• Etusivu
  • Isännöitsijä

Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2024
20121_29261.jpg

Vuokranantajan vaihtumisesta on ilmoitettava aina kirjallisesti.

Vuokranantajan vaihtuminen on tilanne, jossa vuokrakohteen omistusoikeus siirtyy uudelle omistajalle. Tämä voi tapahtua useista syistä, kuten vapaaehtoisesti tehtyjen kauppojen, perintöjen tai testamenttien kautta. Vuokranantajan vaihtuminen tuo mukanaan useita velvollisuuksia ja oikeuksia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. On tärkeää, että molemmat osapuolet ovat tietoisia näistä muutoksista ja niiden vaikutuksista vuokrasuhteeseen.

Tämä artikkeli käsittelee vuokranantajan ilmoitusvelvollisuutta, vuokrasopimuksen sitovuutta uudelle omistajalle sekä vuokralaisen oikeuksia ja velvollisuuksia vuokranantajan vaihtuessa.

Vuokranantajan vaihtuminen

Vuokranantajalla on ilmoitusvelvollisuus, mikäli hänen hallintaoikeutensa huoneistoon päättyy.

Pääsääntöisesti, jos vuokranantajan oikeus hallita vuokrakohdetta vuokrakauden aikana siirtyy toiselle vapaaehtoisesti tai avio-oikeuden, naimaosan, testamentin tai perintöoikeuden kautta, sitoo vuokrasopimus uutta omistajaa,

  1. jos vuokralainen on ennen luovutusta tai saantoa saanut huoneiston haltuunsa.
  2. jos luovutussopimukseen on otettu määräys vuokrasopimuksen pysyvyydestä.
  3. jos vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys.

Mikäli vuokrasopimukseen on tehty muutoksia tai lisäyksiä, mutta niitä ei ole asianmukaisesti merkitty vuokranantajan sopimuskappaleeseen, ei tällaiset ehdot ja lisäykset ole voimassa uutta vuokranantajaa kohtaan. Ne tulevat kuitenkin uutta vuokranantajaa sitoviksi ellei hän kuukauden kuluessa niistä tiedon saatuaan ilmoita vuokralaiselle, ettei hän niitä hyväksy. Jollei muutoksia tai lisäyksiä hyväksytä, on vuokralaisella oikeus heti purkaa sopimus.

Vuokranantajan muutoksesta on ilmoitettava kirjallisesti

Mikäli vuokrahuoneisto luovutetaan edelleen pakkohuutokaupassa tai ulosmitattuna, on uudella omistajalla oikeus kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut vuokrakohteen hallintaansa, irtisanoa vuokrasopimus.

Samoin kuukauden määräaika vuokrasuhteen irtisanomiselle on myös sillä uudella omistajalla, joka on saanut kohteen haltuunsa lainvoimaisen moitekanteen tai yhtiöjärjestyksessä määrätyn lunastusoikeuden nojalla.

Pakkohuutokauppaa, moitekannetta ja lunastusoikeutta koskevia säännöksiä ei sovelleta aravavuokrakohteisiin.

Vuokranantajan muutoksesta on kirjallisesti ilmoitettava vuokralaiselle. Muussa tapauksessa vuokralaisella on oikeus vedota suoritukseen, jonka hän on vuokranantajan muutoksen jälkeen suorittanut sopimuksen mukaiselle vuokranantajalle.

Vuokralaisella on oikeus vahingonkorvaukseen, mikäli vuokrasopimus päättyy vuokranantajan vaihtumisen johdosta. Vastuussa on se vuokranantaja, joka vuokrasuhteen päättyessä on vastuussa vuokrasuhteen pysyvyydestä vuokralaista kohtaan. Mikäli vuokralainen on vuokrasopimusta tai sen lisäystä tai muutosta tehdessään tietoinen tai hänen olisi pitänyt olla tietoinen vuokrasuhteen päättymisperusteesta, ei hänellä ole oikeutta vaatia vahingonkorvausta.

Kuolema ei katkaise vuokrasuhdetta

Vuokralaisen kuolema ei katkaise vuokrasuhdetta, mutta kuolinpesällä on aina oikeus irtisanoa vuokrasopimus kuin kyseessä olisi toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Vainajan kanssa huoneistossa asuneella henkilöllä, leskellä tai lähiperheeseen kuuluvalla on oikeus kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta ilmoittaa halustaan jatkaa vuokrasuhdetta. Mikäli vuokranantaja vastustaa sopimuksen jatkamista, on hänellä oikeus kuukauden kuluessa ilmoituksesta saattaa asia tuomioistuimen päätettäväksi.

Tuomioistuin voi avioeron tai yhteiselämän tai yhteisen asumisen lopettamistilanteessa antaa määräyksen siitä, kuka on oikeutettu jatkamaan esim. puolisoiden yhteisen kodin vuokrasuhdetta. Vuokranantajaa on tällaisessa asiassa kuultava eikä määräystä vuokrasuhteen jatkumisesta voida antaa, mikäli vuokranantaja pitää todennäköisenä, että hänelle aiheutuisi tästä määräyksestä vahinkoa.

Vuokralaisen konkurssissa vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus ellei konkurssipesä ole ottanut vuokrasopimusta vastatakseen.

Vuokralaisella on oikeus yrityssaneerausmenettelyn alkamisen johdosta irtisanoa vuokrasopimus päättymään kahden kuukauden kuluttua irtisanomisesta vuokrasopimuksessa tai laissa olevien ehtojen estämättä. Vuokranantajalla on oikeus vahingonkorvaukseen sopimuksen ennenaikaisen päättymisen johdosta.

KKO:2003:31

Määräaikainen vuokrasopimus oli yrityksen saneerauksesta annetun lain 27 §:n 1 momentin nojalla irtisanottu päättymään ennenaikaisesti. Vuokranantajalle tästä aiheutunutta, irtisanomisajan jälkeistä aikaa koskenutta vuokratulojen menetystä oli pidettävä lainkohdan nojalla korvattavana muuna vahinkona.

Velkajärjestelyn alettua velallisella on oikeus vuokrasopimuksessa tai laissa olevien irtisanomista koskevien ehtojen estämättä irtisanoa vuokrasuhde päättymään kahden kuukauden kuluttua irtisanomisesta. Velallinen ei ole velvollinen suorittamaan irtisanomisajan vuokraa lukuun ottamatta muita korvauksia vuokranantajalle ennenaikaisen päättymisen vuoksi.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
20226_78700.jpg
Mitä isännöintipalveluun tulee kuulua ja mitä ei?
Oletko joskus pettynyt isännöitsijän palvelun tasoon? Tiedätkö, mitä taloyhtiönne ja isännöitsijän väliseen sopimukseen sisältyy? Moni vastaa ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Toisen kysymyksen osalta vastaukset ovat usein vain hallituksen tiedossa ja muut osakkaat sekä asukkaat ovat arvailujen varassa.
piirretty kuva jossa naapurit ojentavat ikkunoistaan toisilleen tavaroita ja juttelevat
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
Nainen istuu kerrostalon portailla kannettava tietokone sylissä ja katsoo ylöspäin kuvaajaan. Taustalla ikkunasta näkyy ulos
Olet tilannut Omataloyhtiö.fi-uutiskirjeen onnistuneesti!
Saat ajankohtaista tietoa taloyhtiöiden asioista, vinkkejä ja neuvoja suoraan alan asiantuntijoilta sekä tietoa tulevista tapahtumista ja koulutuksista. Julkaisemme myös jokaisessa uutiskirjeessä juristille jätettyjä super suosittuja kysymyksiä ja vastauksia. Jokavuotisena bonuksena uutiskirjetilaajamme saavat ilmaisen lipun Rakenna & Remontoi -messujen perjantaiseen Taloyhtiöpäivään. Tule mukaan taloyhtiömaailmaan!
rivi kerrostaloja Porissa
Vuokrat nousivat maltillisesti – alueelliset erot korostuvat
Suomen vuokranantajien tiedote 16.1.2025.Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 1,4 % edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien vuosimuutos oli 0,4 %, kun taas muualla Suomessa kasvu oli selvästi nopeampaa, 1,8 %. Alue- ja asuntotyyppikohtaiset erot ovat suuria: esimerkiksi Vantaalla yksiöiden vuokrat laskivat ylitarjonnan vuoksi, ja Porissa ja Joensuussa vuokrat laskivat myös suuremmissa asunnoissa. Sen sijaan vuokrien nousu oli voimakkainta Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Oulussa.
ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Yhtiökokous - onko sillä merkitystä?
Yhtiökokouksella on merkitystä taloyhtiön kaikille asukkaille. Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan. Yhtiökokouksessa päätetään muista asioista paitsi sellaisista, jotka päättää ainoastaan hallitus, esimerkiksi isännöitsijän valinta tai varoituksen antaminen asukkaalle. Yhtiökokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.Viikon kysymys: Mikä on noudatettava yhtiökokouksen kutsuaika?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton