• Etusivu
  • Isännöitsijä

Miten asut kerrostalossa? Ohjeet asukkaille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.04.2015
20131_33580.jpg

Kerrostalossa asuminen on toisaalta helppoa, toisaalta ei. Asiat kuitenkin sujuvat ja naapurisopu säilyy, kun meillä kaikilla asukkailla on yhteiset pelisäännöt - talon järjestyssäännöt. Kun hoidat asuntoasi oikein, sen arvo säilyy ja mukavaahan hoidetussa kodissa on asua.

Suomessa on neljä vuodenaikaa. Asuintalon tekniikka ja rakenteet pitävät huolen siitä, että asunnossa on miellyttävää asustella ympäri vuoden.

Talon lämmityksestä huolehtii talon lämmitysjärjestelmä. Lämpöpatterit lämmittävät asuntosi. Lämpökeskus säätelee lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan. Jokaisessa patterissa on tietenkin vielä lisäksi termostaatti tai säädin, joista säädetään huoneen lämpötila miellyttäväksi. Jos asunnossa on kylmä, ota yhteyttä isännöitsijään.

Asunnon lämpötilan on kuitenkin oltava koko ajan tasainen, huoneessa 20-22°C. Lämpötila ei saa olla alle 18°C tai yli 24°C. Lisäksi huoneilman kosteus on oltava sellainen, että ikkunat eivät höyrysty.

Lämpöpattereita ei saa peittää verhoilla tai kalusteilla. Ne estävät lämpimän ilman virtauksen huoneessa.

Kosteusvauriot vältetään tarkastamalla putket. Vettä ei myöskään saa valua kodinkoneista lattialle. Muovinen suoja-allas on sijoitettava jääkaapin, pakastimen sekä tiskikoneen alle. Allas hankitaan konetta ostaessa ja asennetaan konetta asennettaessa. Astianpesukoneen saa asentaa vain alan ammattilainen tai asennusliike. Koneiden vedenottohanat on laitettava kiinni aina, kun koneita ei käytetä. Koneita ei myöskään saa jättää päälle, kun poistut asunnosta.

Jos vesihanat tai wc-allas vuotavat itsekseen, ne on korjattava. Turha veden valuminen nostaa vesilaskua turhaan ja nopeasti.

Vesihanojen vesi on juomakelpoista. Hanoista pitää tulla sekä kylmää että kuumaa vaettä. Jos kuumaa vettä ei tule, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Lika- ja wc-vedet kulkevat putkia pitkin vedenpuhdistuslaitokselle. Wc-altaaseen ei saa laittaa muuta kuin wc-paperia. Ruokajätteitä sinne ei saa laittaa eikä ruokaöljyä eikä rasvaa. Ne voivat tukkia putken. Viemäreiden hajulukot ja lattiakaivot puhdistetaan siivouksen yhteydessä.

20131_33579.jpg

Jätteet lajitellaan asunnossa eri jäteastioihin ja tyhjennetään niihin kuuluviin jäteastioihin. Lajitteluohjeet löytyvät ainakin roskakatoksesta.

Ikkunoista tulee asuntoon valoa. Kun halutaan tuulettaa, avataan pienet tuuletusikkunat. Tuuletus on tehtävä lyhyesti ja tehokkaasti, etenkin talvella. Ikkunat on suljettava, kun poistutaan asunnosta. Jos sisään sataa vettä, se saattaa turmella ikkunaa, seinää ja lattiaa.

Lämmityspatterit on sijoitettu ikkunoiden alle, sillä lämmin ilma nousee ylöspäin ikkunan eteen vähentäen vedon tunnetta. Ikkunoiden tiivisteet estävät kylmän ilman pääsyn sisälle. Jos ikkunan raoista kuitenkin tuulee kylmää ilmaa tai jos ikkuna huurustuu ja menee jäähän, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Pyykkiä voi pienissä määrin kuivata kylpyhuoneessa. Muissa huoneissa ei saa kuivata, sillä kosteus tiivistyy ikkunoihin ja rakenteisiin. Parvekkeella pyykkiä voi kuivata niin, ettei se näy ulospäin. talon kuivaushuone on paras paikka pyykin kuivatukseen ja pyykkitupa paras paikka pestä pyykit.

20131_33581.jpg

Asunnon saunan ja kylpyhuoneen ovi on pidettävä kiinni, ettei huoneistoon pääse ylimääräistä kosteutta. Höyryt ja kosteus poistuvat poistoilmaventtiilien kautta näistä tiloista. Jos ilmanvaihto ei toimi, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Televisio ja sen kanavat näkyvät talon yhteisantennin tai kaapeliverkon kautta. Lisä- tai lautasantennia ei saa asentaa ilman isännöitsijän lupaa.

Jos asunnossasi tapahtuu vahinko tai jokin menee rikki, ilmoita siitä isännöitsijälle tai huoltomiehelle.

Ilmanvaihto asunnossasi tapahtuu joko koneellisen poistoilmastoinnin tai koneellisen tulo- ja poistoilmastoinnin kautta. Oleellista on, että venttiileitä ei saa peittää tai säätää. Venttiilit puhdistetaan kaksi kertaa vuodessa pyyhkimällä niin, ettei säädöt muutu. Huoltoyhtiöön on oltava yhteydessä, jos poistoventtiilistä tulee raitista ilmaa tai ruuan käryä toisesta asunnosta.

Ruokaa saa valmistaa vain keittiössä! Parvekkeella ei saa grillata, sitä varten on mahdollinen grillikatos talon pihalla. Liesituuletin on kytkettävä päälle ruokaa tehdessä. Liesikuvun rasvasuodatin on pestävä tai vaihdettava uuteen, kun se on likainen. Liesikupu puhdistetaan kolmen kuukauden välein. Kaasulieteen opastaa isännöitsijä.

Pakastin on hyvä sulattaa kerran vuodessa - näin säästetään energiaa.

Keittiöstä on löydyttävä sammutuspeite rasvapalon sammuttamiseen. Rasvapaloa ei sammuteta koskaan vedellä. Myös palovaroitin on löydyttävä jokaista alkavaa 60 m² kohden.

Sinä itse olet tulipalojen ehkäisijä: korjauta huonokuntoiset sähköjohdot ja -laitteet (mm. liesi), älä peitä pattereita, älä kuivata pyykkiä sähkölämmittimellä tai saunan kiukaan päällä, hanki valaisimeen sopiva lamppu, sammuta sähkölaitteet käytön jälkeen, jätä ilmatilaa sähkölaitteiden ympärille (tv, mikro, jääkaappi, pakasti) äläkä peitä niitä ja muistathan, ettei palavia nesteitä säilytetä asunnossa vaan yhteisissä varastoissa.

Jos haluat muuttaa asunnossasi jotain, lupa on kysyttävä isännöitsijältä tai vuokranantajalta. Muutoksiin pitää kysyä lupa, jotta rakennus pysyy turvallisena ja terveellisenä.

Lähde, teksti ja kuvat: Helsingin kaupunki: Asumisopas maahanmuuttajille 2009

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20198_59374.jpg
Uuden aikakauden versio liukuovesta
Väliseinän sisään liukuva Liune on uuden aikakauden versio liukuovesta; siinä on pintaliukuoven perusajatus, mutta paremmalla toteutuksella! Äänet eristyvät jopa paremmin kuin kääntyvää ovea käytettäessä, koko seinäpinta on käytössä, ja ovi liukuu kevyesti ja äänettömästi. Asennus on helppoa ja nopeaa, ja valmiiksi hitsattu teräselementti on takuulla kestävä.
20192_56274.jpg
Milloin taloyhtiön kannattaa tehdä ilmanvaihtoremontti?
Kun taloyhtiössä tehdään hankesuunnitelmaa, isot remontit, kuten linjasaneeraus ja ilmanvaihtoremontti kannattaa yhdistää. Näin asukkaat pääsevät yksillä remonttipölyillä ja säästävät remonttikustannuksissa. Putkiremontin yhteydessä ilmanvaihto voidaan asentaa 10-30% edullisemmin kuin erikseen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
Putkiremontin yhteydessä pattereiden venttilejä vaihdettiin. Patterin putki irtosi ja vettä valui olohuoneen parketille. Remonttifirma ei itse ilmoittanut omistajalle vahingosta, ja kysyttäessä selitykset olivat hyvin epäselkeitä.Paikalla kävi kosteusvaurioita kartoittava firma, jonka laustuntoon jää selkeitä epävarmuustekijöitä mm. siitä onko putki vuotanut jo aiemmin, onko parketin alla vettä jne. Kosteusmittaus tehtiin ainoastaan irronneen putken reiästä ja alapuolisen asunnon katosta. Parketti oli selkeästi turvonnut ko. alueelta. Omistajana pyysin, että parketti aukaistaisiin pieneltä alueelta, jotta mahdollinen parketin alla oleva kosteus voitaisiin kartoittaa.Isännöistijä ja remontinvalvoja kieltäytyvät kokonaan yhteistyöstä, ja näin ollen heidän päätöksellään parketin aukaisu kielletään kartoitusta varten.Kuka on vastuussa, jos asunnossa myöhemmin ilmenee asiaan liittyviä ongelmia?
Vesimittari
Viikon kysymys: Siirtyminen käyttöveden laskutukseen kulutuksen mukaan
Taloyhtiössämme tehtiin kevättalvella käyttövesiremontti, jonka yhteydessä asennettiin lain vaatimat huoneistokohtaiset vesimittarit. Kevään yhtiökokouksessa aiemmin määritelty asukaskohtainen vesimaksu nimettiin tänä vuonna ennakkomaksuksi ja määrä sekä maksuperuste henkilöluvun mukaan pysyivät ennallaan.Kuitenkin lain mukaan mittareiden käyttöönotosta eteenpäin pitää veden kulutus laskuttaa käytön mukaisesti. Riittääkö, että taloyhtiö ensi keväänä laittaa hyvityslaskut tai lisälaskut osakkaille?Kyselin isännöitsijältä milloin osakkaille kerrotaan veden hinta, mutta en saanut vastausta. Eikö hintatiedot pitäisi ilmoittaa osakkaille, ettei tule suuria yllätyksiä sitten tasauslaskun yhteydessä.Tätä vuottahan ei kai saa enää veloittaa muulla kuin kulutusperusteella? 
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Isännöitsijän epäeettinen toiminta? Tulisko hänet erottaa?
Taloyhtiömme on kolmesta luhtitalosta koostuva ja talot on rakennettu vuonna 1984-5. Minä olen aviomieheni kanssa tällä hetkellä taloyhtiömme pitkäaikaisimmat asukkaat. Olemme asuneet tässä asoy:ssä vuodesta 1996. Meillä ei ole huoltoyhtiötä, joten kaikki pihatyöt tehdään ns. talkoilla. Lamppuja ja työvälineitä käydään ostamassa, kun on tarvetta ja lamppujen vaihdot yms. pihan huolto ja kunnossapitotyöt tehdään itse. Kuitti ostetuista tarvikkeista toimitetaan isännöitsijälle, joka maksaa jossain vaiheessa suorituksen tilille.Tilanne on kuitenkin se, että mielestämme (emme ole ainoat) isännöitsijämme on toiminut hyvän isännöintitavan vastaisesti. Voi olla, että olen väärässä.Tässä muutamia esimerkkejä:Ostetut lamput yms.: suoritusta saa odottaa kuukausia. Viimeksi sain pyytää kolmesti ennen kuin kuitin suoritus maksettiin tililleni.Yksi osakas on ilmoittanut isännöitsijälle useamman vuoden lämpöpattereistansa, jotka ei lämmitä pakkasellakaan. Isännöitsijä pyytää asukasta soittamaan naapurille, joka on timpuri. Timpuri pyytää naapuriaan soittamaan putkimiehelle, joka saa ongelman selvitettyä, kun patterin sisäinen vedenkiertosäädin on ollut väärällä asetuksella vuosikaudet.Isännöitsijätodistus on ollut viimeiset kolme kertaa todella pahasti puutteellinen.Asuntoa myytäessä isännöitsijä ei ole kertonut asuntojen ostajaehdokkaalle faktoja asuntojen kylpyhuonetutkimuksista ja -raporteista, jotka on tehty viime syksynä ja tänä keväänä. Kuulemma välittäjällekään ei ole toimitettu raportteja.Viimeisin tapaus on tapahtunut tällä viikolla. Yksi asunto on myynnissä ja isännöitsijä on ilmoittanut eräälle ostajaehdokkaalle, joka sattuu olemaan tuttuni, ettei hän suosittele tätä ostamaan asuntoa. Samaan aikaan isännöitsijä on ilmoittanut välittäjälle, että hänen vaimonsa vanhemmat olisivat kiinnostuneet ostamaan tämän saman asunnon.Tässä vain osa asioista, jotka ovat tulleet tietooni. On varmasti paljon asioita, joista en tiedä.Voiko tällainen isännöitsijä harjoittaa tällaista toimintaa? Ainakin tuo viimeinen tapaus oli mielestäni vastoin eettisiä sääntöjä.Itse olen suorittanut kiinteistösihteerin tutkinnon pari vuotta sitten, joten tiedän jotain isännöintitavoista myös
Kerrostaloja
Viikon kysymys: Autotallien antaminen taloyhtiön omistukseen
Voiko taloyhtiö vaatia autotallien omistajia luovuttamaan itse maksetut autotallit asunto-osakeyhtiölle ilman maksua?Kadulla on seitsemän samanlaista 7-kerroksista taloa, joiden osakkaat saivat rakentaa taloyhtiön vuokratontille autotallit, kuka halusi, mutta tallien piti olla vain Pisari-tuotteen autotalleja. Vuokrasopimusta taloyhtiön kanssa ei ole tehty, mutta kaikki talot ovat saaneet rakennusluvat talleille.Alunperin maksaneet jotain, nyt autotallin voi myydä jollekin toiselle osakkaalle 2000-5000 hinnasta.Ilmaiseksi nyt pitäisi antaa ne taloyhtiölle, joka tekisi niistä osakkeita. Osakkaat maksaisivat yhtiövastiketta taloyhtiölle, kunhan niistä olisi tehty osakkeita. Kuitenkin omistusoikeus pysyisi itsellä. Voiko isännöitsijä näin tehdä? Isännöitsijä esittää, että hallitus esittäisi sen yhtiökokouksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton