Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

3tb4k63p

Kuka vastaa lattialämmityksemme asennuksesta?

Meillä on rivitalo, missä mm. uima-allas on osassa asuntoja omatoimisesti poistettu ja lattiaan on sen jälkeen asennettu lämminvesikiertoinen lattialämmitys. Lämmityslaitteen on ilmeisesti asentanut aikaisempi omistaja, siitä ei löydy mitään erillistä sopimusta mutta se on kuitenkin yhdistetty yhtiön lämminvesikiertojärjestelmään, jolla myös muut altaan ulkopuoliset tilat alakerrassa on lämmitetty.  Allas-alue on aika iso ehkä noin 21 m ja se on ulkoseinän vieressä ja valtaosin seinät ovat maanalaista tilaa. Muutos on aikanaan varmaan ollut yhtiön mieleinen, koska siinä on säästetty vedessä, vedenlämmityksessä ja järjestelmän ylläpitokustannuksissakin.  Nyt tässä tilassa on vain yksi pieni vesikiertoinen patteri seinässä. Nyt putkistosaneerauksen yhteydessä lämminvesikiertojärjestelmästä luovutaan ja alakertaan tulee sähköinen lattialämmitys.  Tämän entisen uima-allas lattianlämmityksen alue on epäselvää, kenen vastuulle se kuuluu ja tarvitaanko sille kohtaa edes lämmitystä.   Itse olen sitä mieltä, että tila tarvitsee lattialämmityksen, koska alue on niin iso, ulkoseinä isolta osin maan alla ja ennenkin ko. tila on ollut yhteydessä yhtiön ylläpitämään lämminvesijärjestelmään. Mielestäni lämmityksen laitto ko. alueelle ei ole osakkaan vaan yhtiön vastuulla.    Pitäisikö yhtiön kustantaa putkiremontissa tämä allasalueen lämmityksen laitto kokonaan tai osittain? 

2.3.2025 klo 12:34

Tämä on asiantuntijan vastaus.

Kysyit, pitäisikö yhtiön kustantaa putkiremontissa allasalueen lämmityksen asennus kokonaan tai osittain? Hyvä kysymys. Kysymyksesi on kuitenkin sen luonteinen, ettei siihen historiaanne ensin enempää perehtymättä pysty antamaan ihan yksiselitteistä vastausta.

Kustannus- ja kunnossapitovastuuseen, eli siihen kuka muutokset maksaa, vaikuttaa ensinnäkin se, mitä taloyhtiön kanssa on aikanaan sovittu ja onko muutokselle pyydetty ja saatu taloyhtiön lupa.

Jos lämmityslaite on edellisen osakkeenomistajan toimesta yhdistetty yhtiön lämminvesikiertojärjestelmään ja asennettu erilainen lämmitys ilman taloyhtiön lupaa, vastaa kaikista muutoskustannuksista nytkin lähtökohtaisesti osakas itse.

Onkohan uima-allastilan käyttötarkoitusta muutettu niin, että muutos olisi vaatinut myös viranomaislupia? Onko märkätiloja esimerkiksi muutettu asuinkäyttöön?

Joka tapauksessa, kirjoitit, että uima-allas on osassa asuntoja omatoimisesti poistettu ja lattiaan on kyseisiin huoneistoihin sen jälkeen asennettu lämminvesikiertoinen lattialämmitys. Näin ollen kuulostaa sille, että taloyhtiössänne saattaisi olla ollut johonkin päätökseen perustunut käytäntö hyväksyttynä tältä osin? Onko osakkailla tai entisillä osakkailla muistikuvia tällaisesta?

Suosittelen, että otatte yhteyttä toimistoomme tai johonkin toiseen laki- ja asianajotoimistoon, sekä pyydätte osaavaa kiinteistöjuristia tutkimaan asianne. Asian selvittäminen kunnolla olisi taloyhtiön etu ensinnäkin siksi, että teette juridisesti kestävän päätöksen kustannusten jakamisen osalta. Juristin kustannukset kuuluvat taloyhtiön maksettavaksi, jos hallitus päättäisi tällaisen konsultaation tilata. Tämä tarkoittaa myös osakkaiden yhdenvertaista kohtelua nyt ja tulevaisuudessa.

Asian selvittäminen ja asiantuntijalausunto hallituksen käyttöön päätöksenteon perustaksi maksaisi meiltä tilattuna kysymykseesi perustuen noin 1.500 - 2.500 euroa (sis. alv).

Jurinet logo

Markus Talvio

Toimitusjohtaja, OTM

LL luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

CEO, Partner, Attorney At Law

https://www.jurinet.fi/markus

3.3.2025 klo 16:14