Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

pkj9r7ch

Taloyhtiö, huoneiston omistajan vaihdos, maksut todellisten kulutusten mukaan?

Hei, taloyhtiössä maksetaan hoitovastiketta, ja lisäksi eikseen veden ja lämmön osalta ennakkomaksuja. Tasaus tehdään vuosittain todellisen kulutuksen mukaan. Yleensä on huoneiston omistajan vaihtuessa kesken vuoden tehty kulutetun veden ja lämmön mukaan tasoituslasku, jonka mukaan on vanha omistaja maksanut todellisten kulutusten mukaiset kustannukset omistuksen/hallinnan siirtopäivään asti. Nyt on tapaus jossa omistajanvaihdos tapahtui 31.3.25, ja jossa vanha omistaja ei halua maksaa todellisten kulutusten mukaisesesti 31.3.25 asti (kyseessä vuoden kylmimmät kuukaudet, jolloin lämmön kulutus on suuri), vaan suostuu maksamaan vain ennakkomaksun suuruiset maksut. Voiko taloyhtiö edellyttää että vanha omistaja maksaa todellisten kulutusten mukaiset maksut?

17.5.2025 klo 12:54

0/3000

Kirjoita tähän...

0 / 3000 merkkiä

0/3000

Kirjoita tähän...

0 / 3000 merkkiä

Tämä on asiantuntijan vastaus.

Kyllä voi.

Ostajan ja myyjän, eli vanhan ja uuden omistajan kesken vastuut huoneiston maksuista lienee määritelty ja sovittu kauppakirjassa tarkemmin.

Osakkaan ja taloyhtiön välisestä vastuusta puolestaan lienee määrätty yhtiöjärjestyksessä ja ainakin siitä on säädetty asunto-osakeyhtiölaissa.

Asunto-osakeyhtiölain 3 luvun 7 §:n mukaan asunnon uusi omistaja on edellisen omistajan kanssa vastuussa tämän laiminlyömästä yhtiövastikkeesta. Uusi omistaja on vastuussa myös sellaisista maksamatta olevista käyttökorvausmaksuista, jotka on yhtiöjärjestyksen määräysten perusteella rinnastettu yhtiövastikkeeseen. Uusi omistaja voi siis joutua lopulta maksamaan myös aiemman osakkaan maksamatta jättämiä maksuja ja vastikkeita.

Uuden osakkeenomistajan vastuun enimmäismäärä on yhtä suuri kuin yhtiövastikkeen yhteenlaskettu määrä siltä kuukaudelta, jona omistusoikeus siirtyi, ja sitä välittömästi edeltävältä viideltä kuukaudelta. Uusi osakkeenomistaja voi siis olla vastuussa vastikerästeistä enintään kuuden kuukauden ajalta. Vastuu aiemman osakkaan vastikerästeistä mahdollistaa sen, että uuteen osakkaaseen eli ostajaan voidaan kohdistaa uhka huoneiston hallintaanotosta, jos vastikerästejä ei makseta. 

En tiedä, mitä kauppakirjassa on sovittu maksujen jakautumisesta ostajan ja myyjän kesken, mutta taloyhtiö voi periä vastikkeet edelliseltä osakkeenomistajalta ja siis myös uudelta osakkeenomistajalta.

Uudella osakkeenomistajalla saattaa toki olla kauppakirjan ehtojen perusteella oikeus saada sitten myyjältä hinnanalennusta tai vahingonkorvausta kaupan ehtojen rikkomisen, eli sopimusrikkomuksen perusteella, jos vanha osakkeenomistaja ei maksa vaadittuja vastikkeita ja uusi omistaja joutuu ne maksamaan.

Jurinet logo

Markus Talvio

Toimitusjohtaja, OTM

LL luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

CEO, Partner, Attorney At Law

https://www.jurinet.fi/markus

10.6.2025 klo 11:11