• Etusivu
  • Isännöitsijä

Mihin isännöintisopimuksen sisältö perustuu?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.09.2024
20226_78700.jpg

Oletko joskus pettynyt isännöitsijän palvelun tasoon? Tiedätkö, mitä taloyhtiönne ja isännöitsijän väliseen sopimukseen sisältyy? Moni vastaa ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Toisen kysymyksen osalta vastaukset ovat usein vain hallituksen tiedossa ja muut osakkaat sekä asukkaat ovat arvailujen varassa.

Isännöintialalla ei ole olemassa standardimallia siitä, mitä isännöintipalveluun tulee kuulua ja mitä ei. Monesti oletetaan, että sisältö pohjautuu sellaisenaan asunto-osakeyhtiölakiin tai johonkin muuhun lakiin. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

"Yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua."
Asunto-osakeyhtiölaki

Asunto-osakeyhtiölaissa on olemassa lakisääteisiä tehtäviä, joita hallitus voi sopimuksen pohjalta siirtää isännöitsijän hoidettavaksi, mutta isännöitsijän tehtävistä siellä mainitaan hyvin ympäripyöreästi. Se jää lähinnä ohjauksen tasolle.

Info

Info

  • Lähes kolme miljoonaa suomalaista asuu asunto-osakeyhtiöiden omistamissa kerros- tai rivitaloissa.
  • Taloyhtiöt ostavat Isännöintiliiton mukaan palveluita ja korjauksia vuosittain noin 11 miljardilla eurolla.
  • Useimmiten taloyhtiön ostoista vastaa isännöitsijä.
  • Isännöitsijän tehtävä on vaalia taloyhtiöiden osakkaiden etuja.

(Lähde: YLE MOT 25.10.2021)

Mitä isännöitsijän tehtäviin kuuluu?

Asunto-osakeyhtiölaista löytyy kuitenkin vähän tarkempi kuvaus isännöitsijän tehtävistä:

  • Isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.
  • Isännöitsijä vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Isännöitsijän on annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi.
  • Isännöitsijä saa ryhtyä 2 §:n 2 momentissa tarkoitettuihin toimiin vain hallituksen valtuutuksen perusteella tai jos hallituksen päätöstä ei voida odottaa aiheuttamatta yhtiön toiminnalle olennaista haittaa. Viimeksi mainitussa tapauksessa hallitukselle on mahdollisimman pian annettava tieto toimista.

Toisin sanoen isännöitsijä hoitaa yhtiön päivittäistä hallintoa ja taloutta sekä huolehtii siitä, että kiinteistö ja rakennus tulee hoidettua asianmukaisesti.

Isännöintisopimuksen tehtäväluettelo

Jos haluaa yksityiskohtaisemman kuvauksen isännöitsijän tehtäväkentästä, se löytyy isännöintisopimuksen liitteenä olevasta tehtäväluettelosta. Tehtäväluettelossa on yleensä määritelty yksityiskohtaisesti, mitä ylipäätään sopimuksen mukaisesti tehdään ja mikä tehtävistä kuuluu kiinteään kuukausihintaan ja mikä taas laskutetaan erikseen hinnaston tai muun sopimuksen mukaan.

Isännöintisopimuksien sisällöissä on valtavia eroja.

On sopimuksia, joissa kiinteään palkkioon on sisällytetty kaikki mahdollinen. Toisessa ääripäässä ovat sellaiset sopimukset, joissa kiinteään palkkioon ei kuulu juuri mitään, vaan se vaikuttaa enemmän liittymismaksulta ja kaikki varsinainen työ laskutetaan erikseen.

Näiden ääripäiden välille mahtuu myös moninainen kirjo erilaisia sopimusmalleja.

Kun taloyhtiön hallitus pyytää tarjouksia isännöinnistä, pyritään määrittämään, mitä tehtäviä halutaan kiinteän kuukausihinnan piiriin ja mitä taas isännöintiyrityksellä on lupa veloittaa erikseen.

Haastavaksi tilanteen tekee se, että annetuissa tarjouksissa on laaja kirjo erilaisia hinnastoja, eivätkä yleensä vastaa täysin siihen mitä on pyydetty.

Miksi ei voida tehdä sopimusta, joka pitää sisällään kaiken mahdollisen? Se on täysin mahdollista, mutta sellainen sopimus edellyttäisi isännöintiyritykseltä varautumista kyseisiin tarpeisiin. Varautumisesta aiheutuisi kustannuksia, jotka väistämättä siirtyisivät isännöintisopimuksen hintoihin mukaan. Ei siis ole yhtiöiden, eikä isännöintiyrityksien etu pitää turhaan todellista tarvetta laajempaa tarjontaa varan vuoksi tarjolla.

Nykypäivän hektisessä elämänmenossa halutaan usein ulkoistaa kaikki mahdollinen ammattilaisille. Isännöitsijä löytyy siis jo lähes kaikilta isoimmilta taloyhtiöiltä ja pienissäkin se on aina vain tavallisempaa.

Huomio

Huomio

Lue lisää isännöintiaiheesta

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
201112_29044.jpg
Huoneiston hallinta ja sen kunnossapito
Vuokrasopimus määrittää vuokranantajan ja vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet vuokrattuun tilaan liittyen. Tässä artikkelissa käsitellään muun muassa vuokralaisen oikeutta käyttää huoneistoa, vuokranantajan oikeutta tehdä korjauksia sekä osapuolten vastuun huoneiston kunnosta.
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
piirretty kuva jossa naapurit ojentavat ikkunoistaan toisilleen tavaroita ja juttelevat
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
Nainen istuu kerrostalon portailla kannettava tietokone sylissä ja katsoo ylöspäin kuvaajaan. Taustalla ikkunasta näkyy ulos
Olet tilannut Omataloyhtiö.fi-uutiskirjeen onnistuneesti!
Saat ajankohtaista tietoa taloyhtiöiden asioista, vinkkejä ja neuvoja suoraan alan asiantuntijoilta sekä tietoa tulevista tapahtumista ja koulutuksista. Julkaisemme myös jokaisessa uutiskirjeessä juristille jätettyjä super suosittuja kysymyksiä ja vastauksia. Jokavuotisena bonuksena uutiskirjetilaajamme saavat ilmaisen lipun Rakenna & Remontoi -messujen perjantaiseen Taloyhtiöpäivään. Tule mukaan taloyhtiömaailmaan!
rivi kerrostaloja Porissa
Vuokrat nousivat maltillisesti – alueelliset erot korostuvat
Suomen vuokranantajien tiedote 16.1.2025.Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 1,4 % edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien vuosimuutos oli 0,4 %, kun taas muualla Suomessa kasvu oli selvästi nopeampaa, 1,8 %. Alue- ja asuntotyyppikohtaiset erot ovat suuria: esimerkiksi Vantaalla yksiöiden vuokrat laskivat ylitarjonnan vuoksi, ja Porissa ja Joensuussa vuokrat laskivat myös suuremmissa asunnoissa. Sen sijaan vuokrien nousu oli voimakkainta Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Oulussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton