• Etusivu
  • Osakas

Ennakkovarautumisen tärkeydestä: Taloyhtiöt, talous ja korjaushankkeet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
20216_71000.jpg

Kyselyyn osaa ottaneista 3700 taloyhtiöstä vain kolmannes kertoi keräävänsä tulevia korjaushankkeita varten varoja.

Kiinteistöliitto järjesti talous- ja rahoituskyselyn huhtikuussa 2021. Vastauksen antoi jopa yli 3700 taloyhtiötä. Kyselyssä tiedusteltiin taloyhtiöiden mielikuvaa ennakkovarautumisen tärkeydestä. Kyselyn tulos paljasti, että ennakkovarautumista pidetään tärkeänä, mutta varsinaista varojen keruuta tehdään huomattavasti harvemmassa taloyhtiössä.

Ennakoimalla vastiketasot pysyvät matalampina

Kyselyyn osaa ottaneista 3700 taloyhtiöstä vain kolmannes kertoi keräävänsä tulevia korjaushankkeita varten varoja. Ennakkoon varautuminen miellettiin kuitenkin tärkeäksi, sillä vastauksen antaneista yli 60 % näki ennalta varautumisen sekä varojen keräämisen etukäteen hyvänä asiana. Lähes 70 % taloyhtiöistä kertoi keskustelleensa varautumisesta.

Kun varoja on kerätty etukäteen, tukee se myös taloyhtiön hankkeiden toteutumista tilanteissa, joissa pankki vaatii omarahoitusosuutta hankkeen rahoituksen suomiseksi muistuttaa Juho Järvinen, talous- ja veroasiantuntija Kiinteistöliitto.

Keräämällä osan hankkeen rahoituksesta etukäteen yhtiö pystyy jakamaan osakkaille kohdistuvaa maksurasitusta useammalle vuodelle. Tällöin vastiketasot pysyvät matalampina ja maksuvaikeuksia voidaan ennaltaehkäistä. Juho Järvinen

Velkamääristä

Kysely paljasti, että uudiskohteiden kohdalla velkamäärät vähenivät nopeasti rakennusvaiheen jälkeen. Velkaa oli jäljellä alle 10 000 euroa tai vaihtoehtoisesti ei lainkaan hieman alle puolella vuosina 2010–2014 rakennetusta taloyhtiöistä. Vastaavasti vuosien 2015–2019 aikana rakennetuillakin vastaava osuus oli jo 17 %.

Kysely on toteutettu aikaisemminkin vuonna 2019, johon verraten saatettiin havaita, että 1970- ja 1980-luvuilla rakennetuissa taloyhtiöissä velkamäärät olivat kasvaneet. Näissä taloyhtiöissä peruskorjaukset olivat tulleet ajankohtaiseksi. Suurin velkakanta on havaittavissa uudiskohteista, mutta kyselyn mukaan velkakannan suuruus ei ole näkynyt toistaiseksi osakkaiden kasvaneena maksuvaikeutena.

Vuoden 2010 jälkeen valmistuneista taloyhtiöistä osakkaiden maksuvaikeuksien lisääntymisestä kertoi vain noin kolme prosenttia vastanneista. Lisääntyvää kasvua maksuvaikeuksien osalta nähtiin vanhemmissa, ennen vuotta 1980 valmistuneissa taloyhtiöissä – näiden kohdalla luku oli seitsemän prosenttia.

Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn vastauksissa korostui pienten taloyhtiöiden lainansaantihaasteet.
Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn vastauksissa korostui pienten taloyhtiöiden lainansaantihaasteet.

Pienet taloyhtiöt ja rahoituksen haasteet

Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn vastauksissa korostui pienten taloyhtiöiden lainansaantihaasteet. Erityisesti viiden huoneiston tai sitä pienempien yhtiöiden osalta osakkaiden tulee järjestää korjaustensa rahoitus henkilökohtaisten lainojen kautta eikä pankeilta taloyhtiöille saatavilla rahoituksilla.

Kysely antoi tuloksen, jossa enintään 10 huoneiston yhtiöistä peräti 14.5 % kertoi lainansaannissaan olleen ongelmia, kun vastaavasti yli 10 huoneiston yhtiöistä ongelmia oli kokenut vain 3,4 % lainaa hakeneista yhtiöistä. Merkittäviä eroja löytyi myös alueellisesti. Lainan saannissa aiheutti haasteita saatujen vastausten mukaan myös taloyhtiön osakasrakenteessa oleva suuri vuokranantajien osuus.

Kyselymme vastaukset vahvistivat aiempia näkemyksiä taloyhtiöiden lainansaantihaasteista. Haasteita kohtaavat varsinkin pienet yhtiöt, syrjäisempien seutujen yhtiöt sekä yhtiöt, joissa vuokranantajien osuus on yli 30 prosenttia. Järvinen
Huomio

Huomio

Miten toteuttaa ennakoiva suunnittelu:

  • Ennakoi ja selvitä tulevat korjaushankkeet; mitä on tulossa ja millä aikataululla
  • Selvitä mahdolliset lainamahdollisuudet etukäteen, tarvitaanko henkilökohtaisia lainoja, vai saadaanko rahoitus. Eroja saattaa olla alueellisesti.
  • Vaaditaanko pankin taholta mahdollisesti omarahoitusosuutta hankkeen rahoituksen suomiseksi?
  • Keskustelkaa avoimesti, onko mahdollista aloittaa ennakoivasti varojen kerääminen, jolloin vastiketasot eivät nouse hurjasti.

Lukuvinkkejä

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton