• Etusivu
  • Remontti

Valaistuksen ohjaus tuo säästöä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2013
20122_29700.jpg

Kuva I-Valo Oy.

Taloyhtiön yhteisten tilojen ja pihan valaistuksen uusiminen lisää ratkaisevasti asumisen mukavuutta ja turvallisuutta. Samalla voidaan saavuttaa myös säästöjä, sillä jokainen uusi valaistusratkaisu arvioidaan tänä päivänä myös energiatehokkuuden näkökulmasta.

Parhaaseen tasoon pyrittäessä valaistus on kytkettynä ainoastaan silloin, kun sitä tarvitaan. Asukas on valon käyttäjä ja havainnoija, jonka läsnäolo ja liike ovat viesti valon tarpeesta. Tänä päivänä valaistuksessa käytetäänkin apuna tunnistimia ja älykkäitä valaisimia.

Tunnistimet tarjoavat säästön ja mukavuuden lisäksi monia uusia mahdollisuuksia kuten viiveen ja kirkkaustasojen säädöt. Ne ovat tuoneet uutta myös valaisimiin, joissa voi olla mm. ledeillä toteutettu orientaatio- tai mukavuusvalo tai kyky ohjata toisia valaisimia tai valaisinryhmiä.

Tutustu sähköistyskoulun muihin osiin

Valaisin huomaa kulkijan

Hyvä esimerkki on rappukäytävän valaisin, joka havaitsee lähestyvän kulkijan ja sytyttää valot vain viereisille kerrostasoille. Langaton yhteys kytkee päälle vain tarvittavat valaisimet, jotka ovat odotelleet tuottaen mukavuusvaloa muutamalla ledillä. Turvallisuus ja mukavuus lisääntyvät, mutta energiaa säästyy.

Infrapuna- eli IR-tunnistimella voidaan valvoa aukottomasti laajaakin pihapiiriä tai autokatosta. Erityisesti sivuttaissuuntaista liikettä havainnoivana se sopii hyvin myös isoihin sisätiloihin.

Suurtaajuus- eli HF-tekniikkaan perustuva tunnistin havaitsee puolestaan pienetkin ihmisten tai esineiden liikkeet kulkusuunnasta riippumatta. HF sopii erityisen hyvin portaikkoihin, sillä se kytkee valot välittömästi ilman viivettä.

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
20122_29702.jpg

Tunnistin voi sijaita myös valaisimen sisällä näkymättömissä. Näin mm. kirkkaudensäätö, himmennys, hämäräkytkin ja viiveiden säätö voivat olla samassa kokonaisuudessa. Nämä kaikista suunnista tunnistavat valaisimet voivat toimia itsenäisesti vaikkapa rappukäytävässä, kellaritiloissa, pesutuvassa ja varastoissa.

Valonlähteelle oma valaisin

Uudet valonlähteet eli lamput säästävät energiaa, mutta vaativat niitä varten suunnitellut valaisimet, jotka parantavat valotehoa entisestään. Siksi valaisinten uudistaminen on energiatehokkuuden kannalta ehdottoman tärkeää.

Uusikin tekniikka kuten led-valaistus tuo suurimmat säästöt vasta silloin, kun sitä ohjaa älykäs tunnistin. Se tuottaa parhaat valaistusolot jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen. Sähköntarve vähenee välittömästi ja investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20236_82194.jpg
Viikon kysymys: Kenelle kuuluu lämminvesivaraajien kunnossapitovastuu?
Meidän taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1985. Rakentamisen yhteydessä kaikkiin asuntoihin (6 kpl) asennettiin lämminvesivaraajat WC-tilaan. Varaajat on uusittu vuonna 2005. Nyt osa osakkeenomistajista on poistanut täysin toimivat varaajat sekä hankkineet ja asentaneet omalla kustannuksellaan uudet varaajat saunaan lauteiden alle.Kenen on kunnossapitovastuu ao. varaajien ja mahdollisesta vesivahingosta taloyhtiön vastuulle kuuluvalle alueelle?Entä uusien osakkeenomistajien vastuu?
Katu, jossa on taloja rivissä
Poistuuko vastuu onnettomuudesta varoituskyltillä?
Piha- ja parkkialueella on taloyhtiön varastorakennus, rakennuksen katolla ei ole lumiesteitä joten lumet tulevat osin tielle, ja jos rakennuksen seinän vierestä kulkee lumet tulevat päälle. Poistuuko taloyhtiön vastuu lumen aiheuttamasta onnettomuudesta asentamalla varoituskyltti rakennuksen seinään "varo katolta putoavaa lunta" tai joku "lippusiima" joka estää kulkemisen?
Geonovan myyntipäällikkö Iiro Hynninen
Maalämpö: Taloyhtiösi säästöjen ja kestävän kehityksen avain
Maalämpö sopii päälämmitysjärjestelmäksi lähes kaikkiin kerrostaloihin, niin uusiin kuin vanhoihinkin. Se on erinomainen vaihtoehto kaukolämmölle erityisesti alueilla, missä on kallis kaukolämpö – kuten Helsingissä.
20236_82003.jpg
Autopaikkojen ja autotallien käyttö?
Taloyhtiössämme on sekä autotalleja ostettuna osakkeena, että pihapaikkoja sähkötolppineen. Autopaikkoja on vähemmän kuin osakehuoneistoja. Voiko osakas pitää hallussaan näitä molempia paikkoja, vaikka asukkaita on jonossa autopaikkalistalla? Voiko joku jonotuslistalla oleva vaatia kyseiseltä henkilöltä pihapaikkaa itselleen yhdenvertaisuusperiaatteita noudattaen? Yhtiöjärjestyksessä ei ole erikoismainintoja parkkipaikoista tai niiden jaoista.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74313.jpg
Tarkasta taloyhtiösi energialuokka
Rakennuksen energiatehokkuus selviää energiatodistuksesta. Sen tarkoitus on välittää vertailukelpoista tietoa kiinteistön energiankulutuksesta suhteessa vastaaviin rakennuksiin käytössä, johon se on tarkoitettu. Rakennusten energiatodistus on ollut pakollinen uusille rakennuksille vuodesta 2008 ja vanhoille olemassa oleville rakennuksille vuodesta 2009 tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton