• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Toukokuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.08.2023
20233_78989.jpg

Ihana toukokuu. Nyt viimeistään voidaan uskoa kevään olevan täällä. Nimensä toukokuun on uskottu saavan sen aikana tehtävistä kyntö- ja kylvötöistä eli toukotöistä. Kylvötöihin ei sentään tarvitse nyt ryhtyä, vaan taloyhtiön hallituksen on ennemminkin aika tarkistaa taloyhtiön sopimukset kuntoon.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Näin toukokuussa on hyvä ottaa tarkasteluun taloyhtiön sopimukset. Mitä on sovittu tehtäväksi ja kenen kanssa. Erityisesti isännöinti-, huolto-, siivous sekä sähkö-/kaukolämpösopimukset kannattaa käydä ajatuksella läpi.

Koska olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiön vakuutukset? Niiden ajan tasalla pitäminen on taloyhtiölle erittäin tärkeää, jotta mahdolliset äkilliset ja arvaamattomat tapahtumat eivät häiritsisi kovin pahasti elämää.

Vakuutusten määräaikaistarkistus olisi hyvä ajoittaa nyt toukokuulle. Huolehtikaa taloyhtiön mahdollisesti muuttuneet tiedot ajan tasalle vakuutusyhtiöön ja vakuutuskirjaan. Varmistakaa samalla vakuutuksenne riittävyys ja oikeanlainen laajuus. Tarkistettavia vakuutuksia voivat olla esimerkiksi: täysarvovakuutus, mahdolliset uudisrakennukset ja hallituksen vastuuvakuutus.

Vakuutuksien lisäksi ottakaa tarkastelun alle myös muut riskienhallinnat, kuten taloyhtiön tilojen lukitusten kunto sekä avainturvallisuus unohtamatta tietosuojaan liittyviä velvotteita. Jos pelastussuunnitelmaa taloyhtiöön ei ole vielä tehty tai tarkistettu, kannattaa sekin huolehtia kuntoon – erityisen tärkeää on huolehtia pelastusreittien esteettömyydestä sekä sisä- että ulkotiloissa.

Lukuvinkki: Pelastussuunnitelma – asumisesta turvallista

yhtiökokouslistan läpikäynti

Kiinteistön työt toukokuussa

Ulkona:
Koska useimmilla paikkakunnilla maa on jo näin toukokuussa vapautunut lumen alta, on tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut. Onko routa muokannut maata, onko lumitöiden sekä lumenpoiston yhteydessä tapahtunut vahinkoja, jotka tulee huolehtia kuntoon? Tarkistus tulee suorittaa paitsi piha-alueella myös katolla.

Ovatko kattokaivot, syöksytorvet, rännit ja vesikourut säilyneet talven yli hyvässä kunnossa? Toisinaan lumimassojen sekä mahdollisten katolta putoavien jäiden mukana pääsee vahinkoja syntymään ja sen myötä sekä sulamis- että sadevesi pääsee kulkeutumaan paikkoihin, jonne sen ei kuulu päästä.

Piha-alueen siisteydestä ja helppokulkuisuudesta mainittakoon perus kunnostustyöt, kuten haravointi, istutusten laitto sekä maankateaineen täyttö/paikalleen laitto. Tämän lisäksi huolehditaan kuntoon pihan oleskelualueiden kalusteet ja erityisesti lasten leikkipaikan turvallisuus tulee tarkistaa. Mikäli korjattavaa ilmenee, tilatkaa korjaustyö ammattilaisilta.

Lukuvinkit:
Kun lumikuormat aiheuttivat vahinkoa
Leikkikenttä taloyhtiön pihalle

On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.
On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.

Sisällä:
Nyt on aika kiinnittää huomiota järjestelmien ja verkostojen toimivuuteen. Miten paisuntajärjestelmä, patteriverkosto sekä käyttöveden säätölaitteet ja putkiston vedenpaineet toimivat aktiivisen lämmityskauden päättyessä?

Toimivatko taloyhtiön ovet sekä ikkunat niin kuin pitää, vai onko niissä mahdollisesti toimenpiteitä aiheuttavaa kulumaa tai rikkoutumista? Entä taloyhtiön lukot, ovatko ne kunnossa? Silmäilyyn kannattaa myös ottaa maanpinnan kallistukset – viettäväthän ne pois rakennuksesta.

Käyttövedestä kannattaa tarkistaa muiden muassa oikea lämpötila – onhan se vähintään 55 °C? Lämminvesilaittoistosta tuleva vesi ei saa ylittää 65 asteen lämpötilaa. Tarkistakaa myös kylmävesijohto ja veden lämpötila, jotta nekin pysyvät oikealla tasolla.

Lukuvinkki:
Askarruttaako taloyhtiön putkiremontti? Pitääkö taloyhtiön putkiremonttia pelätä? Kuuntele Kivijalka-podcast aiheesta.

Asukkaalle muistettavaa

Lämpöisesti paistava aurinko houkuttelee viihtymään sekä parvekkeella että yhteisillä piha-alueilla. On siis aika kerrata taloyhtiön yhteisiä pelisääntöjä muiden muassa parvekkeella tupakoinnista ja parvekegrillauksesta. Myös yhteiset pelisäännöt piha-alueen käyttöön kannattaa palauttaa mieleen. Erityisesti jos olet uusi asukas, kannattaa yhteiset säännöt tiedustella.

Lukuvinkit:
Kun parvekegrillaus herättää tunteita
Asiaa parveketupakoinnista
11 vinkkiä – näin luot viihtyisän parvekkeen

Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?
Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?

Ajankohtaista jokaiselle

Talkoilu on taas ajankohtainen keskustelun aihe. Aiheesta voidaan myös järjestää pienimuotoinen kokous, jonne asukkaat kutsutaan koolle – muistakaa laittaa kutsut ajoissa. Kokoontukaa yhteen mahdollisia turvallisuussääntöjä noudattaen ja pohtikaa yhdessä, mitä yhteistä tehtävää löytyy.

Yhdessä tekeminen paitsi nostaa me-henkeä, myös herättää tietyllä tavalla suojeluhalua taloyhtiön yhteistä omaisuutta kohtaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet tehtävät puuhat sekä talkoisiin osallistumisprosentti riippuvat myös taloyhtiön koosta ja asukkaiden ikäjakaumasta.

Muistakaa hankkia talkoita varten ryhmätapaturva- tai talkoovakuutus!

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

20225_78072.jpg

Toukokuussa on monenlaista juhlan aihetta.

  • 1.5. aloittaa juhlavan kuukauden – silloin juhlitaan Vappua eli suomalaisen työn päivää
  • 9.5. on luvassa Eurooppa-päivä
  • 12.5. J.V. Snellmanin päivä, tunnetaan myös suomalaisuuden päivänä
  • Toukokuun toisena sunnuntaina juhlimme äitejä ja
  • Toukokuun kolmantena sunnuntaina vietämme kaatuneittein muistopäivää

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kulttuurinvuosikello.fi

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

kaksi ihmistä seisoo ikkunan edessä ja katsovat ulos. Ympärillä asunto remonttikunnossa
Kunnossapito- ja muutostyöilmoitus
Asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 7 §:n mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai käyttämiseen.Käytännössä yleensä vain tavanomaiset tapetointi- ja maalaustyöt jäävät ko. säännöksen ulkopuolelle. Hallituksen tai isännöitsijän on annettava viipymättä tieto ilmoituksesta toiselle osakkeenomistajalle, jonka osakehuoneistoon tai sen käyttämiseen kunnossapitotyö voi vaikuttaa. Ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi riittää, että ilmoitus toimitetaan osakkeenomistajan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen.Kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa yhtiölle ja toiselle osakkeenomistajalle ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista tarpeellisista ja kohtuullisista kuluista.Ilmoituksessa on oltava tiedot, joiden perusteella voi arvioida, noudatetaanko kunnossapitotyössä hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta vahinkoa tai haittaa. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa ehtoja työn toteuttamiselle, jos se on tarpeen vahingon tai haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi.On huomioitava, että toinen osakkeenomistaja tai taloyhtiö ei voi estää kunnossapito- tai muutostyötä ainoastaan remontin aikaisesta haitasta johtuen, vaan haitan on oltava tässä mielessä "pysyvää".
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
Kädessä suurennuslasi ja henkilö tutkii sillä sopimuspaperia
Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?
Havaintojen mukaan vain pieni osa, arvioilta noin viidennes taloyhtiöstä, on teettänyt lain hengen mukaisen selvityksen. Laki velvoittaa kuitenkin taloyhtiöitä selvittämään, mitkä ovat ne kunnossapitotarpeet, jotka seuraavan viiden vuoden aikana aiheuttavat taloyhtiölle merkittäviä kustannuksia. Miten asia on hoidettu taloyhtiöissä?
Sopimuksen teko
Taloyhtiön toimintakertomus
Suurin osa taloyhtiöistä voi noudattaa kirjanpitolain ja -asetuksen säätämiä helpotuksia pienille kirjanpitovelvollisille, mutta tästä huolimatta taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus. Toimintakertomuksessa tulee olla tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jotka yleensä annetaan erillisellä vastikerahoituslaskelmalla.
20224_77702.jpg
Kylpyhuone liikunta­esteisille - tutustu arkea helpottaviin erikois­ratkaisuihin
Jos taloyhtiössä on iäkkäämpiä tai liikuntarajoitteisia asukkaita, arkea helpottavia tuotteita voi valita kylpyhuoneeseen osakasmuutoksena esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. IDOn valikoimasta löytyy niin tavallista korkeampia wc-istuimia kosketusvapaalla huuhtelutoiminnolla, ergonomisia kyynärtukia kuin pyörätuolin käytön huomioivia pesualtaitakin.
20236_82003.jpg
Isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan valtuudet?
Kyseessä on asunto-osakeyhtiö, jossa putkivuoto kylmävesiputkessa. Vuodon paikannus kesti 2,5 viikkoa ilmoituksesta. Olen halllituksen jäsen ja vuoto-asunto on omistuksessani. Vahinko on iso, betonin sisällä putki vuotanut rakenteisiin (mm. alakerran liiketilaan). Olen pyytänyt isännöitsijältä tietoa mitä on tehty 2,5 viikon aikana ja kenen toimesta, kustannusarviota ja etenemissuunnitelmaa. Vain vahinkoraportti on toimitettu. Isännöitsijä on ilmoittanut hoitavansa asiaa hallituksen puheenjohtajan ja korjausammattilaisten kanssa ja raportoivansa etenemisestä hallitukselle ja kohtelevansa minua asiassa osakkeenomistajana. Kokousta ei ole pidetty.Miten minun kuuluu hallituksen jäsenenä toimia? Voivatko isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja todella keskenään päättää urakoitsijat jne.. ilman että hallitus päättää mitään. Mikä on hallituksen jäsenen vastuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton