• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kuka valvoo taloyhtiösi lumikuormaa katolla?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.12.2024
20212_68682.jpg

Lumikuormat ovat muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän ja myös suuren huolenaiheen. Lumipeite tuo eittämättä mieleen runsaslumisina talvina tapahtuneet ikävät kattolumiturmat. Käräjäoikeuden päätökset ovat aiheuttaneet epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta on huolehdittava. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!

Kiinteistöjen huoltosopimuksissa on kirjavuutta

Kattojen lumi- ja jäätilanteen valvonnasta on sovittu vaihtelevasti. On kuitenkin huomattava, että kiinteistönhallinnassa on kyse eri osapuolten jatkuvasta yhteistyöstä ja vastuu on tavalla tai toisella viime kädessä aina kiinteistön omistajalla.

Sopimuksia ei myöskään voi muuttaa yksipuolisesti. Mikäli valvonnan velvoitteet laajenevat merkittävästi, aiheutuu tästä myös paineita hinnan korotuksiin. On siis syytä ottaa yhteistyökumppanit pöydän ääreen ja sopia ennen kuin on myöhäistä.

Riittääkö tarkkailu maasta?

Käräjäoikeus katsoi, ettei pelkästään katutasosta suoritettu kattolumien tarkkailu täyttänyt riittävää huolellisuusvelvoitetta. Käräjäoikeuden tuomion perusteella ei voida vielä tehdä kattavia johtopäätöksiä kiinteistönomistajan vastuun laajuudesta.

Käräjäoikeuden linjaus ei ratkaise myöskään huoltoliikkeen vastuun laajuutta. Linjauksessa on laajennettu huoltoyhtiölle kuuluvia velvoitteita ja vastuita siitä, mitä kahden sopijapuolen kesken on sopimuksen tarkan sanamuodon perusteella sovittu.

Vastuu turvallisuudesta on omistajalla, mutta velvoite voidaan siirtää sopimuksella

Lain mukaan kiinteistön turvallisuus on kiinteistönomistajan vastuulla, mutta kiinteistönomistajalle kuuluva turvallisuusvelvoitteen täyttäminen voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyrityksen tehtäväksi. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi asetettuja puomeja saa siirtää.

Ympärivuorokautinen kattolumitilanteen valvonta on käytännössä mahdotonta. Siksi riittävä valvonta järjestäetään ja suoritetaan kohtuullisin toimenpitein ja kustannuksin.

Käräjäoikeuden vaatima velvoite tarkkailla lumitilannetta katolta, jos se ei kadulta onnistu, muodostaa myös valtavan turvallisuusriskin. Katolle ei saa mennä kuin sellainen henkilö, joka hallitsee työturvallisuusmääräykset ja jolla on käytössään tarvittavat turvavälineet. Kattohuolto on siis syytä ulkoistaa ammattilaiselle.

Huomio

Huomio

Lue lisää aiheesta:

Lähteet:
www.rakli.fi
www.tyosuojelu.fi

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikoittain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Nainen istuu kerrostalon portailla kannettava tietokone sylissä ja katsoo ylöspäin kuvaajaan. Taustalla ikkunasta näkyy ulos
Tilaa Omataloyhtiö.fi-uutiskirje
Kaipaatko apua taloyhtiöasioiden ymmärtämiseen?
Amrak saneerauskohde
Lisäkerrosten rakentaminen mahdollisti laajempia korjaustöitä
Rakennuksen elinkaareen kuuluu väistämättä tiettyjä korjaushankkeita, joilla ylläpidetään kiinteistöä hyvässä kunnossa. Siihen milloin korjaukset tulevat ajankohtaisiksi vaikuttavat talon rakenneratkaisut, materiaalit sekä rakennuspaikka ja ympäristö. Kun kalliita korjaustarpeita osuu lyhyelle aikavälille, voidaan kompensaatiota rahoitukseen hakea lisärakentamisen kautta.
kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät
Oletko kiinnostunut taloyhtiösi toiminnasta ja haluat tietää enemmän puheenjohtajan roolista? Taloyhtiön puheenjohtaja on keskeinen henkilö yhtiön johtamisessa. Mutta mitä tehtäviä puheenjohtajalla oikein on, ja millaisia ominaisuuksia hyvältä puheenjohtajalta odotetaan?
20227_79032.jpg
Painajainen naapurissa?
Rivitalossa naapuri opettelee soittamista aamusta iltaan, jurputtaa muille kaikista mahdollisista asioista ja vaikeuttaa muutenkin päätöksentekoa pienessä taloyhtiössä. Lisäksi hän maksaa vastikkeet myöhässä, mikä vaikeuttaa yhtiön asioiden hoitoa. Naapuri vastustaa periaatteessa kaikkea.Kerrostalossa yläkerran naapuri käy öisin suihkussa, lapsi itkee kaikki yöt, ja muutenkin asunnossa tömistellään puukengät jalassa. Melua, häiritsevää elämistä ja kiusantekoa. Uhkailua ja pahimmillaan perättömiä rikosilmoituksia naapureista puolin ja toisin. Pahoinpitely, kunnianloukkaus, vainoamista…
20225_78019.jpg
Voiko lipun nostaa salkoon joka päivä? Kyllä voi!
Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?
20233_80997.jpg
Ehkäise kiinteistö­vahinkoja ja säästä vakuutus­maksuissa
1,7 litraa minuutissa ja 1000 euroa kuukaudessa – huomaamatta jääneen vesivuodon hintalappu on suuri sekä taloyhtiölle että ympäristölle. Nykyteknologiaa hyödyntävä vedenseurantapalvelu säästää taloyhtiöiden aikaa ja rahaa vaihtamalla vuotojen manuaalisen etsimisen automaattisiin hälytyksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton