• Etusivu
  • Osakas

Mitä tehdä kun huoli naapurista kasvaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2021
20213_69235.jpg

Soita läheisillesi ja kysy kuulumisia.

Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.

Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.

Kun huoli herää

Se voi olla pieni asia, mikä kiinnittää huomiosi. Päivittäin toistuva tapahtuma, esimerkiksi roskapussin vieminen jääkin välistä, traditio katkeaa ilman tiedossa olevaa syytä kuten lomamatkaa. Aina ei ole tiedossa sukulaisia tai tahoja, joille huolensa lähimmäisestä voisi ilmaista. Erityisesti nyt epidemian aikana moni jää entistä enemmän yksin. Mikäli yhteydenottoihisi, kuten ovikellon soittoon ei vastata, huolen määrä kasvaa entisestään.

Tavanomaisen käytöksen sekä varsinaista huolta herättävän käytöksen raja voi olla toisinaan kuin veteen piirretty viiva. Moni epäröi puuttua toisen ihmisen elämään, mutta mikäli käytös on selvästi poikkeavaa aikaisemmasta, ilmoitukselle voi olla todella tarvetta.

Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.
Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.
Tiesitkö, että sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun huolestut niin lapsen, aikuisen kuin iäkkäämmänkin henkilön turvallisuudesta tai terveydestä?

Huoli-ilmoitus on valitettavan heikosti tunnettu. Ilmoituksesta nimittäin hyötyvät erityisesti esimerkiksi muistisairaat ihmiset. Ei ole nimittäin tavatonta lukea mediasta vanhuksesta, joka yöpaitasillaan kulkee pihalla eikä muista reittiään kotiin. Tällaiset tilanteet ovat juuri niitä, jolloin jokaisen meistä tulee osata auttaa paitsi kyseisessä hetkessä, mutta myös muistaa, että asiasta on hyvä viedä tietoa eteenpäin – tässä avuksi nousee juuri huoli-ilmoitus.

Miten ilmoituksen voi tehdä?

Kun edessä on tilanne, että huolesta tarvitsisi saada tieto eteenpäin, voi ilmoittajan kannalta hienoiseksi haasteeksi nousta, että tällaisella palvelulla on käytössään useampia nimityksiä, kuten "Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi", "Ilmoitus palvelutarpeen arvioimiseksi" tai kuten jo on tässäkin mainittu "Huoli-ilmoitus".

20213_69237.jpg

Tutustu oman kuntasi verkkosivuihin ja täytä sieltä valmis lomake, mikäli sellainen löytyy. Ilmoituksen voi jättää anonyymisti, mutta lisätietoja varten ilmoittajan yhteystiedot otetaan viranomaisen toimesta talteen.

Tärkeintä on kaikista nimityksistä huolimatta avata rohkeasti suunsa. Kun olet saanut asian viranomaisten tietoon, huolehtivat he tiedon kulkeutumisesta oikealle taholle.

"Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla oman kunnan sosiaalipalveluihin. Pääasia on, että saattaa tiedon huolesta jollekin viranomaiselle, jos ei itse pysty auttamaan ja tilanne ei ole akuutti", Ville Santalahti Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta tiivistää.
Pidetään huolta läheisistä ja naapureista!

Lähde:
Kiinteistöliitto

Osakas
asuminen
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20235_81888.jpg
Viilennä kotisi helteillä: Vinkit asunnon viilentämiseen
Hellepäivien määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja nyt myös monessa suomalaiskodissa joudutaan pohtimaan asunnon viilennysasioita. Kysymys on paitsi asumismukavuudesta myös asumisterveydestä. Taloyhtiössä on hyvä tiedostaa omat mahdollisuutensa ja velvollisuutensa sopivien asumisolosuhteiden luomisessa. Uusissa rakennuksissa pyritään jo huomioimaan muuttunut ilmasto, mutta suurin osa meistä asuu taloissa, jotka on rakennettu erilaisiin olosuhteisiin, kuin missä nyt elämme. Viihtyisään ja sopivaan asuinympäristöön voi vaikuttaa omilla asumistottumuksilla sekä taloyhtiön toimin.
ihmiset istuvat lattialla rivissä ja katsovat ylöspäin ja ihmettelevät
Uusi pelastuslaki ja palovaroittimet
Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia on edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.
20219_72295.jpg
Ilkivalta sotkee pihapiirin
Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Hallituksen muodostaminen on vaikeaa, mitä vaihtoehtoja on?
Asunto-osakeyhtiön osakkeiden omistajien ikärakenteesta johtuen hallituksen muodostaminen on vaikeutunut, kun vanhemmat henkilöt haluaisivat luovuttaa paikat nuoremmille henkilöille, mutta nuorempia hallitusvastuu ei kiinnosta. Mitä vaihto ehtoja hallituksen muodostamiselle on olemassa? Miten asiassa pitää toimia, jos hallituksen jäsenet eivät ole osakkeenomistajia? Yhtiöjärjestyksessä on määritelty hallituksen kokoonpanosta vain varsinaiset jäsenet ja varajäsenet.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton