• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön remontti tulossa? Näillä vinkeillä onnistut tekijän valinnassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2023
20218_72021.jpg

Taloyhtiössä tulee väistämättä ennemmin tai myöhemmin eteen sekä pienempiä että isompia remontteja, joilla kohennetaan taloyhtiön ulkonäköä tai viihtyisyyttä, pidennetään rakennusten käyttöikää tai nostetaan yhtiön arvoa. Tällaisia ovat esimerkiksi linjasaneeraus eli putkiremontti, julkisivu- ja parvekeremontit, kattoremontti, piharemontit ja muut pienemmät kunnostustyöt.

Pienempienkin töiden tekijät kannattaa tietysti aina valita huolella, mutta urakoitsijan vastuullisuuden ja työn laadun merkitys korostuu erityisesti suurten ja kalliiden remonttien kohdalla, joihin liittyy myös erilaisia vastuu- ja takuukysymyksiä.

Taloyhtiön hallituksen jäsenillä on paljon hommaa ja vastuuta, kun remonteille etsitään urakoitsijoita. Mutta miten taloyhtiössä löydetään remonteille vastuulliset ja hyvät tekijät? Tässä viisi vinkkiämme!

1. Ole ajoissa liikenteessä

Kiireessä tulee helposti tehtyä hätiköityjä päätöksiä, joten urakoitsijan valinnan a ja o on varata prosessiin tarpeeksi aikaa. Monesti taloyhtiön hankkeiden suunnittelu aloitetaan jo vuosia ennen varsinaista remonttia, ja ihan syystäkin. Varaa aikaa yrityksen valinnalle, jotta aikataulu pysyy hanskassa ja saatte vertailtua potentiaalisia tekijöitä rauhassa.

2. Tutki taustat ja pyydä suosituksia

Kun kartoitat sopivia urakoitsijoita, tutustu niiden aiempiin työkohteisiin, pyydä referenssejä ja kysy yrityksen edellisiltä asiakkailta kokemuksia remontin kulusta ja työn laadusta.

Tutki yritysten taustoja myös esimerkiksi näiden kysymysten avulla: Mikä yrityksen liikevaihto ja taloudellinen tilanne on? Onko yrityksellä tarpeeksi maksukykyä, omia työntekijöitä tai luotettavia alihankkijoita urakasta suoriutumiseen? Ovatko yrityksen vakuutukset, kuten vastuu- ja tapaturmavakuutus kunnossa, jos remontissa sattuukin jotain? Onko yritys hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, kuten verot ja työeläkemaksut?

Ilmaisesta Zeckit-yrityshausta löydät paljon hyödyllisiä taustatietoja vertailun avuksi sekä yritysten asiakkailtaan saamat arviot.

3. Kilpailuta urakka

Kun olet löytänyt muutaman hyvän vaihtoehdon, on aika siirtyä kilpailuttamaan urakka. Ihan jokaista pientä aidan maalausta ei aina tarvitse kilpailuttaa ja taloyhtiön hallituksen tuleekin aina harkita kilpailutuksen hyötyjä suhteessa siitä koituviin kustannuksiin ja vaivaan. Isommissa urakoissa kilpailutus kuitenkin kannattaa aina ehdottomasti tehdä, jotta urakalle saadaan mahdollisimman hyvä hinta.

Tarjouksia tulisi pyytää riittävä määrä sellaisilta urakoitsijoilta, joilla arvelet taustatutkimuksen mukaan olevan parhaat edellytykset suoriutua urakasta sekä hyvä maine. Taloyhtiöiden hankekilpailutusta ei koske mikään lainsäädäntö, mutta se tulee järjestää niin sanotun hyvän tavan mukaisesti.

Tarjouspyynnön olisi hyvä olla mahdollisimman yksityiskohtainen, jotta tarjouksia on helpompi vertailla ja urakan loppusumma selkeästi määriteltävissä.

4. Muista tilaajavastuulaki

Yritysten lisäksi myös taloyhtiön on huomioitava tilaajavastuulaki tilatessaan työtä palveluntarjoajalta. Tilaajavastuulain mukaiset selvitykset täytyy tehdä ennen sopimuksen solmimista, kun urakkasopimuksen arvo ylittää 9000 euroa tai työn kesto ylittää 10 päivää. Jos työ on jatkuvaluonteista, kuten isännöintipalvelut, tulee tiedot tarkastaa vuoden välein.

Taloyhtiö voi pyytää urakoitsijaa lähettämään tilaajavastuudokumentit, tai taloyhtiön edustaja voi tarkistaa tiedot Vastuu Groupin Raportti-palvelusta, mikäli yritys kuuluu Luotettava Kumppani -palveluun.

5. Tee kirjalliset sopimukset

Kun sopiva urakoitsija on löytynyt ja taloyhtiön hallitus hyväksynyt valinnan, on sopimusten tekemisen aika. Urakoiden sopimukset kannattaa ehdottomasti aina tehdä kirjallisina ja määritellä niissä mahdollisimman tarkasti urakkaan kuuluvat asiat ja osapuolten vastuut urakan aikana ja sen jälkeen.

Sopimukset on näppärää allekirjoittaa sähköisesti Vastuu Groupin SignSpace-allekirjoituspalvelun avulla. Sähköisesti allekirjoitettu sopimus arkistoituu palveluun 10 vuoden ajaksi ja on siellä molempien osapuolten saatavilla tarpeen niin vaatiessa.

Vertaile tekijöitä ja tarkista taustat Zeckit-yrityshaussa

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20221_74364.jpg
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton