Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

d97xhcx8

Isännöitsijän ja taloyhtiön vastuu

Kaksi viikkoa sitten meille paljastui, että taloyhtiömme (neljän paritalon kokonaisuus) yhdessä talossa on todettu vuonna 2004 vajoamaa. 2004 kirjoitetussa raportissa todettiin, että vajoaminen on pysähtynyt, mutta sitä tulisi seurata säännöllisesti. Mitään seurantaa ei ole 20 vuoden aika tehty. Olemme ostaneet osakkeen vuonna 2019 ja meille ei ole mainittu tällaisesta vajoamasta mitään. Vajoama ei siis koske meidän taloa, mutta kyllähän isännöitsijätodistuksessa pitäisi olla tällaisesta maininta.

Mitkä ovat taloyhtiön ja isännöitsijän vastuut tällaisessa tilanteessa? Taloyhtiön vastuulla on rakenteista huolehtiminen ja tätä vastuuta on mielestäni laiminlyöty.

Asia ilmeni meille nyt kattoremontin kilpailuttamisen yhteydessä, kun vajoamatalossa asuva osakas alkoi vaatia talonsa suoristamista ennen kattoremonttia.

Voimmeko me osakkaina jotenkin pestä kätemme talon suorituksen kustannuksista, koska meiltä on tällaista asiaa pimitetty ja taloyhtiö ei ole toiminut asian suhteen vastuullisesti.?

2.2.2025 klo 17:24

Tämä on asiantuntijan vastaus.

On taloyhtiön hallituksen vastuulla ensisijaisesti huolehtia siitä, että asiaa olisi seurattu.

Jos taloyhtiö on sopimuksella siirtänyt vastuun vajoamisen seuraamisesta isännöitsijälle, on isännöitsijä vastuussa sopimuksen perusteella.

Onkohan myyjä tiennyt vajoamisesta kun on teille aikanaan huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet myynyt? Myyjältä ette saaneet tietoa vajoamiseen liittyvistä ongelmista?

Asuntokauppalain 6. luvun mukaan myyjä vastaa kuvaamastasi virheestä . Ostaja ei kuitenkaan saa vedota virheeseen, ellei hän ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita. Jollei ostaja ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kahden vuoden kuluessa siitä, kun asunnon hallinta on luovutettu hänelle, hän menettää oikeutensa vedota siihen.

Kahden vuoden määräaikaa ei sovelleta, jos myyjänä on elinkeinonharjoittaja. Ostaja saa saa myös vedota virheeseen määräajan jälkeen, jos myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti, eli jättänyt kertomatta teille tietämästään rakennusten vajoamisesta taloyhtiössä.

Jurinet logo

Markus Talvio

Toimitusjohtaja, OTM

LL luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

CEO, Partner, Attorney At Law

https://www.jurinet.fi/markus

18.2.2025 klo 12:56