• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat L, M ja O

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa liikuntasauma, tai merkkivalaistus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu osastoiva rakennusosa. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista L, M ja O:

L niin kuin...

Laakaovi

Ovilevyn kehys, täyteaine ja pintalevy liimataan yhteen. Tähän perustuu ovilevyn jäykkyys. Ovilevyn pinta voi olla sileä tai profiloitu. Peiliovi saattaa olla laaka- tai kehysovi.

Laasti

Sideaineen (esim. sementti ja/ tai kalkki tai joku muu sideaine), runkoaineiden, veden ja ilman seos.

Liikuntasauma

Sauma, joka mahdollistaa rakenteiden liikkumisen.

L niin kuin...
L niin kuin...

Luonnonkuorma

Rakennuksen seinien ja katon kautta kantaviin rakenteisiin ja niitä myöden perustuksille, kohdistuu tuulesta ja lumesta aiheutuvia kuormia. Nämä kuormat vaihtelevat laskennallisesti rakennuspaikan mukaan. Esimerkiksi rannikkoseudulla käytetään maksimilumikuormituksen arvona 1,4 kN/m2 eli 140 kg. Sisämaassa arvot ovat suurempia. Vastaavasti tuulikuormien katsotaan olevan suurempia rannikkoseudulla.

Lämmitysjärjestelmä

Lämmitysjärjestelmä huolehtii miellyttävän sisälämpötilan ylläpitämisestä ja lämpimän käyttöveden saannista. Lämmitysjärjestelmä -termi kattaa kaikki lämmitykseen tarvittavat osa-alueet. Yleisesti ottaen lämmitysjärjestelmävaihtoehtoja on kaksi: suorasähkölämmitys ja vesikeskuslämmitys.

Lämmönjakotapa

Lämmönjakotapa tarkoittaa menetelmää, jolla lämpö siirretään rakennuksen tiloihin. Nykyisin hyvin yleinen lämmönjakotapa on lattialämmitys. Lämmönjakotavan yhteydessä puhutaan usein lämmönluovuttajista, joilla tarkoitetaan esimerkiksi lämmityspattereita.

Lämmönlähde

Öljy, maalämpö, sähkö, puu tai jokin muu kiinteä polttoaine, joka luovuttaa lämpöä lämmitykseen.

Läpivientiaukko

LVIS-putkia, -johtoja, -kanavia ja laitteita varten jätettävä aukko.

M niin kuin...

Maanvastainen / maanvarainen alapohja

Alapohjan rakenteet tehdään suoraan tiivistetyn täytön, kosteus- ja lämpöeristyksen päälle.

Merkkivalaistus

Poistumisreitit osoittava valaistus rakennuksessa. Valaistus toimii normaalin valaistuksen yhteydessä ja siitä riippumatta.

Märkätila

Huonetila, jossa lattia on käyttötarkoituksensa mukaan veden kanssa tekemisissä ja myös jonka seiniin voi tiivistyä tai räiskyä vettä.

M niin kuin...
M niin kuin...

O niin kuin...

Ohutrappaus

Yhdellä laastilla suoraan rappausalustalle tehtävä pintarappaus. Sitä käytettäessä alustarakenteen kuvio saa näkyä.

Osastoitu uloskäytävä

Tila, joka on osastoitu ja jonka kautta turvallisesti voidaan poistua rakennuksesta.

Osastoiva ovi

Rakennusosa, joka erottaa palo-osastot toisistaan ja täyttää asetetun paloluokan vaatimukset.

Osastoiva rakennusosa

Palo-osastoja erottava rakennusosa, joka täyttää asetetun paloluokan vaatimukset.

O niin kuin...
O niin kuin...
202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Myyjän antamat virheelliset tiedot ja vastuu tulevan remontin kustannuksista
Ostimme elokuussa 2012 huoneiston vuosina 1920-41 rakennetusta rivitaloyhtiöstä. Ennen kaupantekoa meille annettiin vuonna 2007 taloyhtiössä tehty alapohjan kuntotutkimusraportti, josta kävi ilmi, että osassa yhtiötä oli tutkittu asuntojen alapohjan kuntoa ja todettu mm. lahovaurioita. Meidän asunnon alapohjaa ko. tutkimus ei jostakin syystä ollut koskenut. Myyjä kuitenkin kertoi meille, että hän on itse käynyt asuntomme alapohjaa katsomassa eikä siellä ole ollut mitään merkkejä minkäänlaisista vaurioista. Luotimme tähän emmekä tämän vuoksi pyytäneet erillistä alapohjan tarkastusta ennen kaupantekoa.Syksyn ja alkutalven aikana asuntoomme alkoi tulla pistävää maakellarimaista hajua ja meille tuli monenlaisia oireita (mm. jatkuva flunssa, pitkittynyt yskä ja keuhkoputkentulehdus sekä silmäoireet). Lisäksi asuntoomme ilmestyi hyönteisiä, jotka terveystarkastajan tutkimuksissa todettiin lahoavaa puuta syöviksi kuoriaisiksi. Otimme yhteyttä isännöitsijään, joka pyysi paikalle sisäilmatutkimuksen. Tarkempia sisäilmamittauksia ei kuitenkaan tehty, koska voitiin silmämääräisesti todeta, että kattoikkunan vuotaminen on aiheuttanut homevaurioita ainakin ikkunan läheisyyteen, asunnossa on puutteellinen ilmanvaihto ja alapohjassa on laajoja laho- ja homevaurioita sekä orgaanista materiaalia, joka tutkimuksen tehneen henkilön mukaan on kehotettu poistamaan useita vuosia sitten. Tämä orgaaninen aines yhdessä puutteellisen ilmanvaihdon kanssa on osaltaan vaikuttanut lahovaurioiden syntyyn. Koska asunnossamme ei ole korvausilmaventtiileitä, tulee homeitiöitä ym. sisältävä korvausilma rakenteiden läpi alapohjasta asuntoon.Taloyhtiö toki vastaa rakenteellisten vaurioiden korjauksesta, mutta kaikki kustannukset tulevat kuitenkin lopulta meidän osakkaiden maksettavaksi. Olemme olleet yhteydessä muutamaan lakimieheen mahdollisuudestamme saada myyjältä korvauksia meille remontista aiheutuvista kustannuksista. Mielipiteet ovat kuitenkin olleet melko erilaisia: yksi ehdottaa kaupanpurkua, toinen hinnan alennusta ja kolmannen mielestä meillä ei ole lainkaan mahdollisuutta saada myyjältä korvauksia. Mitenhän tämä asia nyt sitten on ja miten tässä kannattaisi menetellä? Tosiasiahan kuitenkin on, että mikäli olisimme tienneet taloyhtiön ja asuntomme todellisen kunnon, emme olisi ko. kauppaa tehneet. Nyt meillä on asunto taloyhtiössä, jolla piti olla hyvä taloudellinen tilanne, mutta joka nyt joutuukin ottamaan koko ajan lisää lainaa vaurioiden korjauskustannusten rahoittamiseksi. Lisäksi meillä on asunto, jota olemme itse tuhansilla euroilla remontoineet ja jota ei nyt tulevan remontin aikana todennäköisesti voi asumiseen käyttää.
201110_28282.jpg
Savunpoistoluukuistakin huolehdittava
Savunpoistojärjestelmän kuntokartoituksessa tutkitaan seuraavat asiat:- SP-järjestelmän huoltohistorian ja vastuuhenkilön selvitys - Opasteiden sekä laukaisupainikkeiden tarkastus - Selvitetään olemassa olevien dokumenttien todenmukaisuus, esim. savunpoistokaavio, kytkentäkuvat ja piirikaaviotSavunpoistokeskus: merkki, malli, ryhmien lukumäärä, varaosat: niiden määrä ja saatavuus, akkujen kapasiteetin tarkastus, arvio kunnosta ja mahdolliset korjaustarpeet.Savunpoistoluukut/-ikkunat/-puhaltimet: merkit, tyypit, lukumäärä, arvio kunnosta ja mahdollisesta korjaustarpeestaAvauslaitteet: merkki, tyyppi, lukumäärä, lämpösulakkeiden arvot, johtoliitosten tarkastus, arvio kunnosta ja mahdollisesta korjaustarpeestaKartoituksesta tehdään laiteluettelo sekä kirjataan kartoituksessa havaitut puutteet. Kuntokartoituksen pohjalta laaditaan kohteeseen huolto- ja kunnossapito-ohje, jossa tarkastellaan järjestelmän ja sen osien kuntoa, arvioidaan missä elinkaaren vaiheessa järjestelmä on sekä mahdollista korjaustarvetta ja sen aikataulua. Mikäli kuntotarkoituksen yhteydessä sen päämäärän saavuttamiseksi joudutaan jokin järjestelmän osa koestamaan, laskutetaan työhön kulunut aika tuntiveloitushinnalla ja varaosakulut erikseen.
kaksi ihmistä seisoo ikkunan edessä ja katsovat ulos. Ympärillä asunto remonttikunnossa
Kunnossapito- ja muutostyöilmoitus
Asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 7 §:n mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai käyttämiseen.Käytännössä yleensä vain tavanomaiset tapetointi- ja maalaustyöt jäävät ko. säännöksen ulkopuolelle. Hallituksen tai isännöitsijän on annettava viipymättä tieto ilmoituksesta toiselle osakkeenomistajalle, jonka osakehuoneistoon tai sen käyttämiseen kunnossapitotyö voi vaikuttaa. Ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi riittää, että ilmoitus toimitetaan osakkeenomistajan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen.Kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa yhtiölle ja toiselle osakkeenomistajalle ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista tarpeellisista ja kohtuullisista kuluista.Ilmoituksessa on oltava tiedot, joiden perusteella voi arvioida, noudatetaanko kunnossapitotyössä hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta vahinkoa tai haittaa. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa ehtoja työn toteuttamiselle, jos se on tarpeen vahingon tai haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi.On huomioitava, että toinen osakkeenomistaja tai taloyhtiö ei voi estää kunnossapito- tai muutostyötä ainoastaan remontin aikaisesta haitasta johtuen, vaan haitan on oltava tässä mielessä "pysyvää".
20236_82063.jpg
Parkkipaikka-alueella leikkiminen
Kyseessä on asunto-osakeyhtiö, missä rivitaloja ja parkkipaikat jokaisella pihalla. Lapset ajelevat parkkipaikka-alueella, on sattunut vaaratilanteitakin, että autoilija on parkkiruudusta lähtiessä peruuttanut ja lapsi on potkulaudan tms. kanssa auton takana yhtäkkiä, kovalla vauhdilla. Piha-alueella voi leikkiä sille suunnatulla alueella. Osa vanhemmista suhtautuneet vakavasti asiaan, huomioiden kaikkien turvallisuus ja viihtyvyys. Osa ei, ovat sitä mieltä, että autot varovat ja maksavat, jos ja kun jotain sattuu.Millainen on yleinen käytäntö asiassa parkkipaikka-alueella? Toki on yleistä, että autoilija varoo aina liikenteessä, mutta onko muuta lakisääteistä käytäntöä?
1926_615800381_201221614653.jpg
As. Oy Stoltinmajan porraskäytävän uudistus alkoi mallioven asentamisella
As. Oy Stoltinmaja on valmistunut 1975. Kiinteistö on aluperin rakennettu aravayhtiöksi. Nykyisin taloyhtiön hallitus panostaa aktiivisesti kiinteistön arvon nostamiseen: Viime vuonna yhtiössä valmistui laaja julkisivu- ja piharemontti, jonka yhteydessä talon ulkonäköä kohennettiin ulkoapäin muun muassa uudistamalla julkisivun värimaailmaa sekä asentamalla Fenestran ikkunat.Tänä vuonna kasvojenkohotusta jatketaan talon sisätiloissa: Alkuperäiset harmaat laakaovet vaihdetaan pähkinäviiluisiin moderneihin oviin ja porraskäytävät maalataan.
20222_76726.jpg
Hallitus jätti esittämäni asian pois yhtiökokouksen esityslistalta, mitä tehdä?
Hallitus on kokouksessaan päättänyt jättää esittämäni asian pois yhtiökokouksen esityslistalta. Onko katsottavissa, että kokous tulisi keskeyttää ja kutsua kokoon uudelleen niin, että esityslista on lain mukainen?Voinko loukattuna osapuolena esittää ehtoja kokouksen jatkamiselle mahdollisen keskeyttämisen ja uudelleen kutsumisen asemasta (siis tarpeettomien kustannusten välttämiseksi)?Hallituksen puheenjohtaja toimii yhtiön nimen kantavan Facebook-ryhmän itsevaltaisena valvojana ja myös yhtiön nimellä ilmestyvän lehden päätoimittajana. Voisinko esim. vaatia, että näissä julkaistaan kirjoitus hallituksen aiheuttamista tarpeettomista kustannuksista yhtiölle putkiurakan aikana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton