• Etusivu
  • Osakas

Turvallisuus taloyhtiössä

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2025
20225_78092.jpg

Taloyhtiön turvallisuus on yhteinen vastuu. Siksi turvallisuutta koskevat säännöt on laadittu, ja niiden tulisi olla esillä kaikkien nähtävänä, esimerkiksi ilmoitustaululla. Tauluun tulee myös kiinnittää isännöitsijän ja talonmiehen yhteystiedot, jotta mahdollisista ongelmista voi ilmoittaa eteenpäin. Hätätilanteissa otetaan yhteys hätänumeroon, jotka on hyvä mainita myös ilmoitustaululla rakennuksen osoitteen tähdittämänä. Näin taloyhtiön ulkopuolinenkin henkilö pystyy tarvittaessa pyytämään apua oikeaan paikkaan. Myös yleiset toimintaohjeet hätätilanteissa on hyvä olla näkyvissä.

Pelastussuunnitelma

Kaikkiin taloyhtiöihin, joissa on vähintään kolme asuntoa, tulee laatia kirjallinen suunnitelma, jossa käsitellään vaaratilanteiden vaikutukset, ja ennakoidaan niitä. Pelastussuunnitelman tulee myös olla kaikkien nähtävillä. Vastuu vaaratilanteisiin varautumisesta on rakennuksen omistajalla ja/tai haltijalla.

"Pelastussuunnitelmaa ei laadita tai ylläpidetä pelastusviranomaista varten, vaan asuinkiinteistön ja sen asukkaiden tarpeisiin ja turvallisuuden parantamiseksi. Pelastusviranomainen valvoo palotarkastuksien yhteyksissä muiden asioiden ohella, että lakisääteisiä velvoitteita noudatetaan. Pelastussuunnitelma määriteltyihin kohteisiin sekä sen sisältö ovat lakisääteisiä" - Pelastuslaki 379/2011 ja Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011.

Pelastussuunnitelmassa esitetään rakennukseen liittyvät vaarapaikat ja riskit, sekä ohjastetaan niiden ehkäisemiseksi ja vaaratilanteissa toimimiseksi. Myös kiinteistön perustiedot löytyvät pelastussuunnitelmasta.

Pelastussuunnitelmassa otetaan huomioon turvallisuuteen liittyvät tavoitteet, suunnittelu, toimeenpano, sekä seuraaminen ja ylläpito. Huomioon on otettava sekä kiireellisissä että kiireettömissä vaara- ja onnettomuustilanteissa toimiminen, ja ohjeistettava siihen.

Riskien arvioinnissa voi käyttää apuna riskienarviointitaulukkoa.

Pelastussuunnitelman mallit ja lomakkeet.

Paloturvallisuus

Asunnoissa tulee olla jokaista alkavaa 60 m2 kohden palovaroitin jokaisessa asuinkerroksessa. Niiden toimivuus on jokaisen asunnonhaltijan vastuulla. Patterit tulisi vaihtaa kerran vuodessa, ja varoitin vaihtaa uuteen seitsemän vuoden välein. Palovaroittimia suositellaan myös rakennusten yhteisiin tiloihin, kuten käytäville, poistumisteille, kellareihin ja ullakoihin.

20198_59264.jpg

Rakennusluvassa määritellään käsisammuttimien, pikapalopostien ja rakennuspalopostien määrät ja paikat. Nämä tulee pitää huollettuina ja testattuina, ja niiden paikat tulee merkitä selkeästi.

Myös ulkorakennuksien paloturvallisuus tulee varmistaa. Esimerkiksi roskis-, grilli-, ja autokatoksissa on hyvä olla jokin tulipalonsammutuskeino, ja sen paikka tulee merkitä hyvin. Sammutusvälineet on hyvä olla paikassa, johon pääsyyn ei tarvita avainta.

Poistumisreitit on pidettävä vapaina ja sisältäpäin ilman avainta aukeavina. Hätäuloskäyntien tulee olla merkittyjä, esteettömiä ja valaistuja. Palo-ovet tulee merkitä tarroin, pitää kiinni, valvottuina ja huollettuina, ja niiden tulee olla itsestään sulkeutuvia ja salpautuvia. Pelastustiet tulee pitää auki, jotta apu pääsee paikalle nopeasti

20198_59263.jpg
Info

Info

Lisäksi:

  • Tulenteko parvekkeilla tulee kieltää, mikäli siihen liittyy paloturvallisuusriski.
  • Tupakkapaikoilla tulisi olla kannella suljettava, kuumuutta kestävä astia tumpeille.
  • Sähkölaitteiden tulee olla pätevien sähköurakoitsijoiden asentamia, ja ne tulee tarkastaa säännöllisesti.
  • Sähkökeskukset tulee olla järjestyksessä ja merkitty.
  • Läpivientien paloosastojen välillä tulee olla tiiviit.
  • Automaattiset paloilmoittimet tulee testata kuukausittain, ja niillä on oltava nimetty hoitaja.
  • Tulisijan sulkupellissä tulee olla peltiin porattu, 3% aukko tai kulman viistäminen.
  • Huoneistoissa, joissa on tulisija, on hyvä olla häkävaroitin.

Väestönsuojat

Väestönsuoja on pidettävä toimintakunnossa ja huollettava säännöllisesti. Väestönsuoja tulee tarkastaa vähintään 10 vuoden välein (tarkastuspöytäkirja).

Suoja tulee olla käyttöönotettavissa 72 tunnissa, tai lyhyemmässä, viranomaisen määräämässä ajassa. Tässä ajassa väestönsuoja tyhjennetään mahdollisista tavaroista. Usein väestönsuojaa käytetään varastojen sijoituspaikkana, joten tyhjentämiseen tulee olla laadittuna taloyhtiön hyväksymä, tehokas suunnitelma.

Väestönsuojan kuntoon laitto on yhteisellä vastuulla, ja sitä johtaa väestönsuojanhoitaja, mikäli hän on paikalla. Muutoin talon asukkaat hoitavat suunnitelman mukaisen tyhjentämisen ja kuntoon laiton omatoimisesti.

Lue lisää:
Väestönsuoja on nyt puhuttu aihe – Taloyhtiön hallitus vastaa väestönsuojien kunnosta >>

Käytävät ja portaat

Riskien kartoittamisessa ja ehkäisyssä on hyvä ottaa huomioon rakennuksen käytävät ja ulko-ovet. Kaatumisriskin vähentämiseksi lattioiden, luiskien ja portaiden pintojen tulee olla tasaisia, eivätkä ne saa olla liukkaita.

Porraskäytävissä saa olla ainoastaan ulko-oven edessä oleva matto, jonka tulee pysyä paikoillaan ja suorana. Portaat tulee olla valaistu ja niissä on hyvä olla kestävät kaiteet. Yli 500 mm putoamiskorkeudessa avo- / suojakaiteet ovat pakolliset. Suojakaide on pakollinen, jos putoamiskorkeus ylittää 700 mm.

20225_78091.jpg

Hissit tulee tarkistaa säännöllisesti, ja huoltotarran tulee olla näkyvissä hissin sisäpuolella. Hisseissä tulee olla toimiva hälytin avunsaamisen nopeuttamiseksi jumiin jäämistilanteissa. Hisseissä on hyvä olla ohjeistukset lapsien hissikäyttäytymisestä.

Ulko-ovet

Turvallisuuden kannalta on hyvä miettiä taloyhtiölle sopivat ratkaisut ulko-oven avaamiseen, ja aukipitämiseen. Joissain rakennuksissa ulko-ovia pidetään lukitsemattomana, toisissa käytetään koodeja tai summereita. Näiden kohdalla on hyvä miettiä kellonajat, eli milloin ovi menee lukkoon tai koodi/summeri lakkaa toimimasta. Tähän päätökseen liittyy esimerkiksi rakennuksen sijainti. Esimerkiksi keskustassa tai sen lähistöllä, sekä levottomammilla alueilla ovia on hyvä pitää lukittuina vähintään yöt, ja summerien toiminta kannattaa häiriösyistä lakkauttaa yön ajaksi. Lukot, ja varsinkin ovikoodit, on hyvä vaihtaa silloin tällöin väärinkäyttöjen estämiseksi.

Vieraiden päästämisestä rappuun on hyvä varoittaa esimerkiksi lapulla, ja sitä voidaan valvoa kameroilla. Kameravalvonnasta tulee ilmoittaa selkeästi ja kameroiden sijainnit on hyvä miettiä tarkoin.

Asuntojen murtoturvallisuus

Asuntojen murtoturvallisuutta voi ylläpitää esimerkiksi näillä keinoilla:

  • Ovet: Asunnon ovirakenteet ovat vankkoja ja saranat suojattu saranateipein. Mahdolliset oviikkunat on suojattu. Ovessa on ovisilmä ja turvaketju. Karmin ja ovilehden välinen käyntiväli on maksimissaan 5 mm. Ovessa on hyvä olla ilmoitus hälytysjärjestelmästä.
  • Avaimet: Avainten ja lukkojen sarjoitus on kunnossa ja avainten lukumäärä ja sijainnit tiedossa. Avaimissa ei ole tunnistetietoja.
  • Lukot: Lukitustarvikkeet ovat Suomen vakuutusyhtiöiden keskusliiton (SVK) hyväksymiä. Käyttölukko on takalukkiutuva ja varmuuslukko avaimella lukittava.
  • Aukot ja ikkunat: Suojataan kaikissa tasoissa (yläkerrat, pihatasot, kellarit). Parvekkeet ja terassit suojataan.
  • Murtohälytykset: Varsinkin jos asunnosta ollaan pitkiä aikoja poissa, on hyvä asentaa murtohälyttimet, ja varmistaa, että kaikki asunnon asukkaat lapset mukaan lukien, osaavat niitä käyttää.
<p data-block-key="9gnk5">Älä pidä osoitetietoja kotiavaimissasi.</p>
Älä pidä osoitetietoja kotiavaimissasi.

Ulkoalue

Avun saamisen nopeuttamiseksi talon numero tulee olla näkyvillä kaikista suunnista, ja sen tulee olla näkyvä myös pimeällä. Pysäköinti ja ajojärjestelyt tulee olla suunniteltuja, pelastustiet tulee pitää auki (minimileveys 3,5 m).

Katolle kerääntyvää jäätä ja lunta tulee valvoa, ja sen putoaminen estettävä, tai vaarallisella alueella kulku estettävä. Katon on myös kestettävä kerääntyvän lumen painoa. Piha on hyvä suunnitella niin, etteivät oleskelualueet (leikkikentät, ovien edustat, tupakointi alueet jne.) sijaitse vaarallisilla alueilla. Piha-alueet tulee hiekoittaa liukkaalla säällä ja kaatumisen estämiseksi lumisten tai märkien kenkien puhdistaminen sisääntuloissa on mahdollistettava.

Lahot, helposti kaatuvat, ja oleskelupaikoilla vaaraa aiheuttavat puut ja oksat tulee poistaa.

Leikkikentän turvallisuus tulee varmistaa ja mahdollisesti estää ulkopuolisten pääsy alueelle. Leikkikentän osoite tulee olla näkyvissä avunhälyttämistä ajatellen. Leikkikentän laitteita tulee kunnossapitää, turvallisuus on hyvä tarkistaa vähintään keväisin. Vaaralliset kasvit tulee karsia leikki- ja oleskelualueilta ja niiden läheisyydestä.

Roska-astioita ja muita palavia tavaroita ei suositella säilytettävän alle 8m rakennuksesta. Vakuutusyhtiön määräykset tarkistettava.

Polkupyörille ja lastenvaunuille on hyvä olla omat varastonsa, tai häkkinsä. Vaihtoehtoisesti pihaan kannattaa sijoittaa riittävä määrä pyörätelineitä, jotta pyörät löytävät pihasta oman paikkansa, ja ne saa erillisellä lukolla kiinni telineeseen.

<p data-block-key="g170z">Leikkikentän turvallisuuteen tulee panostaa.</p>
Leikkikentän turvallisuuteen tulee panostaa.
Info

Info

Muut tärkeät asiat

Rakennuksen kuntoa tulee tarkkailla ja ylläpitää, ja remontit sekä kunnostukset tehdä tarvittaessa. Sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun katkoksiin tulee varautua ja jokaisen tulee olla katkotilanteissa niistä tietoinen. Saastuneesta vedestä tulee ilmoittaa huolellisesti, ja lähin puhtaan veden hakupaikka selvitettävä.

Tuholaisista tulee ilmoittaa kaikille, ja tarvittava, ammattilaisen suorittama tuholaistorjunta suoritettava mahdollisimman nopeasti.

Vesivahinkojen riskit tulee kartoittaa ja niiden varalle luotava toimintasuunnitelma. Putkiremontteihin tulee myös varautua ja suorittaa ne tarpeen tullen. Tulvariskialueilla sijaitsevilla kiinteistöillä tulee olla tulvasuunnitelma laadittuna.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton