• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Syyskuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2024
Taloyhtiön vuosikello syyskuu

Syyskuu aloittaa syksyn ja sen myötä myös taloyhtiön arjen. Syksy on taloyhtiön kannalta hyvä ajankohta tarkastella alkuvuodesta tapahtuneita ja mahdollisesti yhä käynnissä olevia hankkeita sekä niiden etenemistä ja valmistumista. Samalla se on myös hyvää aikaa valmistua seuraavalla tilikaudella tuleviin hankkeisiin. Riittävän ajoissa tapahtuva varautuminen tulevaan antaa aikaa toteutukselle. Onhan taloyhtiö muistanut huolehtia tiedoksiannosta myös uusille asukkaille?

Mitä kaikkea taloyhtiössä tapahtuukaan syyskuussa:

Mikäli olet hallituksessa ja mukana hallinnollisissa toimissa:

Päivitä taloyhtiön strategia

Yksinkertaistettuna: strategiasta käy ilmi sekä omistajien että käyttäjien tavoitteet kiinteistön kehittämistä ajatellen. Taloyhtiössä voidaan järjestää asukaskysely, jonka pohjalta on myös mahdollista tarkastella tulevia hankkeita ja suunnitella strategiaa sen pohjalta eteenpäin. Kyseessä on muutaman sivun mittainen tiivis tietopaketti taloyhtiön tilanteesta, kehittämisen periaatteesta sekä kehitystarpeista. Tarkoituksena on huomioida pitkäjänteinen kunnossapito.

Hyvin suunnitellun ja toteutetun strategian avulla voidaan myös vaikuttaa asunto-osakkeiden arvoon. Strategiassa käydään siis läpi kyseessä olevan kiinteistön nykyinen kunto sekä tulevat korjaustarpeet. Riittävän pitkälle ulotettu ajattelumalli ja laadittu strategia toimivat pitkäjänteisen kunnossapidon tukena ja siitä tulisikin selvitä myös miten yhtiötä ollaan aikeissa kehittää ja johtaa.

Hallituksen tulee esitellä yhtiökokouksessa asunto-osakeyhtiölain mukaan viiden vuoden kattava kunnossapitotarveselvitys. Kyseessä on siis hallituksen ja isännöinnin työkalu ja päätöksentekoon pääsevät myös itse taloyhtiön osakkaat.

shakkipeli strategia suunnittelu

On aika kutsua koolle syysyhtiökokous; Valmistelu sekä koolle kutsuminen

Yhtiökokous on tilaisuus, jossa päätetään taloyhtiötä koskevista asioista, kokous järjestetäänkin yleensä tilikauden päättymisestä kuuden kuukauden kuluessa. Yhtiökokouksia voi myös tarvittaessa olla vuoden aikana useampia, jos yhtiöjärjestys määrää. Myös ylimääräiset yhtiökokoukset ovat mahdollisia. Kaikki osakkaat ovat tervetulleita yhtiökokoukseen. Kokoukseen osallistuvat lisäksi hallituksen jäsenet ja taloyhtiötä hoitava isännöitsijä.

Yhtiökokouksessa voidaan käsitellä muiden muassa taloyhtiön talousarviota, tarkistaa vastikkeiden sekä vesi- ja muiden maksujen suuruutta, käydään läpi kunnossapitotarveselvitystä ja niin edelleen.

Syksyn tullen on myös aika miettiä tulevan tilikauden korjaushankkeet ja korjaustarpeet. Korjaushankkeisiin liittyvä kilpailutus niin rahoituksen hankkimisesta kuin työsuoritteestakin tulee järjestää asianmukaisesti.

Kiinteistön osalta tapahtuu:

  • Huolehdi ulkotyöt kuntoon ennen ensipakkasten tuloa: viimeistele keskeneräiset pihatyöt jos mahdollista – pihojen kiveäminen onnistuu vielä. Vie suojaan / sulje kylmälle ja kosteudelle herkät laitteet.
  • Sisällä: On aika siirtyä kesän jälkeen syyslämmitykseen. Laitteiden tarkistus sekä testaus ja käyttöönotto. Lämmitysremontti tulossa? Kuuntele podcast aiheesta
  • Patteriverkoston tarkistus lämmön tasaisen jakautumisen onnistumiseksi.

Viesti asukkaille:

Syksy on aikaa, jolloin useimmat taloyhtiöt saavat itselleen joukon uusia asukkaita. Opiskelujen alkamisen myötä moni nuori muuttaa ensimmäiseen vuokra- tai omistusasuntoon. On siis tärkeää, että myös heidät huomioidaan taloyhtiön viestinnässä.

Pelastussuunnitelma on tärkeä osa asumisturvallisuutta ja koskettaa näin kaikkia asukkaita. Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu huolehtia, että tieto tavoittaa kaikki asukkaat – kertaa siis suunnitelma aiempien asukkaiden kanssa ja tuo uusien tietoon. Päivitä, mikäli taloyhtiössä on tapahtunut muutoksia.

Ajankohtaista syksyn tullen:

On syystalkoiden aika

Taloyhtiön koosta ja sijainnista riippuen talkoot ovat mukava tapa tutustua uusiin naapureihin sekä päivittää kuulumiset jo tuttujen asukkaiden kanssa. Hyvä esimerkki talkoista ovat muun muassa pihatalkoot, jossa yhteistuumin laitetaan yhteiset piha-alueet talvikuntoon vaikka haravoiden ja kukkapenkkejä kitkien. Muistattehan, että osa pihatöistä edellyttää ammattitaitoa, joten esimerkiksi mahdolliset puiden kaatamiset on annettava ammattilaisen tehtäväksi.

20218_72201.jpg
Huomio

Huomio

Talkoiden järjestämisen pieni muistilista:

  • Muista turvallisuus. Talkoolaisille annettavat työvälineet tulee olla kunnossa jo hyvissä ajoin ennen talkoiden ajankohtaa.
  • Kutsu paikalle ajoissa ja muista, että talkoot ovat vapaaehtoisia. Ilmoita kutsussa, mikäli paikalle tarvitsee tuoda omia työvälineitä tai mikäli tarjolla on pientä purtavaa – näin myös allergikot voidaan huomioida.
  • Etukäteissuunnittelu mitä tarpeita taloyhtiössä löytyy, onko aitojen maalaamista vai pihojen siistimistä. Miettikää myös talkoisiin käytettävä budjetti jo etukäteen. Onko niin sanottu talkoovakuutus otettu?
  • Työnjaon suunnittelu osallistuvien henkilöiden kesken helpottaa työn saattamista valmiiksi. Mikäli halukkaita osallistujia on reilusti, voidaan jakautua pienempiin ryhmiin jolloin jokaiselle riittää tekemistä.

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähteet: Kiinteistöliitto; Isännöintiliitto; Suomen Kiinteistölehti

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton