• Etusivu
  • Varusteet

”Valokuitu toimii kuin junan vessa” – ja on taloyhtiön asukkaille pelkkää säästöä

Kaupallinen yhteistyö Lounea
Julkaistu 28.03.2024
Lounea

As Oy Lappeenrannan Kartanonpuiston taloyhtiön puheenjohtaja Kari Lapatto kertoo, että valokuituhanke eteni taloyhtiössä mutkattomasti Lounean asiantuntijoiden kanssa.

Lappeenrantalainen taloyhtiö päätti pähkäilyn jälkeen hankkia valokuidun asukkaille. Hanke eteni asiantuntijoiden avustuksella mutkattomasti ja nyt asukkaat säästävät satasia kuussa.

Lappeenrannan Kartanopuiston taloyhtiön hallitus heräsi valokuidun mahdollisuuteen, kun Lounea alkoi markkinoida kuitua alueella 2022 vuoden alussa. Aluksi osakkaat suhtautuivat valokuituun kielteisesti, koska kaikilla oli oma, toimiva mobiiliyhteys.

– Sitten nuorempi väki alkoi pihaparlamentissa puhumaan, että pitäisikö kuitenkin tulevaisuutta ajatellen ottaa se yhteys. Viidensadan megatavun yhteys saataisiin edullisesti, eikä taloyhtiön kuluihin tulisi juuri lisäkustannuksia, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Lapatto kertoo.

Yhtiökokouksessa äänestettiin valokuidun hankinnasta, ja asiasta oltiin yksimielisiä.

– Hankevaiheessa nähtiin tämä samanlaisena investointina kuin sähköautojen latausmahdollisuus ja maalämpö. Näillä on positiivista vaikutusta asuntojen myyntitilanteessa.

Lounea Valokuitu voitti vertailun

Lapatto kertoo, että Lappeenrannan alueella oli ollut monta toimijaa mainostamassa valokuituyhteyksiä aina siitä asti, kun kaupunki antoi luvan kaivaa valokuitua kaupunkiin.

– Lentolehtisiä tuli postilaatikoihin ihan kiitettävästi. Hintoja vertaillessamme huomasimme, että Lounealla hankintakustannuksia ei ollut lainkaan.

Hän tutki yrityksen taustoja netistä ja tuli siihen tulokseen, että Lounea oli luotettava toimija.

– Otimme yhteyttä Louneaan, ja täytyy kiittää myyntiorganisaation Tanja Tammista, joka piti meidät hienosti ajan tasalla koko prosessin ajan. Hankesuunnittelun alussa Lounean dataverkkosuunnittelija kävi paikan päällä katsomassa, mikä olisi paras reitti tuoda kaapeli laitehuoneeseen.

Sopimus valokuidun hankinnasta tehtiin joulukuussa 2022. Toiveissa oli, että kuitu kaivettaisiin maahan jo vuoden vaihteessa, mutta talvi laittoi kaivuutyöt hetkeksi jäihin. Kesäkuussa 2023 päästiin sitten kaivuuhommiin.

Kari Lapatto kiittelee Louneaa siitä, että kaikki tapahtui juuri siinä aikataulussa kuin oli sovittu. Kaivuu alkoi sovittuna päivänä ja kaikki jäljet asfaltista ja pihanurmikosta paikattiin.

Taloyhtiö ei välttämättä saa kuitunettiään käyttöön heti, kun kaapeli on kaivettu maahan. Koko alueen valokuituyhteys kytketään päälle samalla kertaa, joten yhteyden avaamista voi joutua hetken odottamaan. Lapatto kuitenkin koki muutaman kuukauden odotusajan kohtuulliseksi.

Kun asentajat tulivat avaamaan yhteyden, Lapatto kulki heidän mukanaan yleisavaimen kanssa asunnosta toiseen.

– Asentajat hoitivat homman todella mallikkaasti. He testasivat kaikkien televisiotkin ja varmistivat, että homma toimii.

Mutkattomuutta arkeen, säästöä lompakkoon

Taloyhtiö maksaa valokuidusta, 500 megatavun huoneistokohtaisesta laajakaistapalvelusta ja kaapeli-TV:stä nyt 14,95 euroa per asunto kuukaudessa. Lapatto kertoo tämän olevan suunnilleen sama hinta, jonka taloyhtiö aiemmin maksoi pelkästä kaapeli-tv:stä.

– Taloyhtiön asukkaille valokuitu oli pelkkää säästöä, koska kaikilla oli aiemmin oma mobiili-internetyhteys. Itse maksoin mobiilinetistä 30–40 euroa kuukaudessa. Säästöä tulee aiemmasta liittymästä riippuen satoja euroja vuodessa.

Harkintavaiheessa päätökseen vaikutti suuresti se, että Lounea tarjosi valokuidun rakentamisen ja kytkennän taloyhtiön alueella ilmaiseksi. Aloituskustannuksia ei siis ollut lainkaan. Lisäksi yhteistyö Lounean kanssa sujui niin hienosti, että Lounean järjestämään kaivantoon vedettiin samalla uusi sähkönsyöttö sekä sähköautojen latauskaapelit. Taloyhtiö säästyi siis kaivauskustannuksilta.

Lappeenrannan Kartanopuiston valokuituyhteys on ollut toiminnassa nyt noin kolme kuukautta. Kari Lapatto kertoo, ettei kenelläkään ole ollut pahaa sanottavaa siitä.

– Kaikki ovat olleet tyytyväisiä Lounea Valokuituun. Jos jollain olisi ollut ongelmia, niin varmasti olisin siitä kuullut. Tällä lyhyellä ajalla kuitu on toiminut kuin junan vessa, Lapatto tiivistää.

Lounea
Varusteet
valokuitu
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

S1 Networks Tunna ja Riku
Riku ja Tunna luottavat yritysnettiin: mikä se on?
GimmeYawallet Productions Oy:n omistajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff muistuttavat, että kukaan ei onnistu yksin. Toimiva liiketoiminta vaatii luotettavan kumppanin. "Luotettava yritysnetti on liiketoiminnan elinehto." Lue, miksi he valitsivat yhteistyökumppanikseen S1 Networksin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Korvausvastuut taloyhtiöissä – mitä osakkaan ja hallituksen on hyvä tietää?
Hallituksen jäsenen korvausvastuuAsunto-osakeyhtiölain 24-luku käsittelee vahingonkorvausvastuuta sekä siihen liittyviä menettelytapoja. Luvun 1 §:n mukaan hallituksen jäsen ja isännöitsijä on velvollinen korvamaan vahingon, jonka hän on aiheuttanut yhtiölle rikkomalla tahallisesti tai huolimattomuudesta uuden lain 1-luvun 11 §:ssä säädettyä huolellisuusvelvoitetta. Vahingonkorvausvelvollisuus edellyttää siten tuottamusta, ts. huolimattomuutta tehtäviensä hoidossa tai niiden laiminlyöntiä.Hallituksen jäsen ja isännöitsijä on lisäksi velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän tahallisesti tai tuottamuksesta toimessaan aiheuttaa yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle toimimalla uuden asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen vastaisesti.Hallituksen jäsenen korvausvastuu voi syntyä hyvin erilaisista toimista ja laiminlyönneistä. Eräs esimerkki on seuraava korkeimman oikeuden tuomio:KKO:2007:62 Asunto-osakeyhtiön rakennuksessa asioinut henkilö oli saanut surmansa jäälohkareenpudottua katolta hänen päähänsä. Kiinteistön hoito oli sopimuksella uskottu huoltoyhtiölle. Lumen ja jään poistamista katolta ei kuitenkaan ollut sisällytetty sopimuksessa lueteltuihin huoltoyhtiön tehtäviin. Kun vastuuta ei tältä osin ollut selvästi siirretty huoltoyhtiölle, asunto-osakeyhtiön tuli huolehtia tarvittaessa katon puhdistamisesta. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta, kun turvallisuusvelvoite oli laiminlyöty.Hallituksen vahingonkorvausvastuu on ensisijassa kollektiivivastuuta. Hallitusta käsitellään taloyhtiön orgaanina, jolloin vastuu päätöksistä koskee kaikkia hallituksen jäseniä. Vastuu voi kuitenkin olla myös henkilökohtaista, jos hallituksen jäsenellä on erityistehtäviä hallituksen päätöksen tai sopimuksen nojalla. Vastuuta saattaa lisätä myös jäsenen jotain alaa koskevan erityisasiantuntemus.Hallituksen jäsen voi vapautua korvausvastuusta äänestämällä korvausperusteena olevaa päätöstä vastaan. Eriävä mielipide on syytä kirjauttaa hallituksen pöytäkirjaan.Jos vahingonkorvauksen perusteena on yhtiöjärjestyksen vastainen menettely tai asunto-osakeyhtiölain rikkominen muulla tavoin kuin toimimalla vastoin lain 1-luvussa tarkoitettuja toiminnan keskeisiä periaatteita, on vahingonaiheuttajan näytettävä toimineensa huolellisesti välttyäkseen korvausvastuulta (uusi asunto-osakeyhtiölaki 24-luku 1 §:n 3. mom.). Tässä tapauksessa sovelletaan ns. käännettyä todistustaakkaa.Vahingonkorvausvelvollisuus tarkoittaa, että korvausvelvollisen tulee korvata kaiken aiheuttamansa vahingon. Koska täyden korvauksen periaate saattaa johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen, voidaan korvausta sovitella. Sovittelu on kuitenkin poikkeus pääperiaatteesta, joten sen käyttäminen riippuu kussakin tapauksessa erikseen vallinneista olosuhteista ja tapaukseen muutoin liittyvistä seikoista. Myös vahingonaiheuttajan ja vahinkoa kärsineen asema ja olosuhteet otetaan huomioon.
20163_45886.jpg
Talven tuomat säilytyshaasteet
Cycling snow howTalven tullessa siirrytään usein auton rattiin ja polkupyörät täyttävät pyörävarastot. Lumen ja kylmyyden vuoksi lämmin auto on mukavampi kulkuneuvo. Kuitenkin osalle asukkaista tällä ei ole vaikutusta, sillä he ottavat talviset olosuhteet päivittäisenä haasteena ja valitsevat pyöräilyn kulkutapana. Tähän vaikuttavat mm. ekologisuus sekä hyötyliikunta, joka mahdollistaa paremmat työsuoritukset etenkin sisätöissä.
20227_79035.jpg
Isännöintisopimus ja isännöitsijän vaihto?
Rakentaja on valinnut meidän isännöitsijämme. Olemme usempaan otteeseen pyytäneet nähdä sopimusta, mutta hän ei ole suostunut sitä näyttämään, eikä uutta sopimusta suostu tekemään.Mikä on meidän oikeutemme tässä asiassa? Olemme tyytymättömiä ja luottamus pula on myös. Vastuuvapaudesta sai äänestää myös he itse, jota asia koski eli itse vastuuvapautta itselleen.
Kopiokone
Viikon kysymys: Voiko taloyhtiön hallitus veloittaa pöytäkirjan kopiosta?
Kun haluaa kopion yhtiökokouksen pöytäkirjasta, voiko yhtiön hallitus veloittaa maksun kopion antamisesta?  Isännöitsijät kyllä ottavat maksun ja heillä on hinnoiteltu kyseinen palvelu, mutta riippuu monasti isännöitsijästä, periikö hän maksun.
20232_80759.jpg
Onko osakas vastuussa lainanhoitokuluista?
Taloyhtiössämme aloitetaan kattoremontti tänä keväänä. Isännöitsijä tiedusteli minulta ennakkoon, maksanko osuuteni remontista käteisellä vai tarvitsenko osuuteni kattamiseen taloyhtiön lainaa. Isännöitsijä kertoi, että jos ottaa taloyhtiön lainaa, lainaa tulee ottaa joko koko summa tai puolet siitä. Ilmoitin, että hoidan osuuteni käteisellä (kokonaan säästöillä tai ottamalla jonkin verran omaa lainaa / luottoa omasta pankista).Viime viikolla meillä oli yhtiökokous ja siinä sain kuulla, että koko remonttisummalle (n. 96 000 euroa) otetaan taloyhtiön laina. Vaikka on ilmoittanut maksavansa käteisellä, joutuu jokainen siis maksamaan osuutensa lainan nosto- ym. kuluista. Voiko näin menetellä? Osuuteni remontista on arvion mukaan n.15 000 euroa riippuen muutos-/lisätyötarpeista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton