan sellaisiin, jotka poikkeavat syystä tai toisesta esimerkiksi edellisvuodesta.

Oma lukunsa ovat ne, jotka vastustavat ihan varmuuden vuoksi kaikkia kustannuksia aiheuttavia toimenpiteitä ja avaavat kokouksessa uudestaan jo edellisvuonna päätettyjä ja yhteisesti sovittuja asioita. Vaikka kokouksessa tuotaisiin esiin vaikeitakin asioita, olisi syytä hyvän kokoushengenkin kannalta muistaa, että asiat ovat asioita, yleensä yhteisiä, kaikkien tyytyväisyyteen ja asumisviihtyvyyteen tähtääviä. Yhtiökokous on tilaisuus jossa asioista päätetään, perehtyminen asioihin tulisi tehdä ennaltakäsin.

Pyydä asiantuntija yhtiökokoukseen kertomaan korjaushankeratkaisusta!

Oletko perillä taloyhtiön hoitoon liittyvistä asioista? Tee testi!

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20214_69995.jpg
Miten palautamme vierasparkkipaikan aikarajoituksen takaisin?
Taloyhtiön vieraspaikalle on pystytetty liikennemerkki P lisäkylteillä "vieraspaikka (taloyhtiön nimi)" ja aikarajoituskyltti "4 h parkkikiekolla". Tämä on päätetty edellisen hallituksen aikana. Taloyhtiön uuden hallituksen puheenjohtaja on poistanut aikarajoitus lisäkyltin omatoimisesti ilman taloyhtiön uuden hallituksen kokousta ja päätöstä aikarajoituksen poistamisesta. Miten kyltin saa palautettua, kun sen poistanut henkilö ei sitä suostu palauttamaan?
Katu, jossa on taloja rivissä
Ylimääräinen hoitovastike?
Hallitus peri ylimääräisen hoitovastikkeen alkuvuodesta ennen kuin yhtiökokous oli päättänyt, että sellainen on hyväksyttyä. Ylimääräinen vastike perittiin kahdesti kalenterivuoden aikana. Osa asukkaista kieltäytyi maksamasta ylimääräistä vastiketta. Onko vastike maksettava?
202110_73362.jpg
Saako autokatoksien laajennus­päätöstä tehdä normaalilla enemmistö­päätöksellä?
Rivitaloyhtiössämme yhtiöjärjestyksen mukaan asuntoon kuuluu autopaikan hallinta asunnon edessä joko katoksellisena tai ilman.Kahden talon (yhteensä 6 taloa) osalta paikat ovat erillisessä katoksessa. Nyt hallitus esittää katoksen laajennusta, johtuen paikkojen ahtaudesta. Hallituksessa on kolme kyseisen katospaikan käyttäjää. Laajennus edellyttää myös yhtiön tontin pinta-alan sitomista laajennukseen.Voidaanko perusparannuslaajennus päätös tehdä yhtiökokouksessa normaalilla enemmistöpäätöksellä? Voivatko myös paikan ja laajennuksen edun omaavat osallistua päätökseen? Katoksen normaali kunnossapito kuuluu yhtiölle.
20233_78073.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Huhtikuu
Huhtikuussa ympärillä oleva luonto heräilee jälleen talven jälkeen. Päivät pitenevät entisestään, ensimmäiset kukat sekä perhoset tulevat esiin ja linnut aloittavat iloisen viserryksensä. Lumien sulaminen tuo mukanaan myös jokakeväisen tulvien riskin. Ennen vanhaan tavattiin keväällä, huhtikuun tietämillä, ennustaa jopa tulevan kesän säätä ja lämpötiloja. Tämä valoisa kuukausi on hyvä alku kaikelle uudelle, myös hallitustoiminnalle. On nimittäin aika hallituksen järjestäytyä.
taloyhtiönetti
Edullinen ja huippunopea S1 Valokuitu
Nettiliittymän nopeus ja vakaus on yhä tärkeämpi asia. Kotona vietetään yhä enemmän aikaa, etätyöstä on tullut uusi normaali, elokuvien katselu ja pelaaminen tapahtuu netin välityksellä. Käyttäjiä saattaa olla samaan aikaan useita. Nettiliittymän pitäisi olla riittävä, jotta kaikki sujuu kitkattomasti.
20236_82063.jpg
Viikon kysymys: Onko myyjällä vastuuta rivitalo-osakekaupassa ongelmien ilmetessä?
Ostimme käytetyn v. 1984 valmistuneen rivitalo-osakkeen. Lyhyen asumisen n.kk ajan nyt, olemme huomanneet hajua (haju jo muutettuamme) ja allerg. oireita on ilmennyt. Onko myyjällä mitään vastuuta? Rakennusteknistä selvitystä terveystarkastaja on suositellut? Kuka vastaa korjauksista? Voiko kaupan purku tulla kyseeseen tai hinnan alennus? Mitä minun ostajana olisi pitänyt huomata?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton