• Etusivu
  • Ajankohtaista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen käännekohdassa – Mitä syksyn 2024 barometri paljastaa?

Lue Kiinteistöliiton barometrin tulokset

Sari Nieminen
Julkaistu 05.11.2024
Korjausrakentamisbarometri 2024_SYKSY (1)-15

Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

(Tiedote: Kiinteistöliitto 5.11.2024)...

Kiinteistöliiton syksyn 2024 Korjausrakentamisbarometri tarjoaa ajantasaisen käsityksen taloyhtiöiden korjausrakentamisen suuntaviivoista ja ratkaisuista. Barometri toteutetaan kahdesti vuodessa, ja syksyn kyselyyn saatiin 4074 vastausta, joista suurin osa tuli hallituksen jäseniltä. Tämä laaja vastaajajoukko antaa kattavan kuvan taloyhtiöiden korjausrakentamisen nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Korjausrakentamisen käännepiste

Korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta voidaan ponnistaa uuteen nousuun. Barometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Kasvuvirettä on erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä Pohjois- ja Länsi-Suomessa. Tämä viittaa siihen, että korjausrakentaminen on elpymässä ja taloyhtiöt ovat valmiita investoimaan kiinteistöjensä kunnostamiseen.

– Korkojen tuntuva lasku ja rakennuskustannusten hienoinen lasku sekä korjauspalveluiden parantunut saatavuus tukevat korjausrakentamisen kasvuodotuksia. Sen sijaan Suomen talouden tahmea kehitys, työmarkkinoiden heikko kehitys ja yleinen epävarmuus hillitsevät korjausrakentamisenkin kasvun käynnistymistä, arvioi barometrin tuloksia Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

<p data-block-key="2qxph">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

Korjaushankkeet ja odotukset vuodelle 2025

Korjaushankkeiden määrä on pysynyt edellisvuoden tasolla, ja 35 prosentilla taloyhtiöistä oli hanke menossa tai juuri päättynyt. Vuodelle 2025 odotetaan hieman parempia näkymiä, vaikka odotukset ovat edelleen varovaisia.

Korkojen ja rakennuskustannusten lasku sekä parantunut korjauspalveluiden saatavuus tukevat kasvua, mutta talouden ja työmarkkinoiden epävarmuus hillitsevät sitä. Tämä tarkoittaa, että vaikka taloyhtiöt ovat valmiita investoimaan, ne tekevät sen varovaisesti ja harkiten.

<p data-block-key="2qxph">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

Putkistokorjaukset ja lämmitysjärjestelmät etusijalla

Vuonna 2024 kerrostaloissa yleisimpiä korjaushankkeita ovat vesi- ja viemärijärjestelmät, vesikatot, julkisivut ja lämmitysjärjestelmät. Rivitaloissa putkistot ja vesikatot ovat kärjessä.

– Lämmitysjärjestelmiin kohdistuvia hankkeita on taloyhtiöissä edelleen paljon, ja yksi merkittävä syy taustalla on se, että kaukolämpö on kallistunut suuresti viimeisen kahden vuoden aikana monessa kaupungissa, toteaa Jukka Kero.

Sähköautojen latauspisteet ovat alkavallakin viisivuotiskaudella selkeästi yleisin kerrostaloyhtiön ylläpito- tai korjaushanke, noin 32 prosentin osuudella kaikista vastaajista. Rivitaloyhtiöissäkin sähköautojen latauspaikat ovat edelleen kärjessä, 31 prosentin osuudella kaikista vastaajista.

Tämä osoittaa, että taloyhtiöt ovat tietoisia energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen merkityksestä ja ovat valmiita investoimaan näihin alueisiin.

<p data-block-key="gh68o">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.
<p data-block-key="eyxh6">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.
<p data-block-key="gh68o">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.
<p data-block-key="eyxh6">Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.</p>
Kuva: Kiinteistöliitto, korjausrakentamisbarometri 2024.

Rahoituksen saatavuus ja lainaehtojen kehitys

Taloyhtiöiden korjauslainojen saaminen on pysynyt lähellä aiempien barometrien tasoa. Lainaehtojen odotukset ovat kuitenkin parantuneet merkittävästi, ja vain 25 prosenttia vastaajista odottaa heikentyviä ehtoja.

Korkosuojauksia on otettu käyttöön enemmän, ja pankkilainaa on hankkeiden rahoitukseen ottanut tai ottamassa 53 prosenttia vastaajista. Tämä viittaa siihen, että taloyhtiöt ovat löytäneet keinoja rahoittaa korjaushankkeitaan ja ovat valmiita investoimaan kiinteistöjensä kunnostamiseen.

– Taloyhtiöiden vastuuhenkilöiden arviot lainaehtojen muutoksesta kohti parempaa heijastellevat voimakkaasti korkotason ripeää laskemista viimeisen vuoden aikana. On kuitenkin myös muistettava se, että taloyhtiöiden korjausrakentaminen on ollut parin vuoden ajan 2020-luvun alkua vähäisempää, samalla kun aiempi lainakanta on voinut huveta, lainanoton edellytykset korjauksia valmistelleilla taloyhtiöillä ovat monesti selvästi parantuneet, arvioi rahoitustilannetta Jukka Kero.

Korjausrakentamisen barometri 2024

Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri tarjoaa arvokasta tietoa taloyhtiöiden korjausrakentamisen tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Vaikka haasteita on, positiiviset merkit antavat toivoa korjausrakentamisen kasvulle tulevina vuosina. Taloyhtiöt ovat valmiita investoimaan kiinteistöjensä kunnostamiseen, ja rahoituksen saatavuus on parantunut. Tämä luo hyvät edellytykset korjausrakentamisen kasvulle ja taloyhtiöiden kiinteistöjen arvon säilymiselle.

Info

Info

Tärkeimmät luvut:

  • Vastaajat: 4074 vastausta, joista 3833 hallituksen jäseniä, 132 isännöitsijöitä ja 109 muita taloyhtiövastaajia.
  • Korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus: 29 %.
  • Korjaushankkeiden määrä: 35 % taloyhtiöistä hanke menossa tai juuri päättynyt.
  • Vuoden 2025 odotukset: 28 % odottaa kasvavaa korjaamista, 29 % odottaa supistumista.
  • Yleisimmät korjaushankkeet kerrostaloissa: Vesi- ja viemärijärjestelmät, vesikatot, julkisivut ja lämmitysjärjestelmät.
  • Yleisimmät korjaushankkeet rivitaloissa: Putkistot, vesikatot, piharakenteet ja sähköautojen latausjärjestelmät.
  • Rahoituksen saatavuus: 53 % taloyhtiöistä ottanut tai ottamassa pankkilainaa.
  • Lainaehtojen odotukset: 25 % odottaa heikentyviä ehtoja, 29 % odottaa parantuvia ehtoja.

Lähde: Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri, syksy 2024

Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton