• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kuka valvoo taloyhtiösi lumikuormaa katolla?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.12.2024
20212_68682.jpg

Lumikuormat ovat muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän ja myös suuren huolenaiheen. Lumipeite tuo eittämättä mieleen runsaslumisina talvina tapahtuneet ikävät kattolumiturmat. Käräjäoikeuden päätökset ovat aiheuttaneet epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta on huolehdittava. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!

Kiinteistöjen huoltosopimuksissa on kirjavuutta

Kattojen lumi- ja jäätilanteen valvonnasta on sovittu vaihtelevasti. On kuitenkin huomattava, että kiinteistönhallinnassa on kyse eri osapuolten jatkuvasta yhteistyöstä ja vastuu on tavalla tai toisella viime kädessä aina kiinteistön omistajalla.

Sopimuksia ei myöskään voi muuttaa yksipuolisesti. Mikäli valvonnan velvoitteet laajenevat merkittävästi, aiheutuu tästä myös paineita hinnan korotuksiin. On siis syytä ottaa yhteistyökumppanit pöydän ääreen ja sopia ennen kuin on myöhäistä.

Riittääkö tarkkailu maasta?

Käräjäoikeus katsoi, ettei pelkästään katutasosta suoritettu kattolumien tarkkailu täyttänyt riittävää huolellisuusvelvoitetta. Käräjäoikeuden tuomion perusteella ei voida vielä tehdä kattavia johtopäätöksiä kiinteistönomistajan vastuun laajuudesta.

Käräjäoikeuden linjaus ei ratkaise myöskään huoltoliikkeen vastuun laajuutta. Linjauksessa on laajennettu huoltoyhtiölle kuuluvia velvoitteita ja vastuita siitä, mitä kahden sopijapuolen kesken on sopimuksen tarkan sanamuodon perusteella sovittu.

Vastuu turvallisuudesta on omistajalla, mutta velvoite voidaan siirtää sopimuksella

Lain mukaan kiinteistön turvallisuus on kiinteistönomistajan vastuulla, mutta kiinteistönomistajalle kuuluva turvallisuusvelvoitteen täyttäminen voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyrityksen tehtäväksi. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi asetettuja puomeja saa siirtää.

Ympärivuorokautinen kattolumitilanteen valvonta on käytännössä mahdotonta. Siksi riittävä valvonta järjestäetään ja suoritetaan kohtuullisin toimenpitein ja kustannuksin.

Käräjäoikeuden vaatima velvoite tarkkailla lumitilannetta katolta, jos se ei kadulta onnistu, muodostaa myös valtavan turvallisuusriskin. Katolle ei saa mennä kuin sellainen henkilö, joka hallitsee työturvallisuusmääräykset ja jolla on käytössään tarvittavat turvavälineet. Kattohuolto on siis syytä ulkoistaa ammattilaiselle.

Huomio

Huomio

Lue lisää aiheesta:

Lähteet:
www.rakli.fi
www.tyosuojelu.fi

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikoittain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Kerrostaloja Porin keskustassa
Päätoimittajan kynästä: Sijainti, sijainti, sijainti?
Onko tämä vanha hokema edelleen tärkein asunnon arvoa määrittävä tekijä? Entä, jos asuntosi ei ole pitäjän huippualueilla? Mitä on tehtävissä? Vai onko mitään?
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät
Oletko kiinnostunut taloyhtiösi toiminnasta ja haluat tietää enemmän puheenjohtajan roolista? Taloyhtiön puheenjohtaja on keskeinen henkilö yhtiön johtamisessa. Mutta mitä tehtäviä puheenjohtajalla oikein on, ja millaisia ominaisuuksia hyvältä puheenjohtajalta odotetaan?
kolme kerrostaloa talvisen kadun varrella. lunta on aurattu talojen seinustalle todella paljon
Taloyhtiöt voivat tänä talvena saada jopa sakkoja lumitöidensä laiminlyömisestä
Rakennusvirasto ja Helsingin Poliisilaitos ovat sopineet uuden yhteisen toimintamallin, jolla tehostetaan kiinteistölle kuuluvan talvikunnossapitovelvoitteen toteutumista. Jos kiinteistö laiminlyö velvoitetta, laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkorangaistus.Aiempien talvikausien kokemukset ovat osoittaneet, että kiinteistön velvoitteita ei ole aina noudatettu. Tähän on vaikuttanut tietämättömyys, poikkeukselliset sääolosuhteet ja joskus myös tontinomistajan piittaamattomuus"Aikaisemmin kaupunki oli laiminlyöntien edessä melko hampaaton, mitä jotkut kiinteistöt käyttivät hyväkseen. Nyt tilanne muuttuu. Uskon, että muutos näkyy muun muassa paremmin hoidettuina jalkakäytävinä", sanoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala rakennusvirastosta.Helsingissä kiinteistöille kuuluvan katujen kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteen valvontavastuu siirtyi rakennusvalvontavirastolta rakennusvirastolle 1.1.2012.
20234_81521.jpg
Saavatko sijoittajat päättää taloyhtiön asioista?
Taloyhtiö aikoo poistaa osakkaiden 45 prosentin käyttöasteella olevan kylmäkellarin, jota useiden eri sijoittajien vuokralaiset eivät käytä. Yhtiöjärjestyksessä (vuodelta 1982) ei ole lainkaan mainintaa kylmäkellarista eikä häkkikomeroista osakkaan tai yhtiön hallintaan kuuluvina. Sekä kylmäkellari että häkkivarastot ovat olleet rakennuksessa jo alusta alkaen, samalla ovinumerolla kuin asunto. Kylmäkellarin jäähdytyskoneet (2x 1375W) on uusittu 2010 ja ne ovat hyvässä kunnossa.Voivatko muualla asuvat asuntosijoittajat, jotka eivät kylmäkellaria käytä, myös äänestää ja päättää sen poistamisesta? Pystyykö asukaskyselyn jälkeen taloyhtiön hallitus vain tiedottamalla lopettamaan kylmäkellarin käytön korkean sähkönhinnan takia?Voivatko asuntosijoittajat äänestää saunamaksun korotuksesta, vaikka yhtiössä asuvat osakkaat ja käyttäjät maksavat maksun erikseen?
Taloyhtiön hallitustyöskentely ei kiinnosta kaikkia ikäluokkia
Miksi nuoret eivät innostu hallitustyöskentelystä?
Paikka taloyhtiön hallituksessa on mahdollisuus päästä vaikuttamaan oman taloyhtiön asioihin. Kovin kiinnostaviksi hallituspaikkoja ei nuoremman ikäpolven keskuudessa kuitenkaan koeta. Onhan kyse ilmaisesta työnteosta yhteisen hyvän eteen, josta harvoin maksetaan edes kokouspalkkiota.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton