• Etusivu
  • Remontti

Runsasluminen talvi tietää kuluja ja kiirettä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.12.2024
20111_24025.jpg

Kaupunkialueella lumityöt pyritään tekemään aamuyöllä.

Runsaslumiset talvet ovat muodostaneet niin taloyhtiöille kuin huoltoyhtiöillekin merkittävän kuluerän. Suurista lumimassoista johtuvat ikävät uutiset ovat syystäkin herättäneet keskustelua. Mitä olisi pitänyt tehdä ja kenen vastuulla kiinteistön ylläpito oikeasti on?

Kiinteistöhuollon merkitys taloyhtiölle

Kiinteistöhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimiva kiinteistöhuolto ei juurikaan kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan. On kuitenkin huomattava, että kiinteistönhallinnassa on kyse eri osapuolten jatkuvasta yhteistyöstä ja vastuu on viime kädessä aina kiinteistön omistajalla.

Mitä kiinteistöhuoltosopimus oikein sisältää?

Täysin sopimuksesta riippuen voivat vastuut ja tehtävät jakautua hyvinkin eri tavalla. Esimerkiksi lumienpudotus voi sopimuksessa olla kirjattuna huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta taloyhtiön hallituksen on silti syytä pitää silmät auki uhkaavien tilanteiden varalta.

Useissa taloyhtiöissä hallitustyöskentelyä tehdään lähes täysin pyyteettömästi ja jopa pakon edessä. Se, että joku on tullut valituksi hallitukseen, voi johtaa tilanteeseen, jossa hallituksen jäsen joutuu korvausvelvolliseksi. Tämä osaltaan voi aiheuttaa edelleen vastahakoisuutta ryhtyä hallituksen jäseneksi.

Kiinteistöhuollon kustannukset

Kiinteistöhuollosta aiheutuvat kustannukset voivat olla hyvinkin merkittäviä. Kiinteistöstä on joka tapauksessa huolehdittava, ostipa palvelun ulkopuoliselta tai ei. Jos palvelu jätetään ostamatta, on mietittävä muut keinot kiinteistöhuoltoon.

Kuukausiperusteinen laskutus jaksotetaan tasaisesti kaikille kuukausilla, vaikka on itsestään selvää, että vuodenajasta ja säästä riippuen työmäärät vaihtelevat hyvinkin paljon. Talvesta riippuen voi huoltoyhtiö helpostikin joutua tiukoille maksettavien ylityö yms. korvauksien vuoksi.

Mikä oikeastaan tekee talvesta taloyhtiöille taloudellisesti hankalan?

Kiinteistöhuoltosopimus sisältää usein lumityöt ja mahdollisesti hiekoittamisen, mutta kuuluuko siihen esimerkiksi lumen poisvienti?

Lumen poisviennistä aiheutuva kuluerä, jota monikaan ei varmasti pidä itsestään selvänä, voi kasvaa sadoiksi euroiksi viikossa. Tämä tekee kuukaudessa lähes saman verran mitä itse kiinteistöhuolto tai jopa merkittävästi enemmän. Kun tähän lisätään vielä lumen pudottamisesta aiheutuvat erilliset kustannukset, on syytä pohtia onko tarpeen perimiä ylimääräisiä vastikkeita kulujen kattamiseksi.

<p data-block-key="q1t1f">Lumien pudottamista katolta on syytä harkita myös rivitaloissa.</p>
Lumien pudottamista katolta on syytä harkita myös rivitaloissa.

Täsmällisellä ja tarkalla budjetoinnilla vältytään ongelmilta

<p data-block-key="mm8cv">Lumet on syytä poistaa katoilta ennen säiden lauhtumista.</p>
Lumet on syytä poistaa katoilta ennen säiden lauhtumista.

Nyt kun sama tilanne on ollut kahtena peräkkäisenä vuonna, voimme varmasti todeta, että tähän on syytä varautua myös tulevina vuosina. Toki hoitovastikkeiden korottaminen voi tuntua turhalta, jos varaudutaan pahimpaan mahdolliseen, mutta osaltaan tämä antaa hallinnolle pelivaraa. Kuntoarvioiden ja korjaustarvesuunnitelmien myötä taloyhtiöille ilmenee varmasti niin pieniä kuin suuriakin rahareikiä, ja on aina kaikin puolin mukavampaa käyttää tilillä olevia rahoja kuin lainavaroja.

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että turha tinkiminen turvallisuudesta tulee valitettavan usein kalliiksi!

Remontti
huolto
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20212_68682.jpg
Muista selvittää, kenen vastuulla on taloyhtiösi lumikuorma katolla
Lumikuormat ovat muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän ja myös suuren huolenaiheen. Lumipeite tuo eittämättä mieleen runsaslumisina talvina tapahtuneet ikävät kattolumiturmat. Käräjäoikeuden päätökset ovat aiheuttaneet epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta on huolehdittava. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!
kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät
Oletko kiinnostunut taloyhtiösi toiminnasta ja haluat tietää enemmän puheenjohtajan roolista? Taloyhtiön puheenjohtaja on keskeinen henkilö yhtiön johtamisessa. Mutta mitä tehtäviä puheenjohtajalla oikein on, ja millaisia ominaisuuksia hyvältä puheenjohtajalta odotetaan?
20236_82003.jpg
Isännöitsijän, hallituksen pj:n vai myyjän vastuu?
Omistamassani kerrostalokaksiossa havaittiin kattovuoto 2011. Hallituksen ja isännöitsijän viivyttelyn vuoksi katto korjattiin vasta kesällä 2014. Ennen korjausta tehtyjen mittausten perusteella kattorakenteista löydettiin mm. sädesieni. Terveydellisten haittojen vuoksi en ole voinut koko aikana asua asunnossa. Minulla on juristi. Isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja eivät vastaa kyselyihin. Prosessin aikana on selvinnyt, että katto on vuotanut jo 2004, ennen omistustani.Millainen on isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan korvausvastuu ko. tapauksessa?Onko isännöitsijä vastuussa virheellisestä isännöitsijäntodistuksesta vuonna 2010, jossa ei ole mainintaa vuoden 2004 kattovuodosta? Onko ostaja vastuussa myyjän asunto-osakkeeseen tekemistä muutoksista ns. piilovirheistä esim. parketin asentamisesta muovimaton päälle, patterin poistamisesta kylpyhuoneesta yms.?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton