• Etusivu
  • Osakas

Miten remontti vaikuttaa kotivakuutukseen taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2022
20223_77586.jpg

Taloyhtiöasujan hyvä huomioida remonttien vaikutus kotivakuutukseen. Kotivakuutus onkin hyvä päivittää ja tarkistaa tehtyjen remonttien jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä tekijät vaikuttavat kotivakuutukseen remonttien osalta.

Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, niin muuttuu myös hintakin. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putki- tai kattoremontti.

Kattoremontti ei kuitenkaan vaikuta kotivakuutuksen määrään, koska rakennuksen pinta-ala ei muutu ja katon ikä tai pintamateriaali eivät ole hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä.

Putkiremontin osalta käyttövesiputkien tai lämmitysputkien uusiminen vaikuttaa kotivakuutukseen, koska putket vaihtuvat luotettavampiin ja näin ollen vakuutusyhtiön riskikin muuttuu.

Taloyhtiöasujan omat remontit ja parannukset

Taloyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö. Osakas voi kuitenkin tehdä asuntoon parannuksia, jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla. Parannuksia voivat olla esimerkiksi keittiön uusiminen tai lattiamateriaalin vaihto.

On hyvä huomioida lisäksi, jos asunnon kiinteää sisustusta, kuten katto- tai seinäpinnotteita, on merkittävästi uusittu tai huonejakoa tai käyttötarkoitusta on muutettu. Kiinteä sisustus on yleensä vakuutettu jollain tietyllä summalla, jota on hyvä tarkistaa riittäväksi muutoksien ja uusimisien jälkeen.

Kotivakuutuksessa taloyhtiöasujan omat asunnon parannukset kannattaa siis huomioida ikään kuin lisänä kodin esineiden vakuutukselle. Näin vahingon sattuessa mittavat kodin remontit tulee kattavasti korvattua, kun kotivakuutuksen enimmäiskorvaussummat on tarkistettu remonttien jälkeen oikealle tasolle.

Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus
Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus

Kunnossapitovastuun vaikutus kotivakuutukseen

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu tavanomaisesta poikkeava osakkaiden kunnossapitovastuu verrattuna tavanomaiseen asunto-osakeyhtiölain mukaiseen ei välttämättä vaikuta laajentavasti kotivakuutuksen korvauspiiriin.

Vakuutusehdoissa on eroja sen suhteen, kuuluvatko yhtiöjärjestyksessä sovitut vastuun laajennukset kiinteän sisustuksen vakuutukseen. Kotivakuutusta päivittäessä on siis hyvä tarkistaa myös kunnossapitovastuun vaikutukset, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen enimmäiskorvausmäärään.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20222_76731.jpg
Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä ja vasta­uksia taloyhtiön yhtiö­kokouksesta
Kysy, vastaamme-palstalle on vuosien varrella jätetty moneen aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Tähän olemme koonneet yhtiökokoukseen liittyviä pulmia ja vastauksia. Jos et löydä sopivaa vastausta, voit itse jättää kysymyksen palstallemme. Linkin löydät sivun lopusta.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Kuka maksaa luvattoman lämmitys­patterien vaihdon?
Taloyhtiön osakas vaihtoi sähköpatterit 4 kpl asuntoonsa ilmoittamatta taloyhtiön hallitukselle työstä. Työn tehnyt urakoitsija lähetti laskun pattereista ja vaihtotyöstä isännöitsijälle, jolloin luvaton työ tuli ilmi. Taloyhtiö kieltäytyi maksamasta laskua koska vaihtoon ei ollut pyydetty hallituksen lupaa. Valvontaa työstä ei siis ollut taloyhtiön puolesta. Osakas maksoi laskun itse.Kyseinen osakas oli itse taloyhtiön toiminnantarkastajana kyseisenä vuonna ja hän vahvisti toiminnantarkastuskertomuksen ja näin ollen myönsi vastuuvapauden vastuuvelvollisille. Kesällä 2020 Osakkaalta tuli perintäkirje laskusta. Selityksessään osakas väitti saaneensa isännöitsijältä suullisen lupauksen patterien vaihtoon. Ei ole saanut.
katukuva helsingistä. kadunvarrella näkyy eri aikakausina rakennettuja betonisia kerrostaloja. Tienviereen on parkkeerattu autoja
Katsaus isännöintialaan 2024: Haasteet ja mahdollisuudet
2020-luvulla isännöintialalla on tapahtunut yli 100 yrityskauppaa, mikä on huomattava määrä ottaen huomioon alan kokonaiskoon, joka on hieman alle 900 yritystä. Tämä kehitys ei rajoitu pelkästään suurten yritysten ostamiin pieniin yrityksiin, vaan myös fuusiot suurten ja keskikokoisten yritysten välillä ovat yleistyneet. Pääomasijoittajat ovat alkaneet vaikuttaa alalla, mikä tuo mukanaan uusia kasvutavoitteita isännöintiyrityksille.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jätä arvostelu ja osallistu arvontaan
OmaTaloyhtiö-lehti on taas julkaistu ja syksyn 2021 numero on saatavilla. Jos et vielä ole lukenut omaasi, tilaa ilmainen lehti tästä.Tilaa lehtiLue digilehti6.12.2021 mennessä vastanneiden kesken on arvottu 5 kpl K-ryhmän lahjakortteja. Arvonta on nyt suoritettu ja voittajille olemme ilmoittaneet henkilökohtaisesti. Muista siis tarkistaa sähköpostisi, jos Omataloyhtiö on lähettänyt sinulle postia. Onnea voittajille!Kiitos etukäteen mielipiteestäsi. Arvostamme sitä suuresti.
Katu, jossa on taloja rivissä
Hometta - tehdäänkö remontti taloyhtiön kustannuksella?
Olemme taloyhtiössämme riidelleet erään asukkaan kanssa homeesta. Hallitus on sitä mieltä, että asukas on vain hankala ja hometta ei ole. Asiaa on pitkitetty ja joitakin pakollisia terveystarkastajan määräämiä remontteja tehty. Pintasivelytesteissä ei hometta löydetty. Viimeisin niitti oli, että terveystarkastaja hajun perusteella käski remontoida koko asunnon. Asunto remontoitiin ja lasku oli taloyhtiölle yli 30 000 €. Isännöitsijän mukaan pientä kasvustoa löytyy aina ja se on ihan normaalia.Miten tällainen on mahdollista, että asukas maksattaa remonttinsa tällä tavalla muilla asukkailla? Onko isännöitsijä ja hallitus toiminut oikein? Miten terveystarkastaja voi vain hajun perusteella määrätä näin suuren remontin? Kuuluuko tällaisen asian hoito isännöitsijän peruslaskutukseen?
20114_25332.jpg
Taloyhtiön tilinpäätöksen
Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin ja osa yhtiökokoukselle kuuluvista taloyhtiön asioista on sellaisia, jotka tulee vuosittain käsitellä varsinaisessa yhtiökokouksessa. Tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus ovat juuri näitä varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviä asioita. Varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä ja usein se ajoittuu keväälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton