• Etusivu
  • Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun runsas tarjonta hillitsee vuokria, muualla maassa kasvu kiihtyy

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2025
asunnon-ostajan-vinkit-1920x1080

Suomen vuokranantajien tiedote 16.1.2025.

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 1,4 % edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien vuosimuutos oli 0,4 %, kun taas muualla Suomessa kasvu oli selvästi nopeampaa, 1,8 %. Alue- ja asuntotyyppikohtaiset erot ovat suuria: esimerkiksi Vantaalla yksiöiden vuokrat laskivat ylitarjonnan vuoksi, ja Porissa ja Joensuussa vuokrat laskivat myös suuremmissa asunnoissa. Sen sijaan vuokrien nousu oli voimakkainta Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Oulussa.

– Pääkaupunkiseudun vuokrat kehittyvät edelleen verkkaisesti. Vaikka asuinrakentamisen aloitukset ovat olleet kanveesissa jo pidempään, on muistettava, että koko vuoden 2023 asuntoja valmistui vielä lähes 40 000. Vasta viime vuonna valmistuneiden asuntojen määrä alkoi vähentyä. Samalla ARA-aloitukset nousivat kuitenkin yli 10 000 asuntoon ja suuri osa näistä valmistui pääkaupunkiseudulle. Asuntoja riittää edelleen runsaasti ja se näkyy myös pääkaupunkiseudun muuta maata huomattavasti heikommassa vuokrakehityksessä, huomauttaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Rovaniemellä (2,8 %), Hämeenlinnassa (2,5 %), Oulussa (2,4 %) ja Tampereella (2,4 %). Vähiten vuokrat nousivat Vantaalla (0,1 %), Porissa (0,1 %) ja Espoo-Kauniaisissa (0,5 %).

Kolmioiden vuokrakehitys jatkuu selvästi vahvimpana. Pääkaupunkiseudulla yksiöiden vuokrat nousivat 0,2 prosenttia, kaksioiden 0,3 prosenttia ja kolmioiden 0,8 prosenttia. Muussa Suomessa yksiöiden vuokrat nousivat 1,6 prosenttia, kaksioiden 1,7 prosenttia ja kolmioiden 1,8 prosenttia. Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Rovaniemellä (2,8 %), kaksioissa Hämeenlinnassa (2,7 %) ja perheasunnoissa sekä Rovaniemellä että Tampereella (3,1 %).

Eemeli Karlsson
– Kuluttajat pelkäävät työttömyyttä ja markkinoilta puuttuu edelleen luottamus ja ostovoima. Nämä tekijät ovat leimanneet asuntomarkkinoita jo pidemmän aikaa ja sama näyttää jatkuvan. Kysyntä säilyy vahvana sekä pieniin että suurempiin vuokrakoteihin. Erona näissä vain on se, että tarjonta-kysyntä-tilanne alkaa olla usealla paikkakunnalla perheasuntojen osalta jo enemmän kysynnän puolella, ja tarjonta hupenee, kommentoi Karlsson.

– Tiivistetysti vuokrakehityksen osalta voidaan todeta, että samat kaupungit jatkavat kärjessä, kun tarkastellaan sekä yksiöitä, kaksioita että kolmioita. Kärjessä ovat Tampere, Oulu, Turku, Hämeenlinna, ja Rovaniemi. Tähän joukkoon on kuitenkin pyrkimässä myös Jyväskylä ja Kuopio, Karlsson tiivistää.

ARA-vuokrat nousevat edelleen huomattavasti vapaarahoitteisia enemmän ja suurimmat nousut nähtiin Hämeenlinnassa (6,7 %), Helsingissä (6,6 %) sekä Kotkassa että Kouvolassa (6,2 %). Pääkaupunkiseudulla ARA-vuokrat nousivat (5,6 %) muuta maata enemmän (4,1 %). Kaikkein eniten ARA-vuokrat nousevat Helsingin kantakaupungin kolmioissa (8,1 %).

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 33 000 vuokranantajaa.

Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
20226_78700.jpg
Mitä isännöintipalveluun tulee kuulua ja mitä ei?
Oletko joskus pettynyt isännöitsijän palvelun tasoon? Tiedätkö, mitä taloyhtiönne ja isännöitsijän väliseen sopimukseen sisältyy? Moni vastaa ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Toisen kysymyksen osalta vastaukset ovat usein vain hallituksen tiedossa ja muut osakkaat sekä asukkaat ovat arvailujen varassa.
20121_29107.jpg
Vuokrasopimus määrittää vuokran suuruuden ja maksuehdot
Vuokran määräytyminen perustuu vuokranantajan ja vuokralaisen väliseen sopimukseen. Vuokran kohtuullisuus on kuitenkin keskeinen tekijä, jota tuomioistuin voi tarvittaessa arvioida. Korkein oikeus on linjannut, että vaade vuokran alentamisesta huoneiston puutteellisen kunnon vuoksi on mahdollista esittää myös vuokrasuhteen päätyttyä tietyin edellytyksin.
piirroskuva vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta
Vuokrasopimuksen purkaminen
Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu, jos vuokralainen ei maksa vuokraansa tai aiheuttaa häiriötä? Tai mitä oikeuksia sinulla on vuokralaisena, jos asuntosi ei olekaan sovitussa kunnossa? Asunnon vuokrasopimuksen purkaminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii tarkkaa lainsäädännön tuntemusta. Nyt käymme läpi, milloin ja miten vuokrasopimus voidaan purkaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen näkökulmasta. Lue lisää saadaksesi selville, mitkä ovat oikeutesi ja velvollisuutesi tässä tilanteessa.Mitä yksityiskohtia vuokrasopimuksen purkamiseen liittyy?
piirretty kuva jossa naapurit ojentavat ikkunoistaan toisilleen tavaroita ja juttelevat
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton