• Etusivu
  • Remontti

Energiatehokkuus huomioitava korjausrakentamisessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Energiatehokkuutta parannettava luvanvaraisessa korjausrakentamisessa

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä annettiin 27. helmikuuta. Asetus viimeistelee niin kutsuttuja korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräyksiä koskevan uudistuksen.

Energiatehokkuus saa vähimmäisvaatimukset

Energiatehokkuudelle on määritelty vähimmäisvaatimukset, kun kyse on rakennuksen luvanvaraisesta korjaamisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai teknisten järjestelmien uusimisesta. Tällaisia ovat esimerkiksi laajat peruskorjaukset, rakennuksen ulkovaipan korjaukset ja teknisten järjestelmien uusiminen, jolloin tarvitaan yleisimmin rakennus- tai toimenpidelupaa. Korjausrakentamiseen ryhtyminen säilyy edelleenkin vapaaehtoisena, ja kiinteistön omistaja päättää, milloin ja missä laajuudessa hän ryhtyy korjaamaan ja mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta säädösten puitteissa.

Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei tarvitse toteuttaa mikäli ne eivät ole järkeviä

Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei tarvitse toteuttaa, mikäli ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdollisia. Tärkeää on myös huomioida rakennuksen ominaispiirteet ja käyttötarkoitus. Energiatehokkuutta kannattaa parantaa osana normaalia korjausrakentamista ja suunnitelmallista kiinteistön kunnossapitoa.

"Ehjää ja toimivaa ei tarvitse eikä kannata korjata. Energiatehokas rakennus kuluttaa kuitenkin vähemmän, joten kiinteistön omistajan on järkevää arvioida, mitkä ovat rakennuksen korjausten yhteydessä parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta. Huolellinen suunnittelu ja toteutus parantavat rakentamisen loppulaatua", sanoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri.

Energiamääräykset voimaan 2013

Viranomaisten käytössä olevien rakennusten osalta asetus tulee voimaan 1.6.2013 ja muiden rakennusten osalta 1.9.2013. Asetus ei koske hankkeita, joiden lupahakemus on jätetty ennen asetuksen voimaantuloa. Ympäristöministeriö valmistelee opasmateriaalia muun muassa kuntien rakennusvalvonnoille ja suunnittelijoille määräysten soveltamisen tueksi.

Määräykset eivät koske vain kesäaikaiseen käyttöön varusteltuja loma-asuntoja, suojeltuja tai pieniä, kooltaan alle 50 m² rakennuksia. Ne eivät myöskään koske muun muassa kasvihuoneita, hartauden harjoittamiseen tai uskonnolliseen toimintaan käytettäviä rakennuksia eikä tietynlaisia tuotantolaitoksia.

Energiatehokkuuden parantamiseen kolme vaihtoehtoista tapaa

Ensimmäisenä vaihtoehtona on parantaa korjattavien tai uusittavien rakennusosien lämmönpitävyyttä vaatimusten mukaisiin arvoihin. Toisena vaihtoehtona on parantaa energiatehokkuutta kyseiselle rakennustyypille määritellylle tasolle. Tällöin tarkastellaan koko rakennuksen vuosittaista, normaalikäytössä syntyvää laskennallista energiankulutusta suhteessa rakennuksen pinta-alaan. Kolmantena vaihtoehtona on laskea rakennukselle ominainen, rakentamisajankohdan mukaisilla tai viimeisimmän käyttötarkoituksen muutoksen mukaisilla ratkaisuilla laskettu kokonaisenergian kulutus eli E-luku ja pienentää sitä kyseiselle rakennustyypille asetetun tason mukaisesti.

Teknisille järjestelmille on määritelty omat vaatimukset. On tärkeää varmistaa, että rakennuksen tekniset järjestelmät kuten lämmitys ja ilmanvaihto toimivat ja niiden perussäädöt tarkistetaan aina, kun rakennukseen lisätään eristeitä tai sen ilmanpitävyyttä parannetaan tai järjestelmiä uudistetaan. Tämä on erittäin tärkeää hyvän sisäilman ja asumismukavuuden kannalta. Määräykset mahdollistavat joustavasti erilaisten teknisten kysymysten kuten kosteusasioiden ja mobiililaitteiden kuuluvuuden huomioon ottamisen suunnittelussa.

Energiamääräykset osa EU:n energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa

Energiatehokkuusmääräykset ovat osa EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa ja edistävät samalla Suomen omia tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi. Korjausrakentamisella on ratkaiseva merkitys Suomen energiakulutukseen, sillä rakennuksissa kuluu nykyään 40 % energian kokonaiskulutuksesta.

Lähde: Ympäristöministeriö

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20228_79427.jpg
Maaviileä on edullisin viilennysmuoto taloyhtiöön
Maaviilennys kannattaa hankkia taloyhtiöön samanaikaisesti maalämpöön siirtymisen yhteydessä, sillä tällöin se on toteutettavissa helposti ja kustannustehokkaasti. Maaviileän käyttö on edullista, koska viileyttä siirretään maasta asuntoihin vähäisellä sähkönkulutuksella.
20236_82003.jpg
Yhtiövastikkeen määrä?
Taloyhtiössämme on viisi liikehuoneistoa ja 21 asuinhuoneistoa. Onko yleinen käytäntö, että liike- ja asuinhuoneistoissa on sama yhtiövastike? Liikehuoneistot ovat katutasolla. Pitääkö sopia jossain kokouksessa erikseen liikehuoneistoille eri yhtiövastike?
20198_59270.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutusseuranta on tuottava energiasijoitus
Älykäs vedenmittaus on tuottava energiainvestointi ja reaaliaikainen vedenkulutustieto enemmän kuin vesilaskun loppusumman määrittelijä. Mihin kaikkeen sitä voi hyödyntää?Kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Lämmin vesi on arvotavaraa – nykyaikaisen kerrostalon energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen.Reaaliaikaisella vedenkulutuksen seurannalla on poikkeuksetta kulutusta hillitsevä vaikutus. Syy on yksinkertainen: kun omat valinnat konkretisoituvat tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia. Kulutuksen mukainen vesilaskutus tukee muutosta entisestään.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
Neljä ihmistä kokouksessa
Viikon kysymys: Voiko osakkaan puoliso toimia valtakirjalla hallituksen puheenjohtajana?
Voiko hallituksen puheenjohtajana toimia osakkaan puoliso valtakirjalla?Miten toimia, kun puheenjohtaja ei toimi koko taloyhtiön hyväksi, vaan ajaa omaa etuaan ja käyttäytyy epäasiallisesti hallituksen jäsentä kohtaan? 
kuin villapaitaan puettu muurattu tiilijulkisivu
Keraamiset julkisivukorjausvaihtoehdot vertailussa
Julkisivukorjauksessa uuden rakenteen valinnassa ei pitäisi katsoa pelkästään hankintahintaa, vaan myös rahalla saatua kokonaishyötyä. Vanhan rakenteen tilalle tulisikin valita mieluiten mahdollisimman elinkaariedullinen julkisivuratkaisu. Siksi ennen päätöksentekoa pitäisikin selvittää tarkoin, miten pitkä uuden rakenteen elinkaari on ja kuinka usein se vaatii huoltoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton