• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Onko taloyhtiöllä pakko aina olla tilintarkastaja?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
20213_69657.jpg

Yhtiöjärjestyksessä lukee, että yhtiössä on varsinainen tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Tilintarkastajat ovat irtisanoutuneet tehtävästään. Meillä on yhden paritalon muodostama asunto-osakeyhtiö. Kummallakin puolikkaalla on kaksi omistajaa.

Nythän ei tarvitse enää välttämättä olla tilintarkastajaa (edellyttänee muutosta yhtiöjärjestykseen)? Pitääkö tällaisessa yhtiössä olla toiminnantarkastaja erikseen vai riittääkö, että yhtiökokous hyväksyy tilinpäätöksen? Yhtiökokouksen pöytäkirjanhan voivat allekirjoittaa kaikki osakkeenomistajat.

Vastaus:

Taloyhtiössänne pitää olla tilintarkastaja asunto-osakeyhtiölain mukaan silloin kun kaksi (2) seuraavasta kolmesta edellytyksestä täyttyy:

  • taseen loppusumma on yli 100.000 euroa
  • liikevaihto on yli 200.000 euroa tai
  • yhtiön palveluksessa on enemmän kuin kolme henkilöä keskimäärin

Ilman ammattitutkintoa toimiva ns. "asukastarkastaja" toimii toiminnantarkastajana. Lisäedellytyksenä tilintarkastajasta luopumiselle on, että tilintarkastuslaki tai muu laki ei edellytä tilintarkastajan valintaa, tai että vähemmistöosakkeenomistajat eivät sitä vaadi.

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20225_78406.jpg
Osakkaan, urakoitsijan ja taloyhtiön vastuut vanhasta vesikalusteremontista?
Asunto-osakeyhtiön osakas on tehnyt keittiöremontin 2006 hyvää rakennustapaa noudattaen. Vuonna 2021 urakkaan sisältynyt perustason ylittävä automaattihanan kylmävesiputken liitos allaskaapissa vuoti ja aiheutti vesivahingon.Kysymys 1: Onko osakkaan vastuu vahingosta poistunut, koska urakoitsijan huolella tekemästä remontista on kulunut yli 10 vuotta?Kysymys 2: Jos urakoitsijan vastuu on poistunut, niin kuka vastaa sen jälkeen osakkaan perustason ylittävästä vesikalusteremontista, johon taloyhtiöllä ei ole ollut mitään osuutta?
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20219_72347.jpg
Hallituksen jäsen teki itse julkisivu­korjauksia - kuka korvaa?
Pienehkössä rivitaloyhtiössä säästetään talon kunnossapitokuluissa mm. siten, että hallituksen jäsen – joka ei todellakaan ole mikään rakennusalan ammattilainen – tekee ammattitaitoa vaativia julkisivukorjauksia (esim. laastisaumojen uusimiskorjauksia) "joltain tutulta saatujen ohjeiden mukaan". Työssä on ollut kuitenkin havaittavissa selkeitä virheitä ja laiminlyöntejä, joten työn laatu vaikuttaa ala-arvoiselta. Miten osakkeenomistajien pitäisi suhtautua tällaiseen toimintaan? Mitä laki tästä sanoo?
20219_72516.jpg
Viikon kysymys: Saako kokouksen nauhoittaa?
Isännöitsijä puhuu välillä ihan omiaan ja sitten kirjoittelee pöytäkirjoihin vääriä tietoja, jotka hän on saanut niin yhtiökokouksen puheenjohtajan kuin myös pöytäkirjantarkastajat hyväksymään. Viime vuoden hallituksen- ja yhtiökokousten pöytäkirjat ovat olleet useimmat tarkastamatta ja kaikki allekirjoitukset puuttuneet. Voinko nauhoittaa yhtiökokouksen?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?
20178_49860.jpg
Totta vai tarua? "Tekniikkaa ei ole tehty kestämään"
Tarua. Markkinoilla olevien vesimittareiden eliniässä ja ominaisuuksissa on huimia eroja."Nykyään ei tehdä kestävää tekniikkaa. Valmistajat haluavat laitteidensa päätyvän kaatopaikalle ja kuluttajat lompakko levällään takaisin kassahihnalle." Kuulostaako tutulta?Todennäköisesti kyllä ja syystäkin. Nuo väitteet eivät kuitenkaan kerro koko totuutta: on olemassa myös yrityksiä, joiden tärkein ohjenuora on kestävä kehitys. Yrityksiä, joiden valmistamien laitteiden elinikä on moninkertainen kilpailijoihinsa nähden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton