• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 29.11.2024
20235_81981.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.

Heti sisään muutettuani huomasin lattioista kahdesta sisäseinästä runsasta ilmavuotoa, ja näiden mukana maakellarin hajua. Maakellarin hajua ei ollut havaittavissa, kun ostin asunnon, koska maa oli vielä jäässä. Otin yhteyttä heti myyjään, joka on ehdottanut kaupan purkua sovintona. Asunnossa kävi RTA tekemässä sisäilmatutkimuksen silmämääräisesti sekä kosteusmittarilla.

Rakennepiirroksista kävi ilmi, että asunto onkin valesokkeli, eikä minulla ollut asiasta mitään tietoa, vaikka tätä olin nimenomaan kysynyt. Lisäksi savukokeella oli havaittavissa runsaat ilmavuodot sekä maakellarin vahva haju.

Onko jotain, mitä minun tulisi huomioida asuntokaupan purussa, jos se saadaan solmittua ilman käräjäoikeuden päätöstä? Tulisiko minun vaatia tilanteessani isännöitsijää teetättämään taloyhtiön kustannuksella rakennetutkimukset, jotta kaupan purku toteutuu?

Kun myyjänä on ollut rakennusalan yrittäjä, voidaanko hänellä katsoa olleen suurempi merkitys antaa minulle ostajana tietoa asunnon rakenteista? Onko asiasta olemassa jokin sopimusmalli, jolla kaupan voi purkaa vai voiko sen tehdä vapaamuotoisesti?

Taloyhtiö on pieni, ja todennäköistä on, että mahdolliset korjaukset alapohjan rakenteissa olisivat kalliimmat kuin mitä taloyhtiön arvo edes olisi.

Vastaus:

Osapuolet voivat purkaa kaupan vapaaehtoisesti ilman tuomioistuimen vahvistamaa nimenomaista päätöstä siitä. Mikäli osapuolet haluavat välttyä veroseuraamuksilta, tulee kaupan purun oikeudellisten edellytysten täyttyä.

Näitä perusteita ja edellytyksiä on hyvä purkusopimuksessa avata. Mikäli edellytykset täyttyvät, on osapuolten mahdollista hakea varainsiirtoverojen palauttamista.

Kun myyjänä on ollut rakennusalan yrittäjä, voidaan sillä seikalla katsoa olleen suurempi merkitys antaa ostajalle väärää tietoa rakenteista, mutta asialla ei vapaaehtoisen purun kohdalla liene käytännössä merkitystä.

Kaupan purku kannattaa jättää osaavan kiinteistöjuristin tehtäväksi.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Ota tästä yhteyttä Markukseen.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20225_78406.jpg
Osakkaan, urakoitsijan ja taloyhtiön vastuut vanhasta vesikalusteremontista?
Asunto-osakeyhtiön osakas on tehnyt keittiöremontin 2006 hyvää rakennustapaa noudattaen. Vuonna 2021 urakkaan sisältynyt perustason ylittävä automaattihanan kylmävesiputken liitos allaskaapissa vuoti ja aiheutti vesivahingon.Kysymys 1: Onko osakkaan vastuu vahingosta poistunut, koska urakoitsijan huolella tekemästä remontista on kulunut yli 10 vuotta?Kysymys 2: Jos urakoitsijan vastuu on poistunut, niin kuka vastaa sen jälkeen osakkaan perustason ylittävästä vesikalusteremontista, johon taloyhtiöllä ei ole ollut mitään osuutta?
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20236_82063.jpg
Naapuri penkoo muiden roskat - onko luvallista?
Osakas tutkii taloyhtiössä asuvien roskapusseja. Onko luvallista/yksityisyyden loukkaamista?
20219_72516.jpg
Viikon kysymys: Saako kokouksen nauhoittaa?
Isännöitsijä puhuu välillä ihan omiaan ja sitten kirjoittelee pöytäkirjoihin vääriä tietoja, jotka hän on saanut niin yhtiökokouksen puheenjohtajan kuin myös pöytäkirjantarkastajat hyväksymään. Viime vuoden hallituksen- ja yhtiökokousten pöytäkirjat ovat olleet useimmat tarkastamatta ja kaikki allekirjoitukset puuttuneet. Voinko nauhoittaa yhtiökokouksen?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Mikä on noudatettava yhtiökokouksen kutsuaika?
Yhtiökokouksen koollekutsuminen asunto-osakeyhtiölain mukaan:Yhtiökokouksen kutsuu koolle hallitus. Yhtiökokouskutsu toimitetaan yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty, yhtiökokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kahta (2) kuukautta ja viimeistään kahta (2) viikkoa ennen kokousta.Yhtiöjärjestyksessä on, että yhtiökokouskutsu laitetaan akasintaan (1) kuukausi ja viimeistään (1) viikoa ennen kokousta.Kysymys: Kumpi on virallinen?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton