• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöiden paloturvallisuus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2014
20112_24386.jpg

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos.

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos. Lähtökohtana turvalliselle asuinympäristölle voidaan pitää ennen kaikkea oikeaa asennoitumista hyvinkin arkipäiväisiin asioihin. Suuri osa todellisista vaaratilanteista on ehkäistävissä sopimalla yhteiset pelisäännöt sekä toimintaperiaatteet taloyhtiön sisällä.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Kuten niin monessa muussakin taloyhtiön toimintaan liittyvässä asiakokonaisuudessa, myös paloturvallisuuden hallinta helpottuu kun osoittaa tiettyjä toimenkuvia eri tahoille. Selvä roolien jakaminen edesauttaa tehtäviin sitoutumista ja näin ollen koko taloyhtiön turvallisuutta. Taloyhtiöille pakollinen pelastussuunnitelma on oiva tapa perehtyä pintaraapaisua syvällisemmin vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn, riskeihin sekä toimintaperiaatteisiin tilanteissa, joissa toimintaa tarvitaan.

Tehtävien jakaminen

Hallituksen tehtävänä on asunto-osakeyhtiölain mukaan huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta muistuttaa, että tämä tarkoittaa myös paloturvallisuudesta huolehtimista. Vaikkakin isännöitsijä toimii taloyhtiön hallituksen alaisuudessa, on kuitenkin ammattietiikan mukaista, että kiinteistöhallinnan ammattilainen osaamisellaan opastaa ja auttaa hallitusta tälle osoitettujen velvollisuuksien hoitamisessa, Halme painottaa.

Paloturvallisuus on kuitenkin osapuolten aikaansaannosten summa, jolloin myös taloyhtiön asukkaat ja huoltohenkilökunta omalla toiminnallaan siihen vaikuttavat. Suositeltavaa on, että taloyhtiössä asuvien henkilöiden parista valitaan henkilö, joka on valmis panostamaan paitsi paloturvallisuuteen myös taloyhtiön turvallisuuteen ylipäätään. Tarkoituksena ei ole saattaa ketään henkilökohtaiseen vastuuseen vaan pikemminkin löytää taloyhtiöstä henkilö, joka on aidosti kiinnostunut paloturvallisuuden edistämisestä sekä valmis näkemään vaivaa yhteisen turvallisuuden eteen, sanoo Halme.

Taloyhtiön turvallisuuspäällikölle on tarjolla koulutusta

Yhtiökokouksessa valitulle taloyhtiön turvallisuuspäällikölle sekä muille asiasta kiinnostuneille, on tarjolla koulutusta. Koulutus auttaa tunnistamaan taloyhtiössä sekä sen ympäristössä vallitsevat riskit, ennaltaehkäisemään vaaratilanteet, sekä toimimaan hätätilanteessa.

Koulutusmestari Halme kertoo, että taloyhtiön pelastussuunnitelma laaditaan taloyhtiötä varten ja juuri suunnitelman laatimiseen koulutus antaa oikeat eväät. Pelastussuunnitelman laatiminen yhdessä yhtiön muiden vastuuhenkilöiden kanssa onkin yksi turvallisuuspäällikön tärkeimmistä tehtävistä ja kerralla kunnolla laadittu suunnitelma on vaivan väärti. Pelastuslaitokselle suunnitelmasta toimitetaan vain ilmoituskortti, jonka tiedot on syytä päivittää aina muutosten yhteydessä.

Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta
Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta

Pelastussuunnitelma toimii ohjenuorana

Taloyhtiön pelastussuunnitelma toimii paloturvallisuuden ohjenuorana. Se kuinka hyvin sitä noudatetaan riippuu asukkaista. Suurimmat riski liittyvät ennen kaikkea huolimattomuuteen ja tarpeettoman palokuormaan. Tarpeeton irtaimisto nopeuttaa paitsi palon etenemistä, aiheuttaa myös tarpeettoman riskin tuhopoltoille. Joten esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen porraskäytävässä on kiellettävä. Asukkaiden huolellisuudella on suuri vaikutus taloyhtiön paloturvallisuuteen.

Piha- ja huoltorakennukset

Pihatilat ovat erityisen alttiitta ilkivallalle, mikä tulisi huomioida mm. valaistuksen, lukituksen, sijoituksen sekä käytettävien ratkaisuiden osalta. Suuri osa roskakatospaloista on tahallaan sytytettyjä. Vahinkojen laajuutta voidaan ehkäistä pelastussuunnitelmassa tehtyjen huomioiden perusteella.Erityisesti palavien nesteiden säilyttämiseen tulee kiinnittää huomiota.

Paloturvallisuus osaksi suunnitelmallista

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaisen suunnitelmallisen korjausrakentamisen keinoja olisi syytä soveltaa hallinnan muillakin saroilla. Selkeät linjaukset toimintaperiaatteissa auttavat hallitsemaan taloyhtiön kustannuksia ja lisäävät turvallisuutta sekä asumisviihtyvyyttä.

Turvallisuusasiat on hyvä pitää mielessä siinä missä muutkin määräaikaistarkastukset. Liian usein paloturvallisuus kulminoituu vain sammuttimien huoltoon, parempi tapa olisi tehdä taloyhtiön operatiivisen ryhmän kesken vuosikatselmus, joka huomioi ja dokumentoi pelastussuunnitelman mukaiset asiat, kiteyttää Halme.

Muistilista taloyhtiölle

  • Ensimmäinen askel kohti turvallisuutta on turvallisuusriskien tiedostaminen.
  • Pelastussuunnitelma antaa ohjeet kaikille taloyhtiössä asuville ja asioiville vaaratilanteisiin varautumisessa.
  • Pelastussuunnitelman sisällön ja toimintamallien tiedottaminen/neuvonta asukkaille on ensiarvoisen tärkeää.
  • Turvallisuusasioiden noudattamisten valvonta ja -dokumentointi tulee olla osa talon turvallisuuskulttuuria.
  • Tarpeettoman palokuorman poistaminen taloyhtiön tiloista ehkäisee ilkivaltaisten palojen sytyttämistä sekä hidastaa syttyneen palon leviämistä.
  • Riittävällä alkusammutuskalustolla ja niiden käytön opettelulla voidaan ehkäistä suurempien vaaratilanteiden syntyminen.
  • Huoneistoissa tulee olla vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden.
  • Kaikille talon asukkaille tai siellä asioiville tulee tiedostaa: SAVUISEEN PORRASHUONEESEEN TAI MUUHUN SAVUISEEN TILAAN EI TULE MENNÄ.
  • Taloyhtiön osoite ja porraskäytävät tulee olla selkeästi merkitty, koska se nopeuttaa pelastusorganisaatioiden toiminnan aloittamista.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Tee omatoiminen palotarkastus täältä

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20218_72021.jpg
Taloyhtiön remontti tulossa? Näillä vinkeillä onnistut tekijän valinnassa
Taloyhtiössä tulee väistämättä ennemmin tai myöhemmin eteen sekä pienempiä että isompia remontteja, joilla kohennetaan taloyhtiön ulkonäköä tai viihtyisyyttä, pidennetään rakennusten käyttöikää tai nostetaan yhtiön arvoa. Tällaisia ovat esimerkiksi linjasaneeraus eli putkiremontti, julkisivu- ja parvekeremontit, kattoremontti, piharemontit ja muut pienemmät kunnostustyöt.Pienempienkin töiden tekijät kannattaa tietysti aina valita huolella, mutta urakoitsijan vastuullisuuden ja työn laadun merkitys korostuu erityisesti suurten ja kalliiden remonttien kohdalla, joihin liittyy myös erilaisia vastuu- ja takuukysymyksiä.Taloyhtiön hallituksen jäsenillä on paljon hommaa ja vastuuta, kun remonteille etsitään urakoitsijoita. Mutta miten taloyhtiössä löydetään remonteille vastuulliset ja hyvät tekijät? Tässä viisi vinkkiämme!
20225_78416.jpg
Kustannusten jako: Ovatko pienten osakkeiden omistajat eri asemassa?
Voidaanko asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa päättää taloyhtiölle teetettävän kuntoarvion ja PTS-suunnitelman kustannusten jakamisesta tasan yhtiöön kuuluvien asuntojen kesken, vaikka normaalisti yhtiön kustannukset katetaan neliöperusteisella yhtiövastikkeella, vai asettaako tämä pienten asuntojen osakkaat eriarvoiseen asemaan?Voiko taloyhtiö ylipäätään kattaa taloyhtiön kustannuksia niin, että jokainen asunto maksaa saman summan (neliöistä riippumatta), kun jokaiselle asunnolle tulee yhtäläinen käyttöoikeus uudistuksiin/hankittaviin tavaroihin?Tarkoituksena siis olisi se, että neliöperusteisella yhtiövastikkeella katetaan taloyhtiön juoksevia kuluja, joissa kulut riippuvat asunnon koosta, esim. sähkö, vesi, tonttivuokra jne., ja koska esim. piha-alueeseen on jokaisella asunnolla yhtäläinen käyttöoikeus, niin pihalle tehtävät parannukset (vaikkapa pihakiveys) / laitehankinnat pihan ylläpitämiseksi (vaikka ruohonleikkuri tai trimmeri) maksettaisiin tasajakoperusteisesti.Jos näin voidaan menetellä, pitääkö tästä erikseen säätää yhtiöjärjestyksessä, vai voiko yhtiökokouksen päätöksellä päättää varojen keräämisestä tasaosuuksin tiettyjä toimenpiteitä varten?Asunto-osakeyhtiölain 6. luvun 32 §:ssä sanotaan:Yhtiökokous voi päättää 27 §:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä kunnossapidosta ja uudistuksesta aiheutuvien kulujen jakamisesta tasan osakkeenomistajien kesken, jos toimenpide kohdistuu osakehuoneistoihin ja kunnossapidosta tai uudistuksesta kullekin osakehuoneistolle tuleva etu ja kunkin huoneiston osalta aiheutuva kustannus ovat yhtä suuret.Tarkoitetaanko tällä vain ja ainoastaan uudistuksia, jotka kohdistuvat huoneistojen sisätiloihin, eli ei esim. taloyhtiön hallinnoimiin osiin rakennuksesta, vai voidaanko tätä soveltaa myös ym. kysymykseen?
202012_67781.jpg
Persoonalliset ja modernit parvekejulkisivut silkkipainolaseilla
Asutteko vanhassa kerrostalossa, joka on rakennettu 1960- ja 70-luvulla? Ovatko parvekejulkisivut päivityksen tarpeessa? Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikää pidentää. Helsingin Kontulassa sijaitseva kerrostalo koki näyttävän muodonmuutoksen parvekelasituksen myötä.
pöydän päällä tukku rahaa ja lakimiehen nuija
Paljonko hyvä juristi maksaa?
Juristien palveluita pidetään kalliina. Toimitusjohtaja OTM Markus Talvio Jurinetin toimistosta on eri mieltä. Yhtä lailla kuin hyvän erikoislääkärin palkkio on suurempi kuin yleislääkärin palkkio, myös juristien palkkioissa on eroja, laatu maksaa. Loppujen lopuksi suurimman osan ainakin meidän päämiestemme palkkiosta maksaa joku muu kuin asiakas itse. Miten tämä on mahdollista? Eikö hyvä juristi olekaan kallis?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiön hallituksen valitseminen?
Onko olemassa "lakiin" perustuvaa sääntöä, miten yhtiökokouksessa valitaan ehdolle tulevat hallitukset jäsenet äänestystä varten? Eli kumpi parempi tai oikein, että ehdotettaessa vapaaehtoisista tai halukkaista äänestetään kirjallisesti vai suullisesti? Vai niinkö, että esitetään toinen toisiaan ja sitten kieltäytyy tai suostuu, jonka jälkeen kannatetaan tai ei? Yhtiössä on 20 osakasta, joista yli puolet kokouksessa paikalla.
20236_82063.jpg
Äänileikkurin käyttö?
Taloyhtössämme on 4 osakasta. Olemme saaneet Kiinteistöliitolta kirjallisen lausunnon, että heidän mielestä meillä yhtiöjärjestyksen mukaan on äänileikkuri. Mitä tehdä, kun puheenjohtaja ei tätä asiaa yhtiökokouksessa noudattanut? Äänestimme ensimmäisen kerran lausunnon jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton