• Etusivu
  • Osakas

Vuokrattavan huoneiston kunto ja korjaus

Vuokralainen, tiedä vastuusi ja oikeutesi

Sari Nieminen
Päivitetty 01.04.2025
Vuokrahuoneisto

Dokumentoinnissa voidaan hyödyntää sekä kirjoitettuja muistiinpanoja että kuva- ja videomateriaalia.

Kun huoneistoa ollaan vuokraamassa, kannattaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen oikeusturvan takaamiseksi dokumentoida huoneiston sen hetkinen kunto huolellisesti. Dokumentoinnissa voidaan hyödyntää sekä kirjoitettuja muistiinpanoja että kuva- ja videomateriaalia. Dokumentoinnin tarkoitus on varmistaa, että vuokralainen ei joudu vastuuseen jo olleista virheistä sekä puutteista. Samalla se antaa myös turvan vuokranantajalle, mikäli huoneistoon on ilmennyt vikoja vuokrasuhteen aikana.

Mitä vuokrahuoneistolta voidaan odottaa?

Ellei muusta vuokranantajan kanssa ole sovittu, huoneisto on vuokrasuhteen alkaessa oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia.

Mikäli huoneisto ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, on vuokralaisella oikeus vaatia huoneiston puutteellisuuksien korjaamista. Mikäli niitä ei korjata tai ei voida korjata, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Vuokralaisella on oikeus korjata puutteellisuudet, mikäli hän ei halua purkaa vuokrasopimusta ja puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai viranomainen on kieltänyt huoneiston käytön.

Huoneistossa mahdollisesti ilmenevien puutteiden korjaamisesta voivat sopimusosapuolet yhdessä päättävät, kumpi huolehtii kunnostustyön. Näin toimittaessa tulee myös sopia, kumpi kustantaa sekä työn että tarvikkeet.

Jos kunnostustyön suorittaa vuokralainen, kannattaa yhdessä miettiä, mitä mahdollisesti tehtäville asennuksille tapahtuu vuokrasuhteen päättyessä; jäävätkö ne huoneistoon vai poistetaanko ne. Sopikaa myös, miten korvataan tehty työsuorite, töiden valvonta sekä materiaalit vuokralaiselle.

Korjauskustannukset sekä työ voidaan esimerkiksi hyvittää vuokralaiselle vapauttamalla hänet vuokrasta sovituksi ajaksi. Tehkää sopimukset kirjallisena.

Huomio

Huomio

Huomioitavaa vuokrahuoneiston korjaus- tai muutostöihin

Vuokralainen ei ole oikeutettu suorittamaan korjaus- tai muutostöitä huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa. Osakas tarvitsee muutostöitä varten luvan taloyhtiöltä. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus aina ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoon kohdistuvan välittömän vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi. Vuokralaisella on myös velvollisuus viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai siinä havaitusta puutteellisuudesta.

<p data-block-key="8dl5c">Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittaa korjaus- tai muutostöitä huoneistossa.</p>
Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittaa korjaus- tai muutostöitä huoneistossa.

Vuokratun asunnon kunnon ja käytettävyyden velvollisuudet ja oikeudet

Vuokranantajalla on oikeus tehdä huoneistossa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Sellaiset korjaustyöt, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa, voidaan suorittaa ilmoittamalla siitä 14 vuorokautta etukäteen vuokralaiselle.

Muut korjaus- ja muutostyöt tulee ilmoittaa vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista vuokralaiselle ja vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksessa oikeus purkaa vuokrasopimus.

Jos vuokranantaja on vastaanottanut korjauskehotuksen, tulee hänen viipymättä tai erikseen sovitussa ajassa ryhdyttävä korjaamaan mainittua ongelmaa.

Huomio

Huomio

Huomioitavaa vuokra-asunnon kunnosta ja käytettävyydestä

Vuokralaisella on oikeus saada vuokrasta kohtuullinen alennus siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää ja ajalta, jolloin se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Vuokrahuoneiston hoito ja normaali kuluminen

Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Hän ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, mutta on kylläkin vastuussa tahallaan, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta huoneistolle tai hänen käytettävissä oleville yhteisille tiloille tai laitteille.

Normaalia kulumista ovat muun muassa lattian ja seinäpintojen kuluminen ja seinille on lupa kiinnittää esimerkiksi tauluja ja hyllyjä. Kulumisessa on otettava huomioon myös kauanko asukas on asunut vuokralla ja onko kyseessä lapsiperhe tai yksinäinen opiskelija. Mitä enemmän asukkaita huoneistossa on ollut vuokralla, sen enemmän tulee vuokranantajan hyväksyä asunnon kulumista.

Vuokrasopimusta solmittaessa on hyvä sopia jo ennalta, missä kunnossa vuokrahuoneisto halutaan olevan kun se luovutetaan takaisin vuokrasuhteen päättyessä. Myös loppusiivous ja sen taso kannattaa sopia vuokrasuhteen päättymisen lähestyessä.

Huomio

Huomio

Tärkeitä seikkoja huomioitavaksi:

  • Osakkaan tulee ilmoittaan huoneiston muutostöistä/remontista kirjallisesti taloyhtiölle ennen töiden aloitusta ja saada niihin lupa.
  • Ennen vuotta 1994 valmistuneissa on ennen remontin aloitusta varmistettava, sisältävätkö remontin yhteydessä purettavat rakennusmateriaalit asbestia. Osakas vastaa siitä, että tarvittava asbestikartoitus tehdään. Jos purettavassa materiaalissa ilmenee asbestia, on työ teetettävä asbestipurkutyönä, purkutyötä ei milloinkaan tule suorittaa itse. Voit varmistaa, että käyttämälläsi purkutyöntekijällä on asbestipurkutyölupa.
  • Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan muutostöitä ja nimetä muutostöille valvoja.
  • Kaikki dokumentit, kuten muutostyöilmoitus yhtiölle, yhtiön vastaus ja muut asiapaperit on syytä säilyttää hyvin.

Omistatko sinä huoneiston, jonka harkitset laittavasi vuokralle?

Lukuvinkki!

Tässä hieman luettavaa aiheeseen liittyen:

Osakas
asuminen
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Yhtiökokous - onko sillä merkitystä?
Yhtiökokouksella on merkitystä taloyhtiön kaikille asukkaille. Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan. Yhtiökokouksessa päätetään muista asioista paitsi sellaisista, jotka päättää ainoastaan hallitus, esimerkiksi isännöitsijän valinta tai varoituksen antaminen asukkaalle. Yhtiökokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.Viikon kysymys: Mikä on noudatettava yhtiökokouksen kutsuaika?
toinen ojentaa toiselle talon avaimet
Onko kyseessä jälleenvuokraus vai alivuokralainen?
Jälleenvuokrasuhde on kyseessä, kun vuokranantajalta huoneiston vuokrannut vuokralainen (ensivuokralainen) vuokraa edelleen huoneiston yhdelle tai useammalle omalle vuokralaiselleen (jälleenvuokralainen).Jälleenvuokrasuhde perustuu joko huoneiston vuokrasopimukseen tai vuokranantajan erikseen antamaan lupaan. Ensivuokralaisen on ilmoitettava jälleenvuokralaiselle ensivuokrasopimuksen ehdot sekä vuokranantajalleen jälleenvuokrasuhde sekä jälleenvuokralainen.Pääsääntöisesti jälleenvuokrasuhde päättyy samalla hetkellä kuin ensivuokrasuhde.Osapuolille on myös ilmoitettava vuokrasuhteiden purkamiset ja irtisanomiset. Mikäli ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, on myös vuokranantajalla oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, paitsi milloin kyse on jälleenvuokralaisen vuokranmaksun laiminlyönnistä.Vuokranantajan täytyy irtisanoa vuokrasuhde sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle. Molemmilla on oikeus vaatia irtisanomista tehottomaksi.
202210_79672.jpg
Vuokra-asunnon vakuutukset
Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat nykyään vakuutusta myös vuokranantajalle. Tuttua on se, että vuokralaiselta velvoitetaan kotivakuutuksen hankkimista. Toisinaan käykin niin, että asunto-osakehuoneistossa sattunutta vahinkoasiaa käsitellään kolmessa eri vakuutuksessa: kiinteistövakuutus (taloyhtiön vakuutus), asukkaan kotivakuutus ja vuokranantajan vakuutus huoneistolle.Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia esimerkkitapauksia yleisellä tasolla. Todellisen vahingon sattuessa oma vakuutusyhtiösi kertoo, miten asiassa toimitaan ja vahinkoasia hoidetaan.
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
ovi jossa on koodiavaus on hieman raollaan ja ovesta näkyy kokoushuone
Laita tyhjät tilat tuottamaan kotimaisen varausjärjestelmän avulla
Kaupunkien ja kuntien kiinteistökannat ovat monesti täynnä tiloja, jotka jäävät käyttämättömiksi tai hyödyntämättömiksi. Tyhjien tilojen potentiaali on suuri, mutta niiden hyödyntäminen on usein haasteellista. Varsinkin lyhytaikainen tilojen varaaminen mielletään liian suureksi riskiksi tai turhankin vaikeaksi.Tähän haasteeseen tarjoaa ratkaisun kotimainen toimija, Seniortek, jonka kulunvalvonta- ja varaussysteemi avaa uusia mahdollisuuksia tilojen uudelleenkäyttöön ja tuottavuuden lisäämiseen.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton