• Etusivu
  • Energia

Vuoden 2012 avustukset taloyhtiöille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.09.2011
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuodelle 2011 myönnetty avustus kohdistettiin asuinrakennusten päälämmitysjärjestelmänä käytettävien maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppujen käyttöönottoon sekä pellettilämmitykseen ja muihin puuperäisiin polttoaineisiin siirtymiseen. Tukea myönnettiin lämmitystapamuutoksiin sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja saneerattaessa.

Myös vuodelle 2012 on suunniteltu avustuksia ja edelleen tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta. Energiatehokkaalla rakentamisella, nykyisen rakennuskannan energiatehokkuuden parantamisella ja uusiutuvan energian käyttöönotolla saavutetaan kansallisellakin tasolla mittavia energiansäästöjä ja päästövähennyksiä.

Energiatehokkuus esillä

Kesäkuussa julkistettu hallitusohjelma sisälsi useita kohtia liittyen mm. energiatehokkaaseen rakentamiseen sekä maankäyttöön. Rakentamisen energiatehokkuutta parannetaan säädöksin sekä luomalla erilaisia kannustimia. Lisäksi vaatimuksia ollaan ulottamassa nyt myös korjausrakentamiseen asettamalla korjausrakentamiseen energiatehokkuusvaatimukset, joiden toteuttaminen on taloudellisesti kustannustehokasta. Energiatehokkuuteen pyritään myös lisäämällä energiatehokkaan rakentamisen ja korjausrakentamisen koulutusta sekä tutkimusta. Tavoitteena on saavuttaa nollaenergiarakentamisen taso vuoteen 2020 mennessä.

Avustukset korjaustoimintaan

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa on varattu vuodelle 2012 65,5 miljoonaa euroa korjaustoiminnan avustuksiin. Viime vuonna vastaava summa oli vuodelle 2011 90,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 määrärahasta on tarkoitus käyttää korjausavustuksiin 31 500 000 euroa ja energia-avustuksiin 34 000 000 euroa.

Avustuksiin myönnettävää määrärahaa saa käyttää asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista annetun lain (1184/2005) mukaisiin avustuksiin. Määrärahasta varataan 20 000 000 euroa uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustuksiin sähkö- ja öljylämmitteisissä asuintaloissa.

Korjausavustusten painopisteenä ovat edelleen hissien rakentaminen sekä vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaaminen kotona asumisen mahdollistamiseksi.

Terveyshaitta-avustuksia ei myönnetä eikä huoltokirjojen kustannuksia ja vanhojen hissien korjaamista avusteta.

Energiatehokkuuden parantaminen otetaan merkittävällä painoarvolla huomioon myönnettäessä korjausavustuksia.

Uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustamiseen varatun määrärahan lisäksi muihin energia-avustuksiin on tarkoitus käyttää 14 000 000 euroa, josta 12 000 000 euroa kerros- ja rivitalojen energiakatselmuksiin ja energiatehokkuutta parantaviin investointeihin ja 2 000 000 euroa pientalojen energiakorjausten tulosidonnaiseen avustamiseen.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

As Oy Ilmarisenkatu 6.jpg
Korvausilmat kuntoon taloyhtiössä
Helsingin Etu-Töölössä sijaitseva As Oy Ilmarisenkatu 6 sisältää 30 asuinhuoneistoa. Lisäksi taloyhtiölle kuuluu kaksi vuokrattua työtilaa, kaksi ulkoiluvälinevarastoa, autotalli sekä saunaosasto.
20236_82063.jpg
Kenen vastuulla on tutkia vesivahinkoepäily ja maksaa tutkimuskulut?
Rivitalon katto vuosi vedet sisään huoneistoon yli kaksi vuotta sitten. Hallituksen kaksi jäsentä kävi toteamassa vahingon, jolle ei tehty mitään ja vuoto jatkui. Useiden vaatimusten jälkeen katto korjattiin ulkoapäin ja vuoto loppui. Pyynnöistä huolimatta ei sisäkattoa ole avattu eikä sisätiloja ole tutkittu eikä korjattu, vaikka näkyviä vahinkoja syntyi. Pyynnöstäni Terveystarkastajakin kävi paikalla ja velvoitti taloyhtiön tarkastamaan katon "tulevien vahinkojen varalta". Isännöitsijä vaatii minulta kirjallista sitoumusta maksaa tutkimukset, jos mitään vahinkoa ei ole todettavissa. Muutoin tutkimuksia ei suoriteta. Katossa, seinässä ja lattiassa on vuotojäljet. Terveyshaittoja on ilmaantunut. Kuka suorittaa ja maksaa tutkimuskulut lain mukaan?
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
20227_79085.jpg
Jos osakas vaihtaa lämpöpatterit, siirtyykö vastuu taloyhtiöltä osakkaalle?
Asumme kaksiossa, jossa vanhat levypatterit ovat menneet huonoon kuntoon. Maali rapisee ja levy näyttää ruostuneen.Olemme tehneet muutostyöilmoituksen taloyhtiölle asuntomme vanhojen levypattereiden vaihdosta uusiin. Hallituksen pyynnöstä pyydettiin hallituksen toivomalta insinöörifirmalta lausunto pattereiden vaihdosta.LVI-insinööri antoi tämän lausunnon:"Saatujen tietojen perusteella vanhat patterit ovat ruostuneita levypattereita. Patterin vaihto on täysin mahdollista ja lausunnon antajan suositus on, että patterit uusitaan, jotta ruostuneet levypatterit eivät alkaisi vuotamaan jossakin vaiheessa."Hallitus käsitteli insinöörin lausunnon ja antoi tämän lausunnon:"Hallitus päätti, että muutostyölupa myönnetään patterin vaihdolle, kuitenkin sillä ehdolla, että huoneiston osakkaat vastaavat kaikista mahdollisista ongelmista, mitkä voidaan todentaa aiheutuneen patterien asennuksesta. Hallitus kehottaa vielä kertaalleen harkitsemaan patterinvaihdon järkevyyttä."Miten voidaan erottaa asennuksesta aiheutuneet ongelmat ja yleiset ongelmat? Kuinka pitkään voidaan katsoa, että patteriongelmat johtuvat vaihdosta. Onko oikeutettua laskuttaa meitä koituneista "ongelmista"? Onko taloyhtiön laillista ylipäänsä asettaa tällaisia ehtoja?
20228_79190.jpg
Voiko hankintamenon palautuksen saaja hakea myös kotitalousvähennystä?
Ilmasta -ilmaan lämpöpumpun hankinta on vapaaehtoinen asia. Sen voi hankkia milloin haluaa ja minkälaisen haluaa, tai voi olla ilman sitä. Koska kyseessä on ns. huoneistokohtainen omaehtoinen hankinta, asukas maksaa lämpöpumpun ja sen asennuksen.Kysymys kuuluukin, kun asukas maksaa lämpöpumpun ja asennuksen, hän saa taloyhtiöltä hankinta hinnan takaisin 10 vuodessa. Voiko verotuksessa tehdä kotitalousvähennyksen asennustyöstä, joka sisältää arvonlisäveron?Hankintamenon palautus-- Oletetaan että ilmalämpöpumpun käyttöikä on 10 vuotta.-- Hankintamenon vuotuinen palautus 10 %.-- Palautus suoritetaan vuosittain hankinta kuukautena.-- Ensimmäinen palautus vuoden kuluttua hankinnasta.-- Palautus enintään hankintameno.
20225_78323.jpg
Pystyykö vastiketta kohtuullistamaan jälkikäteen? Jos, niin miten?
Asumme kerrostalossa ja olemme huoneisto-osakkeen omistajia. Taloyhtiön ensimmäinen- ja pohjakerros on remontoitu 2015–2016 asuinhuoneistoiksi. Pohjakerroksessa yksi osake on liikehuoneisto sekä saunatila, jonka olemme ostanee vuonna 2018.Näissä kahdessa osakkeessa on vastikekerroin 1,7. Olemme yrittäneet saada omistamamme saunatilan vastiketta alennettua huoneistojen tasolle. Saunatilamme ei ole yhtiöjärjestyksessä kirjattu liiketilaksi, kuten tämä toinen huoneisto eli liiketila on. Saunatilamme vastikkeen määrittämisessä ei ole minkäänlaisia perusteluja.Kysyisinkin, voiko ja onko järkevää riitauttaa asia ja mitenkähän oikeus suhtautuisi?..........Kysymystä on jatkettu lakimiehen vastauksen antamisen jälkeen seuraavasti:Tässähän on se pointti, että yhtiöjärjestyksessä ei ole ko. vastikkeen määrittelyssä minkäänlaisia perusteluja. Eikä niitä ole edes sen kokouksen pöytäkirjassakaan, jossa vastike on määrätty.Maksamme noin 600 euroa vuodessa perustelematonta vastiketta, eli onhan se aika paljon ja kohtuutonta.Mielestäni ko. päätös ei ole lainmukainen ja se täyttää kohtuullistamispykälän määräykset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton