Huomioi nämä asiat lämmitysmuotoa vaihdettaessa. Vertaile kaukolämpöä ja maalämpöä

Kun taloyhtiössä mietitään lämmitysmuodon vaihtoa, kannattaa energiaratkaisua miettiä laajemmin ja ottaa puolueeton asiantuntija tekemään selvitys vaihtoehtojen välillä. Lämmitysmuodon muutokselle voi olla montakin syytä. Kustannustehokkuus, ilmastoystävällisyys, nykyisen järjestelmän korjaustarve tai jopa järjestelmän riittämättömyys. Ennen lämmitysmuodon vaihtamista kannattaa selvittää, mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi. Jo sillä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä ja vältetään ylimitoitettu investointi.
Lämmityksen energiatehokkuuden parantamiskeinoja
Energiatehokkuutta ja säästöjä voidaan saavuttaa tietoa keräämällä ja etenkin sitä hyödyntämällä.
Kulutusseuranta
Järkevä energiatehokkuuden parantaminen alkaa energiakulutuksen seurannasta. Fortum tarjoaa asiakkailleen nyt maksuttoman Fortum Yritys Online -raportointipalvelun, jossa voi seurata sekä sähkön että kaukolämmön kulutusta ja kustannuksia.
Patteriverkoston perussäätö
Perussäädöllä varmistetaan, että lämmitysverkoston vesi kiertää jokaisen patterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti talon eri osissa. Perussäätö parantaa asuinviihtyvyyttä ja tuo usein säästöä.
Lämmityksen älykäs optimointi
Älykäs lämmityksen optimointi kerää tietoa ja huomioi sään muutokset tavoitteenaan pitää energiatehokkuus ja sisäilman laatu optimaalisina. Fortum SmartLiving eli lämmityksen optimointipalvelu ohjaa taloyhtiön lämmitystä älykkäästi. Ohjausjärjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa ja ilmankosteutta. Se huomioi myös sääennusteen ja säätää näiden tietojen perusteella sopivan lämpötilan koko taloyhtiöön.

Kaukolämmön nerokkuus unohtuu helposti
Kaukolämpö on suomalaisille niin tuttu ja huomaamaton, että sen nerokkuus välillä unohtuu. Kaukolämpö on moderni, kustannustehokas, yhä ilmastoystävällisempi ja asiakkaalle helppo tapa lämmittää kaupungeissa. Miksi kaukolämpö sitten on niin nerokas?
1. Hiilineutraali kaukolämpö siirtyy rakennuksiin useasta lähteestä
Kaukolämpö on energiatehokas lämmöntuotannon ja -jakelun järjestelmä, jota ihaillaan maailmalla. Se perustuu siihen, että vesi lämmitetään keskitetysti ja laitetaan kiertämään rakennuksia maan alla olevissa putkissa. Kaukolämpöjärjestelmä on nerokas, koska se ei ole riippuvainen yhdestä tietystä lämmönlähteestä.
2. Kaukolämpö tasoittaa uusiutuvan sähkön tarjonta- ja hintavaihteluja
Keskitetystä ja joustavasta järjestelmästä on koko yhteiskunnalle etuja, joita kiinteistökohtaiset lämmitysjärjestelmät eivät kykene tarjoamaan. Kaukolämpöverkkoon voidaan varastoida pohjoismaisilla markkinoilla tuotettua puhdasta sähköä lämmöksi ja vapauttaa sitä verkossa oleviin kiinteistöihin aina tarpeen mukaan.
3. On järkevämpää liittää lämpöpumppu kaukolämpöverkkoon kuin yksittäiseen kiinteistöön
Sähkömarkkinan heilahtelua tasoitetaan yhä enemmän sähköllä toimivilla lämpöpumpuilla, joita voidaan säätää markkinatilanteen mukaan – esimerkiksi kulutuspiikkejä voidaan madaltaa paukkupakkasilla ja varmistaa, että kiinteistöihin riittää lämpöä aina. Useat verkkoon kytketyt lämpöpumput myös takaavat, ettei kiinteistön lämmönsaanti ole yhdestä laitteesta riippuvainen. Lämpöpumput kaukolämpöverkossa hillitsevät ilmastonmuutosta suuremmassa mittakaavassa kuin lämpöpumput yksittäisissä kiinteistöissä.
4. Ammattilaiset huolehtivat lämmöstä asiakkaan puolesta
Nerokkaassa kaukolämpöjärjestelmässä hyödynnetään suuren mittakaavan digitaalisia ratkaisuja, jolloin saadaan asiakkaille myös suuren mittakaavan edut. Lisäksi kaikki lämmöntuotannon riskit ja vastuut, investoinnit, ylläpito ja koko järjestelmän elinkaaren hallinta ovat lämmön tuottajalla. Asiat hoituvat vuosikymmenien kokemuksella, ja kiinteistöissä asuvat ja työskentelevät voivat keskittyä elämiseen.
Hyödyllisiä linkkejä:
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö
Aiheeseen liittyvää

Tämä on fiksu tapa lämmittää taloyhtiötäsi asuinmukavuus huomioiden!

Kokkaa kaukolämmöllä Michelin-kokki Sasu Laukkosen resepteillä

Kestävä ja kehittyvä kaukolämpö - onko mielikuvasi vanhentunut?

Miten lattialämmityksen käyttö voidaan laskuttaa osakkaalta?

Viikon kysymys: Taloyhtiö ja kylpyhuoneen takaisin peruskuntoon saattaminen
