• Etusivu
  • Osakas

Uusi energiatodistuksia koskeva laki on hyväksytty - kulutuspohjainen todistus poistuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Eduskunta on 18.12.2012 hyväksynyt uuden energiatodistuksia koskevan lain. Energiatodistus tarvitaan uudisrakentamisen, myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistusluokka on jatkossa ilmoitettava myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Muutokset astuvat voimaan vaiheittain seuraavien viiden vuoden aikana.

Säädösten edellyttämät todistukset on jatkossa tehtävä talokohtaisesti ja joissain tapauksissa talon osille. Energiatodistusten voimassaoloaika on enintään 10 vuotta. Energiatodistuslain asetuksenantovaltuuksien puitteissa säädettävillä asetuksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus lain toimeenpanoon ja toimivuuteen.

Todistuksille pätevöityneet laatijat

Todistuksen laatijalta edellytetään rekisteröityä pätevyyttä. Pätevyyksiä tullee olemaan kahta eri tasoa. Todistuksen laatiminen edellyttää aina sitä, että todistuksen laatija käy tutustumassa kohteeseen. Todistukseen on sisällytettävä suosituksia energiatehokkuuden parantamisen toimenpiteiksi silloin, kun ne ovat toiminnallisesti ja teknisesti mahdollisia sekä kustannustehokkaita.

Energiatehokkuuden ja -kulutuksen määrittely tehdään jatkossa kaavamaiseen laskentaan perustuen. Laskennalliset ostoenergiankulutukset painotetaan energiamuotojen kertoimilla ja summataan sen jälkeen yhteen laskennalliseksi kokonaisenergiankulutukseksi. Kertoimet tullaan määrittelemään valtioneuvoston asetuksella. Energiatehokkuutta kuvataan E-luvulla, joka saadaan jakamalla laskennallinen kokonaisenergiankulutus rakennuksen pinta-alalla. Säädösten edellyttämää energiankulutuksen ja energiatehokkuuden määrittelyä ei siis jatkossa voi tehdä todellisen kulutuksen pohjalta, vaikka myös todelliset kulutusluvut on jatkossakin ilmoitettava todistuksessa aina, kun ne ovat käytettävissä.

Voimaantulolle siirtymäaikoja

Energiatodistuksia, jotka ovat voimassa uuden lain astuessa voimaan, voidaan käyttää aikaisemmassa laissa säädetyn ajan. Osana isännöitsijätodistusta annetut energiatodistukset ovat kuitenkin voimassa vuoden 2014 loppuun. Asuinkerrostalojen osalta ei voimaantulolla ole siirtymäaikaa. Toimisto- ja liikerakennusten osalta energiatodistuksia koskevat velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2014. Hoito-, kokoontumis- ja opetusrakennusten osalta velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2015. Kaikki energiatodistukset tehdään kuitenkin heti lain voimaantulosta alkaen sen mukaisina.

Energiatodistuslaki ei kaikin osin vastaa kiinteistönomistajien tarpeita, vaikka aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta se onkin merkittävästi parempi kuin alkuperäinen keväällä esitelty luonnos. Hyvää on muun muassa se, että olemassa olevien jäähdytettyjen rakennusten osalta vaatimukset ovat muuttuneet tarkoituksenmukaisemmiksi. Tervetullut muutos on myös se, että todistusten laatijoiden pätevyysvaatimuksia porrastetaan kohteiden vaativuuden mukaan. Siirtymäajat ovat myös tarpeen uuden toimintamallin omaksumisen kannalta.

Lähde:RAKLI

Osakas
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20229_79555.jpg
Yhtiövastikkeen korottaminen - miten ja kuinka paljon?
Viimeaikoina on taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistunut ennennäkemätön korotuspaine. Energian hinnannousu vaikuttaa etenkin lämmityskustannuksiin, mutta myös mm. kiinteistönhuollon ja jätehuollon hinnat ovat nousussa. Korkotason nousu taas aiheuttaa paineen nostaa pääomavastiketta. Miten ja kuinka paljon vastiketta voidaan nostaa?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Sisäilmaongelmien selvittely taloyhtiössä?
Ostimme alle vuosi sitten vanhasta kerrostalosta osakkeen, Remontoimme osakkeen ja muutimme asumaan. Nyt olemme kärsineet koko perhe silmä- ja hengitystieoireista. Isännöitsijä on käynyt pintakosteusmittarilla mittailemassa pintoja mutta mitään kosteutta ei löytynyt. Lopulta kommentti oli, että meidän pitää ensin osoittaa, että asunnossa on ongelma ja taloyhtiö osallistuu sitten vasta savottaan esim. korjauttaa vaurioituneet rakenteet.Onko se näin? Joidenkin "tietojen" mukaan taloyhtiön pitäisi tutkia ja ottaa näytteitä asunnosta eikä meidän osakkaiden.
Säästöpossu ja kolikoita
Viikon kysymys: Maksamattomat vastikkeet ja niiden perintä
Vuonna 2017 taloyhtiössä on pidetty viimeinen yhtiökokous. Vuonna 2018 isännöitsijä ilmoitti uudesta korotetusta vastikkeesta, josta ei ollut tehty yhtiökokouksen päätöstä. Mikä vastike on ollut voimassa ?Korotus jätetty huomioimatta ja vastikkeen maksu lopetettu 2020 kokonaan. Huoneisto on ollut 2019–2021 sukulaisen omistuksessa. Isännöitsijäntodistusta ei ole saatu 5 vuoteen pyynnöistä huolimatta.Taloyhtiö ei ole tehnyt missään vaiheessa mitään saamisten perimiseksi. Kuka vastaa maksamattomista vastikkeista ja miltä ajalta?
20223_77557.jpg
Meidän tarinamme: Muutto omakotitalosta kerrostaloon kahdeksankymppisenä
Muutosta kaupunkiin oli puhuttu aina välillä. Sitten joskus, kun voimat eivät enää riittäisi puutarhanhoitoon ja lumenluontiin, olisi aika jättää itse rakennettu omakotitalo ja muuttaa kerrostaloon. Joka kevät puutarha kuitenkin tuntui yhtä rakkaalta, eikä muutto tuntunut ajankohtaiselta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Koira-aitaukset taloyhtiössä
Rivitaloyhtiössämme on 5 huoneistoa, A-E. C ja E asukkaat haluavat rakentaa verkko-aitauksen koirilleen takapihalle, joka rajoittuu metsään. Välissä asuva D asukas haluaisi, että aidan ja metsän väliin jää riittävä kaista, jonka kautta pääsee kulkemaan omalle pihalle. C ja E asukkaat ehdottavat, että aita menisi metsään saakka, ja aitaan laitetaan portit kulkua varten. Voiko D asukas estää tämän, vaikka aitauksen rakentajat (C ja E) saisivat suostumuksen muilta asukkailta (A ja B)? Voiko yhtiökokous äänestää asiasta, ja jos äänestyksessä päädytään ratkaisuun, jota D vastustaa, pitääkö hänen silti se hyväksyä?
aukirevitty huoneisto jossa putket ovat näkyvillä
Näin teet onnistuneen putkiremontin eli linjasaneerauksen taloyhtiössä
Tarve putkiremontille ilmenee yleensä jos jokin vahinko tai ongelma ilmestyy taloyhtiöön. Tästä hallitus saa usein sysäyksen korjausprosessin käynnistämiseen. Miten tällainen suuri linjasaneerausprojekti viedään läpi kunnialla ja mitä kaikkea siihen yleensä liittyy? Siitä kertoo linjasaneerauksen pitkäaikainen ammattilainen arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton